Αποξηραμένα βερίκοκα με υψηλή ποσότητα θειωδών.
Οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για τα επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας. Είχε προηγηθεί ανάκληση των προϊόντων με εντολή του ΕΦΕΤ, καθώς μετά από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι περιέχουν διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο διοξειδίου του θείου στα αποξηραμένα βερίκοκα είναι 2000 mg/kg, στα συγκεκριμένα προϊόντα το πρόσθετο E 220 ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 3602 mg/kg.
Πρόκειται για τα προϊόντα «Εκλεκτοί ξηροί καρποί BALLY NUTS ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΤΟΥΡΚΙΑΣ» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 250γρ, με ημερομηνία συσκευασίας 28/08/2024 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 28/08/2025, που συσκευάζεται από την επιχείρηση, BALLY NUTS Κ.Μ. ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΣΟΣ Ι.Κ.Ε., με έδρα Φαλήρου 32 ΤΚ 185 42 στον Πειραιά.
Τα θειώδη είναι συντηρητικά (Ε 221-228) που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα αποξηραμένα φρούτα λόγω της συντηρητικής τους δράσης, μέσω της πρόληψης της ανάπτυξης μυκήτων, βακτηρίων και ζυμομυκήτων και επειδή μειώnουν ή αποτρέπουν το μαύρισμα.
Ωστόσο πολλοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες, που εάν εντοπιστούν οδηγούν σε ανακλήσεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η επίσημη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας έχει συστήσει στους γονείς να μην δίνουν στα παιδιά κάτω των 3 ετών αποξηραμένα φρούτα επειδή “αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών”. Τρώγοντας μόνο δύο αποξηραμένα βερίκοκα, ένα παιδί 30 κιλών μπορεί να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για τα θειώδη σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, η οποία επίσης εφιστά στους καταναλωτές την προσοχή στην κατανάλωση αποξηραμένων βερίκοκων.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, διενήργησε νέα αξιολόγηση κινδύνου. Οι μελέτες σε ζώα έδειξαν ενδείξεις για δυνητικά δυσμενείς επιπτώσεις των θειωδών στην υγεία στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. καθυστερημένη απόκριση των νευρικών κυττάρων σε ερεθίσματα, η οποία αποτελεί πρώιμο σημάδι δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος).
Το σίγουρο είναι πως πολλοί έχουν αλλεργία στα θειώδη, αλλά ο κάθε καταναλωτής ανταποκρίνεται διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν θειώδη και να μην έχουν αρνητικές παρενέργειες. Για όσους έχουν ευαισθησία στα θειώδη, είναι πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες, ρινική συμφόρηση και αναπνευστικές δυσκολίες. Όσοι πάσχουν από άσθμα και εκείνοι με αλλεργία στα θειώδη είναι πιθανό να αναπτύξουν κνίδωση ή πρήξιμο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα θειώδη. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση.