Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 Καρκινογόνα ουσία σε τουρκική ρίγανη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων Καρκινογόνα ουσία σε τουρκική ρίγανη
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από Ελβετία.

Η Ελβετία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από ρίγανη προέλευσης Τουρκίας.

Η ρίγανη που εξάγεται από την Τουρκία σε Ελβετία και Γερμανία, βρέθηκε με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή  πυρρολιζιδίνης κατά… 2.323% πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο! (24231 µg/kg με ανώτατο επιτρεπτό τα 1000mg/Kg).

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμωμ ( EFSΑ). Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

Έρευνα  στο CVUA Stuttgart ανέλυσε τυπική, εμπορικά διαθέσιμη, αποξηραμένη ρίγανη από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 για την παρουσία Pas: σχεδόν τα μισά από τα δείγματα ρίγανης κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω εμφανώς υψηλών επιπέδων PA και ένα επιπλέον 22% των δειγμάτων κατηγοριοποιήθηκαν ακόμη και ως επιβλαβή για την υγεία κάποιου. Συνολικά το 71 % των δειγμάτων αποξηραμένης ρίγανης αναφέρθηκαν ως μη ασφαλή, λόγω των ποσοτήτων αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης που εντοπίστηκαν. Δυστυχώς ο καταναλωτής μπορεί να κάνει ελάχιστες ενέργειες, καθώς δεν είναι δυνατό να γνωρίζει εάν η αποξηραμένη ρίγανη έχει μολυνθεί με άλλα φυτά και, εάν  κινδυνεύει από μόλυνση από PA  ή όχι.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο