Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πώς να το καταλάβετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ "Ψεύτικη" σοκολάτα πλέον κυριαρχεί - Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας - Πώς να το καταλάβετε
spot_img

Η ψεύτικη σοκολάτα είναι το νέο “κολπάκι” πολλών παρασκευαστών για να μειώσουν το κόστος. Αν και δεν είναι εύκολο οι καταναλωτές να διακρίνουν οπτικά αν ένα προϊόν περιέχει πραγματική σοκολάτα ή κακάο με φυτικά λίπη, υπάρχει τρόπος και να το καταλάβετε και να μην ξαναγοράσετε!

Μα τι έκαναν στη σοκολάτα και δεν έχει τη γεύση που είχε… πριν; Έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια η σοκολάτα δεν έχει τη γεύση που είχε παλαιότερα; Ο κύριος λόγος είναι ένας: Άλλαξαν τη συνταγή… Σύμφωνα με τη γερμανική κανονιστική ρύθμιση, η σοκολάτα πρέπει να περιέχει κακάο και τουλάχιστον 18% βούτυρο κακάο, ενώ η σοκολατένια κουβερτούρα τουλάχιστον 31%.

- Advertisement -

Αντίθετα, η λιπαρή επικάλυψη με κακάο αντικαθιστά το βούτυρο κακάο με άλλα φυτικά λίπη, καθιστώντας την πιο οικονομική και εύκολη στη χρήση για τους παραγωγούς και τους ζαχαροπλάστες, αλλά με διαφορετική ποιότητα και γεύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολλές μάρκες σοκολάτας Dubai δεν περιέχουν σοκολάτα αλλά απομίμηση σοκολάτας όπως αποκάλυψαν εργαστηριακές αναλύσεις. Συγκεκριμένα οι επικαλύψεις στις 12 από τις 32 σοκολάτες Dubai που αναλύθηκαν, δεν περιείχαν κανονική σοκολάτα (ποσοστό 37,5).

Το άρθρο του Cibum για την απομίμηση σοκολάτας που υπάρχει πλέον παντού και μάλιστα με την παραπλανητική επισήμανση ότι είναι σοκολάτα, επιβεβαίωσε έλεγχος ποιότητας από τις αρχές της Βάδης-Βυρτεμβέργης το 2024, που έδειξε ότι από τα 55 δείγματα αρτοσκευασμάτων με αναφορά ως “σοκολάτα”, τα δέκα ήταν παραπλανητικά, καθώς περιείχαν λιπαρή επικάλυψη με κακάο αντί για σοκολάτα, ενώ άλλες επτά είχαν σφάλματα σήμανσης. Δυστυχώς οι καταναλωτές δεν είναι εύκολο να διακρίνουν οπτικά αν ένα προϊόν περιέχει πραγματική σοκολάτα ή κακάο με φυτικά λίπη. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να εντοπίσετε την ψεύτικη σοκολάτα στη γεύση και απλώς να μην την ξαναγοράσετε.

Τι είναι η λιπαρή επικάλυψη με κακάο;

Η λεγόμενη “λιπαρή επικάλυψη με κακάο” χρησιμοποιείται τόσο σε βιομηχανικά παραγόμενα όσο και σε χειροποίητα προϊόντα. Σε αυτήν, το βούτυρο κακάο αντικαθίσταται από άλλα φυτικά λίπη. Σε σύγκριση με τη σοκολάτα, η λιπαρή επικάλυψη με κακάο είναι όχι μόνο σημαντικά φθηνότερη, αλλά και ευκολότερη στην επεξεργασία. Για αυτόν τον λόγο, προτιμάται από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς. Ωστόσο, για τους καταναλωτές, η διαφορά μεταξύ πραγματικής σοκολάτας και λιπαρής επικάλυψης με κακάο έχει σημασία τόσο από γευστική όσο και από ποιοτική άποψη.

Τι περιέχει η απομίμηση σοκολάτας

Η απομίμηση σοκολάτας περιέχει σκόνη κακάο και γλυκαντικά, μαζί με πρόσθετα φυτικά έλαια, όπως:

  • σογιέλαιο
  • βαμβακέλαιο
  • λάδι καρύδας
  • φοινικέλαιο (φοινικοπυρηνέλαιο)

Συχνά, αυτά τα φυτικά έλαια υδρογονώνονται. Αυτό διατηρεί τα έλαια σε στερεή μορφή σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η απομίμηση σοκολάτας συνήθως περιέχει και τα ακόλουθα συστατικά σε ποικίλες αναλογίες:

  • Σκόνη κακάο (8% έως 18%),
  • Λίπος (35% έως 40%), με τη μορφή φυτικών ελαίων (έλαια σόγιας, βαμβακόσπορου, καρύδας ή φοινικέλαιου).
  • Γλυκαντικά (40% έως 55%), με τη μορφή ζάχαρης, σιροπιού καλαμποκιού, σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή άλλων συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Γαλακτοματοποιητές (σε μικρή ποσότητα), με την μορφή λεκιθίνης σόγιας, ηλίανθου ή αυγού.
  • Άρωμα (σε μικρή ποσότητα), με τη μορφή βανίλιας (που βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης σοκολάτας), βανιλίνης ή άλλων αρωμάτων.
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο κι όμως αληθινό: Εταιρεία παράδοσης φαγητού παρέδωσε στην Ιρλανδία παραγγελία που έγινε στην Αυστραλία! (βίντεο)

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω τη πραγματική σοκολάτα από την απομίμηση σοκολάτας

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο λοιπόν, πως πολλοί παραγωγοί ειδών ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας επιλέγουν να αντικαταστήσουν το βούτυρο κακάο με φυτικά λίπη για να μειώσουν το κόστος, καθώς συστατικά όπως το λάδι καρύδας είναι φθηνότερα από το αυθεντικό βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο δίνει στην πραγματική σοκολάτα την πλούσια, βελούδινή της υφή. Το βούτυρο κακάο λιώνει στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, περίπου 37°C, γεγονός που δίνει μια αίσθηση τήξης στο στόμα και απογειώνει τη γευστική εμπειρία κατανάλωσης σοκολάτας. Τα φυτικά λίπη στη απομίμηση σοκολάτας έχουν ελαφρώς υψηλότερο σημείο τήξης. Αν και δεν θα καταλάβετε με την πρώτη ματιά αν η σοκολάτα σας είναι αληθινή ή ψεύτικη (εκτός και αν ο υπάρχει σχετική αναφορά στη λίστα με τα συστατικά) υπάρχει τρόπος: Τα εναλλακτικά φυτικά λιπαρά που χρησιμοποιούνται λιώνουν γύρω στους 45℃, με αποτέλεσμα να χρειαστεί καλό μάσημα – ή λίγη υπομονή – πριν λιώσει στο στόμα. Το θετικό στα προϊόντα απομίμησης σοκολάτας είναι ότι θα παραμείνουν σταθερά ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιότητα χρήσιμη για το ελληνικό καλοκαίρι!

Δεν θα καταλάβετε με την πρώτη ματιά ούτε αν το κρουασάν σοκολάτας στον πάγκο είναι καλυμμένο με σοκολάτα ή με γλάσο με βάση το κακάο. Εκτός και αν ο παρασκευαστής το γράφει ξεκάθαρα στα συστατικά. Εάν η ονομασία των εκλεκτών αρτοσκευασμάτων γράφει “σοκολάτα…” ή “… με σοκολάτα”, πρέπει να χρησιμοποιείται ένας τύπος σοκολάτας που συμμορφώνεται με τον κανονισμό για το κακάο. Στην περίπτωση ενός «κρουασάν σοκολάτας» το οποίο έχει συχνά επικάλυψη και γέμιση, τουλάχιστον ένα από αυτά πρέπει να είναι παρασκευασμένο από έναν τύπο σοκολάτας σύμφωνα με τον κανονισμό για το κακάο.

Ο έλεγχος ποιότητας από τις αρχές της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ελέγχει τακτικά τη σύνθεση των εκλεκτών αρτοσκευασμάτων με επικαλύψεις και γεμίσεις που μοιάζουν με σοκολάτα χωρίς καμία ένδειξη για τη χρήση λίπους που περιέχει κακάο. Για να γίνει αυτό, η γέμιση ή η επικάλυψη διαχωρίζεται από το υπόλοιπο τρόφιμο και προσδιορίζεται η λεγόμενη κατανομή των λιπαρών οξέων. Αυτό μοιάζει με ένα χαρακτηριστικό δακτυλικό αποτύπωμα για κάθε φυτικό έλαιο ή λίπος, καθώς η αναλογία των διαφορετικών λιπαρών οξέων ποικίλλει πολύ από φυτό σε φυτό. Τα μόνα λιπαρά συστατικά που επιτρέπονται στη σοκολάτα είναι ουσιαστικά το βούτυρο κακάο και το λίπος γάλακτος. Άλλα έλαια και λίπη όπως το κραμβέλαιο ή το ηλιέλαιο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη σοκολάτα. Η κατανομή λιπαρών οξέων της γέμισης ή της επικάλυψης αναλύεται και συγκρίνεται με τις βιβλιογραφικές τιμές του βουτύρου κακάο. Εάν η κατανομή των λιπαρών οξέων δεν ταιριάζει, δεν είναι σοκολάτα και η επισήμανση του δείγματος θεωρείται παραπλανητική για τον καταναλωτή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα