Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.
Του Δημήτρη Μίχου*
Η υγιεινή των χεριών στην βιομηχανία τροφίμων αλλά και κατά την προετοιμασία γευμάτων αποτελεί μια πολύ σημαντική πρακτική για την ασφάλεια των τροφίμων.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC PUBLIC HEALTH (Mihalache at al., 2023) φαίνεται ότι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά και υιοθετούν αυτήν την πρακτική ως μέτρο προστασίας και ασφαλείας των τροφίμων. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας η συνολική κατάταξη των χωρών όσον αφορά τις σωστές πρακτικές υγιεινής των χεριών ήταν: Δανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία. Οι Έλληνες λοιπόν, βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα σε αυτές τις χώρες όσον αφορά διάφορες πρακτικές υγιεινής όπως τη συχνότητα σωστής διάρκειας πλυσίματος των χεριών, την χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών και, το πλύσιμο μετά τον χειρισμό ωμού κοτόπουλου.
Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αφορούσε τελικούς καταναλωτές κατά την προετοιμασία του καθημερινού γεύματος όμως γενικότερα σε όλους τους χώρους επεξεργασίας τροφίμων από την προσωπική μας κουζίνα ως και τις βιομηχανίες τροφίμων θα πρέπει να ακολουθείται μια σειρά πρακτικών υγιεινής που σχετίζεται με το πλύσιμο των χεριών:
- Πλένουμε τα χέρια μας πριν την είσοδο στον χώρο εργασίας και πριν τον χειρισμό τροφίμων υψηλής επικινδυνότητας.
- Πλένουμε τα χέρια μας μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα ,την κατανάλωση τροφής, το χειρισμό ωμών τροφίμων (κρέας – αυγά – λαχανικά κλπ.), το φτάρνισμα ή το βήξιμο, την επαφή με καθαριστικά, την επαφή με σκουπίδια.
- Πλένουμε τα χέρια μας με την τυποποιημένη διαδικασία ( διαβροχή με τρεχούμενο ζεστό νερό, σαπούνισμα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σε όλες τις επιφάνειες των χεριών, ξέπλυμα και στέγνωμα με χειροπετσέτα μιας χρήσης).
Ειδικότερα, στις επιχειρήσεις τροφίμων καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική εφαρμογή των πρακτικών υγιεινής αποτελούν διάφορες παράμετροι όπως η εγκατάσταση σταθμών πλύσης σε συγκεκριμένα σημεία κάτω από ορισμένες προδιαγραφές, η καθιέρωση γραπτών πρωτοκόλλων ανάλογα και με την επικινδυνότητα του τροφίμου και τέλος η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού. Οι σταθμοί πλύσης που τοποθετούνται τόσο στους παραγωγικούς χώρους όσο και στις τουαλέτες του προσωπικού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το πλύσιμο των χεριών και όχι ως νεροχύτες πλυσίματος τροφίμων ή/και σκευών και να είναι:
- Προσβάσιμοι από όλους τους χειριστές τροφίμων
- Ποδοκίνητοι ή να λειτουργούν με φωτοκύτταρα
- Συνδεδεμένοι ή εφοδιασμένοι με παροχή ζεστού και κρύου τρεχούμενου νερού
- Εφοδιασμένοι με υγρό σαπούνι με απολυμαντικό και χαρτί ή πετσέτες μιας χρήσης ή στεγνωτήρα θερμού αέρα και ποδοκίνητο κάδο
Τα τροφιμογενή νοσήματα αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ορθές πρακτικές υγιεινής με στόχο τον περιορισμό των λοιμώξεων θα πρέπει να υιοθετούνται από όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι σε κάποια επιχείρηση τροφίμων.
*ΜΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γεωπόνος Msc – Επικεφαλής Επιθεωρητής LETRINA SA