Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνει να τρώμε ψάρι με τυρί;

ΑρχικήΝέαΚάνει να τρώμε ψάρι με τυρί;
spot_img

Μύθος ή επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός ;

Μας το έλεγε η γιαγιά ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ψαριού με τυρί οδηγεί σε τροφικές αλλεργίες ή δηλητηριάσεις αλλά διαπιστώνοντας ότι τρώγοντας τη φετούλα από τη χωριάτικη σαλάτα με το γαυράκι στην ψαροταβέρνα δεν πάθαινα κάτι συνέχιζα ακάθεκτη… Βέβαια, η ανησυχία πάντα φώλιαζε μέσα μου: Μήπως η γιαγιά εννοούσε κάποιο συγκεκριμένο είδος ψαριού;

Πώς καθιερώθηκε ο μύθος;

Μία εκδοχή είναι η αυξημένη συχνότητα τροφικών δηλητηριάσεων κατά το παρελθόν. Χωρίς όμως αυτή να οφείλεται στον συνδυασμό του τυριού με το ψάρι. Αντίθετα, οφείλονταν στις ανεπαρκείς μεθόδους συντήρησης των τροφίμων. Το ψάρι, όπως και το τυρί ανήκουν στα ευαλλοίωτα τρόφιμα. Δηλαδή, στα τρόφιμα τα οποία είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται πολύ εύκολα.

Μάλιστα, η αλλοίωση του ψαριού είναι πολύ επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο δέρμα του ψαριού, αποδομούν τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο μικροπεριβάλλον τους και παράγουν ισταμίνη, την ουσία που προκαλεί τα γνωστά σε όλους αλλεργικά συμπτώματα.

Η άλλη εκδοχή που δικαιολογεί την ύπαρξη αυτού του μύθου, είναι η αλλεργία που προκαλούν αυτά τα δύο τρόφιμα. Συγκεκριμένα, τα αλλεργιογόνα είναι ορισμένες πρωτεΐνες, μεγάλου μοριακού βάρους, έναντι των οποίων ευαισθητοποιείται και αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και τα δύο αυτά τρόφιμα (ψάρι και τυρί) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, για αυτό και πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικά συμπτώματα από την κατανάλωσή τους.

Τρίτη εκδοχή για τον μύθο αυτό είναι η «γευστική ασυμφωνία» των δύο αυτών τροφίμων. Τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν κατά κανόνα ήπια γεύση. Αντίθετα τα τυριά έχουν ιδιαίτερα όξινη και αλμυρή γεύση κατά βάση. Κατά την ανάμειξή τους λοιπόν, το τυρί καλύπτει κάθε υπόνοια γεύσης των ψαριών και των θαλασσινών.

Κάνει να τρώμε ψάρι με τυρί;

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως το τυρί ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό όμως ισχύει μερικώς. Το τυρί φυσικά παράγεται από το γάλα ως πρώτη ύλη, διατροφικά όμως διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το κεφίρ, το γιαούρτι και άλλα. Συγκεκριμένα, η διατροφική του αξία προσεγγίζει περισσότερο αυτή του κρέατος και του ψαριού. Δηλαδή το τυρί, διατροφικά, ισοδυναμεί με κρέας και ψάρι.

Στην επιστημονική βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να εξετάζουν ειδικά την ταυτόχρονη κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Και δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική βάση που να αναφέρει ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού ή αυγού και ψαριού αντενδείκνυται. Μάλιστα, πολλά εδέσματα ανά τον κόσμο, όπως η ψαρόπιτα, οι γαρίδες σαγανάκι, ο συνδυασμός σολομού με τυρί κρέμα, και άλλα, συνδυάζουν τα τρόφιμα αυτά!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κάποιος είναι αλλεργικός στο ψάρι, θα εμφανίσει συμπτώματα είτε το φάει με τυρί είτε χωρίς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο