Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφέ κηλίδες στις ντομάτες: Τις τρώμε ή τις πετάμε;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαφέ κηλίδες στις ντομάτες: Τις τρώμε ή τις πετάμε;
spot_img

Τι είναι ο περονόσπορος της ντομάτας


Οι γκρίζες – καφέ κηλίδες στα φύλλα και τους καρπούς της ντομάτας είναι σημάδι ότι κάτι δεν τα πάει καλά στην καλλιέργειά της. Εάν οι κηλίδες εξαπλώνονται, είναι πολύ πιθανό το φυτό να πάσχει από περονόσπορο που οφείλεται στον μύκητα Phytophthora infestans.

Πρόκειται για έναν επιθετικό μύκητα και για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20ο C). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά. Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της ντομάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του.

Εάν υπάρχουν ελαφρά σημάδια της μυκητολογικής ασθένειας, θα πρέπει να κόψετε τους προσβεβλημένους βλαστούς. Εάν η εξάπλωση του μύκητα είναι ήδη προχωρημένη και ο καρπός έχει επίσης προσβληθεί, τίποτα δεν βοηθά: πρέπει να πετάξετε ολόκληρο το φυτό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε τη μόλυνση και άλλων φυτών τομάτας.

Την άνοιξη, η προσβολή εμφανίζεται πρώτα στα φύλλα, ενώ το καλοκαίρι προσβάλλονται οι καρποί.

Τα σημάδια της όψιμης σήψης είναι:

  • καφετί αποχρωματισμένες άκρες των φύλλων
  • καστανόμαυρες λωρίδες και κηλίδες στους μίσχους
  • Σκληρές, πρασινογκρίζες κηλίδες στους καρπούς της τομάτας, οι οποίοι αρχίζουν να σαπίζουν

Μπορούμε να φάμε τις ντομάτες από φυτό που έχει προσβληθεί από τον μύκητα;

Εάν έχει προσβληθεί μόνο το φυτό, αλλά όχι ο καρπός, μπορούμε να καταναλώσουμε τα υγιή φρούτα. Ο περονόσπορος της ντομάτας δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι προσβεβλημένοι καρποί δεν είναι πλέον βρώσιμοι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο