Για άλλη μία φορά, επίσημη αρχή προειδοποιεί τους καταναλωτές για κίνδυνο από πάπρικα
Ο Σουηδικός Οργανισμός Τροφίμων προειδοποιεί για την κατανάλωση μιας παρτίδας παραγωγής ουγγρικής πάπρικας από την Pottagölder επειδή περιέχει το Sudan III, το οποίο είναι παράνομη βαφή. Η εταιρεία ανακάλεσε το προϊόν σε συνεννόηση με την Υγειονομική Αρχή των Garðabær, Hafnarfjörður, Kópavog, Mosfellsbær και Seltjarnarness.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Ie: Χημική οσμή και γεύση σε παγωτό – 19 καταγγελίες από καταναλωτές – Ειδοποίηση RASFF
Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων έλαβε πληροφορίες σχετικά με το προϊόν μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας ειδοποίησης RASFF για τρόφιμα και ζωοτροφές.
Η ανάκληση ισχύει μόνο για τις ακόλουθες παρτίδες παραγωγής:

- Μάρκα: Pot Magic
- Όνομα προϊόντος: Ουγγρική πάπρικα
- Κατασκευαστής: Pot Magic
- Εισαγωγέας: Pot Magic
- Χώρα παρασκευής: Ισπανία, Περού, Κίνα
- Αριθμός παρτίδας/βέλτιστη πριν από τις ημερομηνίες: 12.3.2027
- Συνθήκες αποθήκευσης: Ξηρό και σκοτεινό μέρος
- Διανομή: The Crown’s warehouse, Samkaupi’s warehouse, Fjarðarkaup, Supplies
Το Σουδάν Ι (επίσης γνωστό ως CI Solvent Yellow 14 ή Solvent Orange R ) είναι μια οργανική ένωση που συνήθως ταξινομείται ως αζωχρωστική. Είναι ένα πορτοκαλοκόκκινο στερεό, που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό κεριών, ελαίων, βενζίνης, διαλυτών και γυαλιστικών. Ιστορικά, το Σουδάν χρησιμοποιούνταν ως χρωστική ουσία τροφίμων, κυρίως για σκόνη κάρυ και σκόνη τσίλι. Ωστόσο, μαζί με τα παράγωγά της Sudan III και Sudan IV, η ένωση έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) λόγω της ταξινόμησής της ως καρκινογόνου κινδύνου κατηγορίας 3 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of food safety, αξιολόγησε όλες τις σοβαρές ειδοποιήσεις του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για τα Τρόφιμα (RASFF) για βότανα και μπαχαρικά, από το 2000 έως το 2022. Τα κορυφαία 10 πιο μολυσμένα βότανα και μπαχαρικά που κοινοποιήθηκαν ήταν τσίλι, μαύρο πιπέρι, κάρυ, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μείγμα μπαχαρικών, βασιλικός, μέντα, τζίντζερ και κύμινο, ενώ οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι ήταν η σαλμονέλα , η αφλατοξίνη, τα πρόσθετα (αζωχρωστικές) Sudan, το οξείδιο του αιθυλενίου ( EtO), ωχρατοξίνη Α, chlorpyrifos, Escherichia coli , αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και χρώμα Ε 160b.