Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “μυστικό” του ξεκούραστου πρωινού ξυπνήματος ανακάλυψαν επιστήμονες

ΑρχικήυγείαΤο "μυστικό" του ξεκούραστου πρωινού ξυπνήματος ανακάλυψαν επιστήμονες
spot_img

Επιστημονική ανακάλυψη για τον τρόπο που θα μας βοηθήσει να ξυπνάμε πιο ξεκούραστοι και σε εγρήγορση

Ο ύπνος είναι απαραίτητο μέρος της καθημερινής ρουτίνας των ανθρώπων, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τεχνολογία έχουν εγκαινιάσει μια εποχή μειωμένου χρόνου ανάπαυσης και επακόλουθης κόπωσης. Επιπλέον, το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας, όπως το φως, ο ήχος και η θερμοκρασία, είναι σημαντικά για έναν καλό βραδινό ύπνο, αν και αυτό συχνά παραμελείται στην αρχιτεκτονική κατοικιών.

- Advertisement -

Σε αναζήτηση μιας οριστικής θεραπείας, κοινές μελέτες ύπνου χρησιμοποιούν τεχνητό φως που είναι εύκολο να ελεγχθεί. Οι ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, ωστόσο, πιστεύουν ότι το φυσικό φως θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό για την αναδημιουργία πραγματικών περιβαλλόντων διαβίωσης.

Για να το δοκιμάσουν αυτό, ο φοιτητής του Graduate School of Human Life and Ecology Xiaorui Wang και ο καθηγητής Daisuke Matsushita οδήγησαν μια ομάδα στην εξέταση του εάν η εισαγωγή μέτριου φωτός στην κρεβατοκάμαρα λίγο πριν τα πρωινό ξύπνημα θα βελτιώσει την πρωινή εγρήγορση. Χρησιμοποιώντας κουρτίνες θωράκισης φωτός και μηχανοκίνητες συσκευές κλεισίματος, ένα συγκριτικό πείραμα διεξήχθη σε 19 συμμετέχοντες υπό τρεις συνθήκες: φυσικό φως για 20 λεπτά πριν το ξύπνημα (IA), φυσικό φως από την αυγή μέχρι το ξύπνημα (IB) και καθόλου φυσικό φως πριν τα ξύπνημαι (CC). Μετά από κάθε συνεδρία, η υπνηλία, η εγρήγορση και η κόπωση των συμμετεχόντων μετρήθηκαν με ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και έρευνα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη υπνηλία σε καταστάσεις IA και IB από ότι σε CC. Επιπλέον, η ΙΑ βρέθηκε να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη βελτίωση της εγρήγορσης, καθώς το υπερβολικό φως στο ΙΒ προκάλεσε δυσμενείς επιπτώσεις.

«Στο μέλλον, ελπίζουμε να ελέγχουμε το φυσικό φως στο περιβάλλον ύπνου καθώς αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και την ώρα της ημέρας και να διευκρινίσουμε πώς να εισάγουμε φυσικό φως που είναι κατάλληλο για ένα πιο άνετο ξύπνημα», δήλωσε ο καθηγητής Matsushita. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Building and Environment και μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα