Ειδοποίηση RASFF από Ελβετία.
Η Ελβετία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από ρίγανη προέλευσης Τουρκίας.
Η ρίγανη που εξάγεται από την Τουρκία σε Ελβετία και Γερμανία, βρέθηκε με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης κατά… 2.323% πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο! (24231 µg/kg με ανώτατο επιτρεπτό τα 1000mg/Kg).
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμωμ ( EFSΑ). Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.
Έρευνα στο CVUA Stuttgart ανέλυσε τυπική, εμπορικά διαθέσιμη, αποξηραμένη ρίγανη από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 για την παρουσία Pas: σχεδόν τα μισά από τα δείγματα ρίγανης κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω εμφανώς υψηλών επιπέδων PA και ένα επιπλέον 22% των δειγμάτων κατηγοριοποιήθηκαν ακόμη και ως επιβλαβή για την υγεία κάποιου. Συνολικά το 71 % των δειγμάτων αποξηραμένης ρίγανης αναφέρθηκαν ως μη ασφαλή, λόγω των ποσοτήτων αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης που εντοπίστηκαν. Δυστυχώς ο καταναλωτής μπορεί να κάνει ελάχιστες ενέργειες, καθώς δεν είναι δυνατό να γνωρίζει εάν η αποξηραμένη ρίγανη έχει μολυνθεί με άλλα φυτά και, εάν κινδυνεύει από μόλυνση από PA ή όχι.