H Πολωνία δεύτερη στις ειδοποιήσεις RASFF για σαλμονέλα σε κοτόπουλο και τρίτη η Κίνα για επικίνδυνα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Εντυπωσιακά είναι τα ετήσια αποτελέσματα του 2022 για τις ειδοποίησης RASFF που δημοσίευσε το Δίκτυο Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως το ACN αποτελείται από το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), το Δίκτυο Διοικητικής Βοήθειας και Συνεργασίας (AAC) και το Δίκτυο απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ (FFN).
Το 2022 το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF εξέδωσε 4361 ειδοποιήσεις, το AAC 2554 ειδοποιήσεις, ενώ υπήρξαν 600 ενημερώσεις για απάτη τροφίμων από το FFN.
Ειδοποιήσεις RASFF
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACN, οι 10 κορυφαίες επαναλαμβανόμενες ειδοποιήσεις RASFF ανά κίνδυνο κατηγορία προϊόντος και προέλευση έχει ως εξής:
Τα προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) από την Τουρκία είναι κορυφαία στην ανίχνευση φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ακολουθεί η Πολωνία με επαναλαμβανόμενα περιστατικά σαλμονέλας σε κοτόπουλο και προϊόντα κρέατος, η Κίνα με επικίνδυνες συσκευασίες και σκεύη (υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα), η Νιγηρία με σαλμονέλα σε ξηρούς καρπούς, οι ΗΠΑ με αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς, και ακολουθούν κατά αύξοντα αριθμό περιστατικών εντοπισμού αφλατοξινών, η βραζιλία σε βότανα και μπαχαρικά, το Πακιστάν σε δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, και η Αίγυπτος, η Ινδία και η Τουρκία σε ξηρούς καρπούς.
Οι κορυφαίοι 5 τύποι μη συμμόρφωσης
- Εσφαλμένη επισήμανση ή αξιώσεις
- Μη συμμορφούμενη σύνθεση
- Έλλειψη ή ακατάλληλη τεκμηρίωση ή έλεγχοι
- Εσφαλμένες συνθήκες επεξεργασίας ή αποθήκευσης
Αριθμός ειδοποιήσεων ανά κατηγορίες απάτης τροφίμων
- Πλαστογραφία εγγράφων
- Νοθεία/Παραβίαση προϊόντος
- Λανθασμένη περιγραφή/Εσφαλμένη επισήμανση/Εσφαλμένη επωνυμία
- Grey market
- Πλαστά τρόφιμα