Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για απαγορευμένες ουσίες σε γρανίτες προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΗ Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για απαγορευμένες ουσίες σε γρανίτες προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας
spot_img

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για πιθανό κίνδυνο από γρανίτες που περιέχουν απαγορευμένα πρόσθετα.

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ελέγχου στα σύνορα σε εισαγόμενα προϊόντα, οι αρχές έκαναν έλεγχο και σε φορτίο προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας με γρανίτες. Πρόκειται για τα “frozen lollies” ice pops, παγωμένα σνακ με αρωματισμένο πάγο.

Ωστόσο οι γρανίτες περιέχουν απαγορευμένα πρόσθετα. Σύμφωνα με την επισήμανση, το προϊόν «frozen lollies» περιέχει πρόσθετα τροφίμων Ε 202 (σορβικό κάλιο), Ε 444 (ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη) και Ε 445 (εστέρες γλυκερίνης), τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην κατηγορία τροφίμων «03. Βρώσιμα παγάκια» [Καν. (ΕΚ) 1333/2008].

Το φορτίο με τις γρανίτες δεσμεύτηκε από τις ελληνικές αρχές.

Το σορβικό κάλιο (E202) είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία αρτοποιίας για την πρόληψη της μούχλας και των παθογόνων μικροβίων. Η επισήμανση αυτού του συντηρητικού στις δηλώσεις συστατικών είναι “σορβικό κάλιο» ή “E 202“. Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, είναι 25 mg/kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg). Αυτή είναι μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ειδικά τρώγοντας πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

H  Iσοβουτυρική οξική σακχαρόζη (E 444) είναι επίσης πρόσθετο τροφίμων, γαλακτωματοποιητής που χρησιμοποιείται κυρίως σε ποτά με γεύση εσπεριδοειδών για να διατηρεί τα έλαια γεύσης σε εναιώρηση, δίνοντάς τους μια θολή εμφάνιση.  Σύμφωνα με την EFSA το Ε444 απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 88% ενώ η χρήση του είναι εγκεκριμένη μόνο σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά.

Το Ε 445 (εστέρες γλυκερίνης) (ή κόμμι κολοφωνίου) είναι ένα ελαιοδιαλυτό πρόσθετο τροφίμων χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, ποτά, τσίχλες παγωτά και καλλυντικά για να διατηρεί τα έλαια σε εναιώρημα στο νερό. Ο εστέρας γλυκερόλης από κολοφώνιο ξύλου είναι μια εναλλακτική λύση στο βρωμιούχο φυτικό έλαιο σε αναψυκτικά με γεύση εσπεριδοειδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δύο συστατικά χρησιμοποιούνται μαζί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα