Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η τροποποίηση των προδιαγραφών για τους γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960c): Rebaudioside D που παράγονται από εκχυλίσματα φύλλων στέβιας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ τροποποίηση των προδιαγραφών για τους γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960c): Rebaudioside D που παράγονται από εκχυλίσματα φύλλων στέβιας
spot_img

Η αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της προτεινόμενης τροποποίησης των προδιαγραφών για τους ενζυμικά παραγόμενους γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960c): Rebaudioside D που παράγονται μέσω ενζυμικής βιομετατροπής καθαρισμένου εκχυλίσματος φύλλων στέβιας

Η ομάδα της EFSA, FAF (για τα πρόσθετα και τις αρώματα τροφίμων) αξιολόγησε της ασφάλεια της προτεινόμενης τροποποίησης των προδιαγραφών των γλυκοζιτών στεβιόλης που παράγονται ενζυμικά (E 960c) όσον αφορά τη συμπερίληψη της rebaudioside D που παράγεται μέσω βιομετατροπής καθαρισμένου εκχυλίσματος φύλλων στέβια.

Το rebaudioside D (95 % επί ξηρού) παράγεται μέσω ενζυμικής βιομετατροπής καθαρισμένου εκχυλίσματος φύλλων στέβιας με τη χρήση διφωσφορικής ουριδίνης (UDP)-γλυκοσυλοτρανσφεράσης (UGT) και ενζύμων συνθάσης σακχαρόζης που παράγονται από τη γενετικώς τροποποιημένη μαγιά K. phaffii UGT-A, η οποία διευκολύνει τη μεταφορά της γλυκόζης σε καθαρισμένο εκχύλισμα φύλλων στέβιας μέσω γλυκοζιδικών δεσμών.

Τα ίδια ένζυμα από το K. phaffii UGT-A μπορούν να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής του προσθέτου τροφίμων, rebaudioside Μ που παράγεται μέσω ενζυμικής τροποποίησης γλυκοζιτών στεβιόλης από στέβια [E 960c(i)].

Η ομάδα έκρινε ότι απαιτούνται χωριστές προδιαγραφές για το εν λόγω πρόσθετο τροφίμων που παράγεται μέσω της διαδικασίας παρασκευής που περιγράφεται στην τρέχουσα αίτηση, ευθυγραμμισμένες με εκείνες που έχουν ήδη θεσπιστεί για το Ε 960γ(i).

Αν και η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τοξικολογική ανησυχία για το Rebaudioside D που παράγεται μέσω ενζυμικής βιομετατροπής καθαρού εκχυλίσματος φύλλων στέβιας με τη χρήση UDP-γλυκοσυλοτρανσφεράσης και σύνθασης σακχαρόζης που παράγεται από γενετικώς τροποποιημένο στέλεχος της ζύμης K. phaffii, ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η ομάδα δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραμείνει στο τελικό προϊόν κάποια υπολειπόμενη ποσότητα κωδικοποίησης DNA για το γονίδιο αντίστασης στην καναμυκίνη.

Εάν αυτό το γονίδιο εξαπλωθεί σε μικροβίωμα λόγω της παρουσίας ανασυνδυασμένου DNA στο τελικό προϊόν, αυτό θα ήταν ανησυχητικό.

Ως εκ τούτου, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια του Rebaudioside D που παράγεται μέσω αυτής της ενζυμικής βιομετατροπής δεν αποδείχθηκε επαρκώς με τα διαθέσιμα δεδομένα, δεδομένου ότι δεν καταδείχθηκε η απουσία ανασυνδυασμένου DNA.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο