Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα αναλύσεων για PFAS στα τρόφιμα στο Βέλγιο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαθησυχαστικά τα αποτελέσματα αναλύσεων για PFAS στα τρόφιμα στο Βέλγιο
spot_img

Μόνο σε 4 από τα συνολικά 370 τρόφιμα που ελέγχθηκαν εντοπίστηκε μη συμμόρφωση.

Το 2023, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου, FASFC ανέλυσε 370 δείγματα τροφίμων για PFAS. Όλα τα δείγματα εκτός από τέσσερα διαπιστώθηκε ότι συμμορφώνονται με τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα που ισχύουν από τις αρχές του περασμένου έτους (01/01/2023). Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι μια μεγάλη κατηγορία χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλη την κοινωνία σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας τροφίμων και των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. 

Τα δείγματα ελήφθησαν από διαφορετικά προϊόντα, όπως κρέας από διαφορετικά είδη ζώων (123 δείγματα), συκώτι (41 δείγματα), ψάρια (105 δείγματα), θαλασσινά (44 δείγματα), γάλα (12 δείγματα) και αυγά (45 δείγματα).

Ορισμένα από αυτά τα δείγματα (319 δείγματα) ελήφθησαν στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος ελέγχου του FASFC, το οποίο προβλέπει τυχαία δειγματοληψία σε ολόκληρο το Βέλγιο. Επιπλέον, το FASFC διενεργεί στοχευμένη δειγματοληψία των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τις περιφέρειες ως περιοχές κινδύνου (45 δείγματα). Τα υπόλοιπα δείγματα (6) ελήφθησαν από εταιρείες που είχαν ήδη υποβληθεί σε δειγματοληψία την περίοδο 2021-2022 και των οποίων τα προϊόντα θα ήταν μη συμμορφούμενα εάν ίσχυαν τότε τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τα μη συμμορφούμενα αποτελέσματα αφορούσαν 2 δείγματα σφαγίων βοοειδών από περιοχή κινδύνου, 1 δείγμα αυγών από περιοχή κινδύνου και 1 δείγμα γαρίδας από τη Βόρεια Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, το FASFC έλαβε τα αναγκαία μέτρα: ξεκίνησε αμέσως έρευνα ιχνηλασιμότητας και, ει δυνατόν, τα προϊόντα που κινδύνευαν αποκλείστηκαν. Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα σε επίπεδο επιχειρήσεων. Θα παρακολουθούνται σε μεταγενέστερο στάδιο.

PFAS στα τρόφιμα: Ένας χρόνιος κίνδυνος

Το FASFC κατανοεί τις ανησυχίες σχετικά με την κατάποση ουσιών PFAS στα τρόφιμα. Ωστόσο, τα PFAS δεν έχουν οξείες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αρρωστήσετε αμέσως εξαιτίας τους. Ωστόσο, η εντατική και μακροχρόνια έκθεση σε PFAS μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα