Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη ενημερώνει την Ελλάδα για κίνδυνο από γνωστή σκόνη σοκολάτας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη ενημερώνει την Ελλάδα για κίνδυνο από γνωστή σκόνη σοκολάτας
spot_img

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας

Σε 23 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διανέμεται σκόνη σοκολάτας γάλακτος που ενέχει “σοβαρό κίνδυνο” για την υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα RASFF που κοινοποιήθηκε εκ νέου σήμερα.

- Advertisement -

H αρχική ανάκληση είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να πωλείται και να ανακαλείται και τώρα, σε χώρες όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο όπου ανακλήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. “Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται να μην τα καταναλώνουν τα άτομα που έχουν αυτά τα προϊόντα” τόνισαν οι αρχές της Γαλλίας και για “πιθανή παρουσία μεταλλικού ξένου σώματος που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο σωματικής βλάβης στον καταναλωτή” έκανε λόγο η Γερμανία.

Το προϊόν πωλείται σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνη που περιέχει μεταλλικά θραύσματα

Πρόκειται για το προϊόν SINGLE WHEY PROTEIN CHOCO 30G μάρκας DECATHLON με αριθμό παρτίδας 2429700006 και ημερομηνία “ανάλωση καλύτερα πριν από τον Φεβρουάριο του 2026“, που περιέχει μικρά μεταλλικά κομμάτια τα οποία ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού στο στόμα ή το λαιμό όπως και κίνδυνο πνιγμού.

Ο κίνδυνος από μεταλλικά ξένα σώματα σε τρόφιμα

Τα ξένα υλικά σε τρόφιμα είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων και αποτελούν τη Νο1 αιτία παραπόνων και καταγγελιών από τους καταναλωτές. Μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα στο στόμα ή το λαιμό, μόλυνση και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν. Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από τη γαστρεντερική οδό χωρίς χειρουργική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με μελέτη του 2019,  από τους 123 τραυματισμούς που προκλήθηκαν από κατάποση ξένων αντικειμένων, οι 19 προκλήθηκαν από μεταλλικά θραύσματα σε τρόφιμα.

Πως μολύνονται τα τρόφιμα από μεταλλικά θραύσματα

Τα μεταλλικά θραύσματα μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας, λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς πόρου έως τον τελικό καταναλωτή. Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή. Ως εκ τούτου, αυτά τα μεταλλικά απόβλητα πρέπει να ανιχνεύονται και να αφαιρούνται προτού τα μολυσμένα τρόφιμα φτάσουν στην αγορά. Ένας από τους φθηνότερους και πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η χρήση μαγνητικών διαχωριστών για σιδηρομαγνητικά απόβλητα. Εάν τα απόβλητα έχουν μη σιδηρομαγνητικό χαρακτήρα, οι ανιχνευτές μετάλλων είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, ανάλογα με τη σύνθεση και το σχήμα των μεταλλικών θραυσμάτων, η ανίχνευσή τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

 Τα μέταλλα αποτελούν την πλειονότητα του εξοπλισμού παραγωγής τροφίμων. Σύμφωνα με μελέτη, τα μεταλλικά ξένα σώματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που εισέρχονται στη ροή επεξεργασίας τροφίμων μαζί με τις πρώτες ύλες, την αμέλεια των εργαζομένων ή την καταστροφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Πολλά ξένα σώματα εμφανίζονται στις πρώτες ύλες και τα ενδιάμεσα προϊόντα λόγω ακατάλληλης επεξεργασίας, καθαρισμού και διαλογής.

Επιπλέον, τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να φτάσουν στο φαγητό λόγω ακατάλληλων πρακτικών του προσωπικού των εργαζομένων, όπως η μη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, η χρήση κοσμημάτων ή ο απρόσεκτος χειρισμός μεταλλικών στοιχείων. Μεταλλικά θραύσματα μπορεί να εισέλθουν στο φαγητό από την περιοχή επεξεργασίας από κατεστραμμένα κόσκινα, με σπασμένα κομμάτια του κόσκινου να εισέρχονται στο προϊόν διατροφής ή κομμάτια μεταλλικών σωματιδίων από ταψιά ψησίματος, που ξύνονται από την επιφάνεια με μηχανική τριβή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα