Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Αξιολόγηση κινδύνου από την παρουσία τοξικών μετάλλων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαφές: Αξιολόγηση κινδύνου από την παρουσία τοξικών μετάλλων
spot_img

Παρακολούθηση ιχνοστοιχείων, που βρέθηκαν σε εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα καφέ. 

Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά ποτά παγκοσμίως. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων καφέ, δηλαδή δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Οι μικρή ποσότητα καφέ, βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών του καρδιαγγειακού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, μπορεί να δώσει ώθηση ενέργειας και να βελτιώσει τη διάθεση. Επίσης η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την κίνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και προάγει την επιθυμία για κένωση στο 1/3 περίπου του πληθυσμού, χάρη σε αυτή τη διέγερση της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Αυτή η επίδραση έχει αποδοθεί στην παρουσία ιχνοστοιχείων, τα οποία αποτελούν το 7% των κόκκων καφέ και τα οποία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλότερη κατανάλωση καφέ με μειωμένη επίπτωση νευρολογικών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου, αν και τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.

 Αντίθετα, η υπερβολική, μακροχρόνια κατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 500–600 mg την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και σε διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα, όπως υπερβολική διεγερσιμότητα, ανησυχία, αρρυθμία, αϋπνία, πονοκέφαλοι και προβλήματα στο στομάχι. Ο καφές μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των ατόμων με ψυχική ασθένεια, επιδείνωση των συμπτωμάτων ή παρέμβαση στις επιδράσεις της φαρμακευτικής αγωγής.

Στόχος επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Foods, ήταν η αξιολόγηση της ποιότητας του αλεσμένου και του στιγμιαίου καφέ σε σχέση με την περιεκτικότητα σε επιλεγμένα ιχνοστοιχεία. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει ο καφές περιλαμβάνουν χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που είναι θετικά αλλά και επιβλαβή όπως μόλυβδος και κάδμιο.

 Ο σίδηρος, ανήκει στην «ευεργετική ομάδα» ιχνοστοιχείων, καθώς εμπλέκεται στη μεταφορά οξυγόνου και στη σύνθεση DNA, ο ψευδάργυρος επηρεάζει την ομοιόσταση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και το οξειδωτικό στρες και, το μαγγάνιο εμπλέκεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Από την άλλη η παρουσία τοξικών στοιχείων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας. Ο χαλκός μπορεί να είναι τοξικός ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται, ο μόλυβδος προκαλεί προβλήματα στο καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τους νεφρούς και τη γονιμότητα, και το κάδμιο ασκεί πολλαπλές τοξικές επιδράσεις προκαλώντας μεταβολικές και δομικές αλλαγές στα κύτταρα.

Η πιο κοινή μορφή καφέ που καταναλώνεται στην Πολωνία όπου διεξήχθη η μελέτη, είναι ο αλεσμένος καφές (45%), ακολουθεί ο στιγμιαίος καφές (40%) και μετά άλλες εναλλακτικές όπως π.χ καφέ σε κόκκους, μείγματα καφέ ή στιγμιαίος καπουτσίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ο καφές παρά το γεγονός ότι περιέχει θρεπτικά ιχνοστοιχεία, οι ποσότητες που περιέχει από αυτά είναι «φτωχές» σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ (6,33 g καφέ και 100 mL νερό) παρέχει στον οργανισμό μικρές ποσότητες μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, που διαφέρουν ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής του καφέ (αλεσμένοι κόκκοι καφέ ή στιγμιαίος καφές). Όσον αφορά στα επιβλαβή στοιχεία, όπως κάδμιο και μόλυβδος, η μεταφορά στους στο παρασκεύασμα είναι σχετικά χαμηλή και συνεπώς οι αλεσμένοι καφέδες που αναλύθηκαν βρέθηκαν να είναι ασφαλείς για τον καταναλωτή όταν καταναλώνονται έως τρία φλιτζάνια την ημέρα. Συμπερασματικά κανένας από τους καφέδες που αναλύθηκαν δεν εμφάνιζε κανένα κίνδυνο όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο