Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Σουηδία προειδοποιεί για καρκινογόνo χρωστική σε καρυκεύματα πάπρικας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Σουηδία προειδοποιεί για καρκινογόνo χρωστική σε καρυκεύματα πάπρικας
spot_img

Για άλλη μία φορά, επίσημη αρχή προειδοποιεί τους καταναλωτές για κίνδυνο από πάπρικα

Ο Σουηδικός Οργανισμός Τροφίμων προειδοποιεί για την κατανάλωση μιας παρτίδας παραγωγής ουγγρικής πάπρικας από την Pottagölder επειδή περιέχει το Sudan III, το οποίο είναι παράνομη βαφή. Η εταιρεία ανακάλεσε το προϊόν σε συνεννόηση με την Υγειονομική Αρχή των Garðabær, Hafnarfjörður, Kópavog, Mosfellsbær και Seltjarnarness.

- Advertisement -

Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων έλαβε πληροφορίες σχετικά με το προϊόν μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας ειδοποίησης RASFF για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Η ανάκληση ισχύει μόνο για τις ακόλουθες παρτίδες παραγωγής:

Ουγγρική πάπρικα
Η πάπρικα που ανακλήθηκε λόγω απαγορευμένης χρωστικής
  • Μάρκα: Pot Magic
  • Όνομα προϊόντος: Ουγγρική πάπρικα
  • Κατασκευαστής: Pot Magic
  • Εισαγωγέας: Pot Magic
  • Χώρα παρασκευής: Ισπανία, Περού, Κίνα
  • Αριθμός παρτίδας/βέλτιστη πριν από τις ημερομηνίες: 12.3.2027
  • Συνθήκες αποθήκευσης: Ξηρό και σκοτεινό μέρος
  • Διανομή: The Crown’s warehouse, Samkaupi’s warehouse, Fjarðarkaup, Supplies

Το Σουδάν Ι (επίσης γνωστό ως CI Solvent Yellow 14 ή Solvent Orange R ) είναι μια οργανική ένωση που συνήθως ταξινομείται ως αζωχρωστική. Είναι ένα πορτοκαλοκόκκινο στερεό, που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό κεριών, ελαίων, βενζίνης, διαλυτών και γυαλιστικών. Ιστορικά, το Σουδάν χρησιμοποιούνταν ως χρωστική ουσία τροφίμων, κυρίως για σκόνη κάρυ και σκόνη τσίλι. Ωστόσο, μαζί με τα παράγωγά της Sudan III και Sudan IV, η ένωση έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) λόγω της ταξινόμησής της ως καρκινογόνου κινδύνου κατηγορίας 3 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of food safety, αξιολόγησε όλες τις σοβαρές ειδοποιήσεις του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για τα Τρόφιμα (RASFF) για βότανα και μπαχαρικά, από το 2000 έως το 2022. Τα κορυφαία 10 πιο μολυσμένα βότανα και μπαχαρικά που κοινοποιήθηκαν ήταν τσίλι, μαύρο πιπέρι, κάρυ, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μείγμα μπαχαρικών, βασιλικός, μέντα, τζίντζερ και κύμινο, ενώ οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι ήταν η σαλμονέλα , η αφλατοξίνη, τα πρόσθετα (αζωχρωστικές) Sudan,  το οξείδιο του αιθυλενίου ( EtO), ωχρατοξίνη Α, chlorpyrifos, Escherichia coli , αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και χρώμα Ε 160b.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα