Η Μινεσότα έγινε η πρώτη πολιτεία που στοχεύει τις πλαστικές χημικές ουσίες στα τρόφιμα.
Ένα νέο νομοσχέδιο που εισήγαγε η γερουσιαστής της πολιτείας της Μινεσότα Heather Gustafson έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στους παραγωγούς τροφίμων για να μειώσουν τα επίπεδα των τοξικών φθαλικών χημικών ουσιών από τα προϊόντα τους και να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα των πλαστικών χημικών ουσιών.
Οι φθαλικές ενώσεις είναι πλαστικοποιητές, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.
«Οι πλαστικές χημικές ουσίες είναι πάρα πολύ συνηθισμένες στα τρόφιμα που τρώμε και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία μας», δήλωσε ο γερουσιαστής Gustafson. «Οι κάτοικοι της Μινεσότα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν αν τα τρόφιμα που τρώνε και σερβίρουν στις οικογένειές τους είναι μολυσμένα με τοξικές φθαλικές ενώσεις. Το νομοσχέδιό μου θα βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν πιο υγιεινές αποφάσεις αγοράς και θα δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για τους παραγωγούς τροφίμων να απομακρύνουν τις πλαστικές χημικές ουσίες από τα τρόφιμά μας».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εισήγαγε ο γερουσιαστής Gustafson, οι παραγωγοί που πωλούν συσκευασμένα τρόφιμα στη Μινεσότα θα πρέπει να ελέγχουν τα προϊόντα τους για φθαλικές ενώσεις και να υποβάλλουν ανακοίνωση στο Υπουργείο Γεωργίας με την οποία θα γνωστοποιούν τα επίπεδα όλων των φθαλικών ενώσεων που ανιχνεύονται για κάθε προϊόν διατροφής και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο.
Μια πρόσφατη έρευνα του Consumer Reports σε δημοφιλή fast food και βασικά προϊόντα σούπερ μάρκετ διαπίστωσε φθαλικές ενώσεις σχεδόν σε κάθε τρόφιμο που εξετάστηκε, συχνά σε υψηλά επίπεδα. Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω της συσκευασίας, αλλά και από την έκθεση στο πλαστικό των σωλήνων, των ιμάντων μεταφοράς και των γαντιών που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν ακόμη και να εισέλθουν απευθείας στο κρέας και τα προϊόντα μέσω μολυσμένου νερού και εδάφους.
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι οι πλαστικοποιητές είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Ακόμη και μικρές διαταραχές στα επίπεδα ορμονών μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών, νευροαναπτυξιακών διαταραχών και στειρότητας.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που ενέχουν οι φθαλικές ενώσεις οδήγησαν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να περιορίσουν σημαντικά τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών σε μια σειρά προϊόντων, αλλά όχι ακόμη στα τρόφιμα. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά όρια για τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με τα πλαστικά στη συσκευασία και την παραγωγή τροφίμων.