Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κέικ και ψωμί σε βάζα – Είναι ασφαλή;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚέικ και ψωμί σε βάζα - Είναι ασφαλή;
spot_img

Κάποιοι λένε ότι μπορούν τα προϊόντα αυτά να διατηρηθούν εκεί επ’ αόριστον… Αλλά τι γίνεται με τους μικροοργανισμούς;

Οι συνταγές για κονσερβοποιημένα ψωμιά και κέικ δείχνουν ιδιαίτερα νόστιμες και έχουν πολύ ελκυστικό αποτέλεσμα σε είδη κεράσματος και δώρου. Φτιάχνονται συνήθως ρίχνοντας το κουρκούτι σε γυάλινα βάζα κονσερβοποίησης που αμέσως μετά μπαίνουν στον φούρνο για ψήσιμο. Μόλις βγουν από τον φούρνο, σφραγίζονται και ψύχονται για να δημιουργηθεί κενό. Πολλές συνταγές υποστηρίζουν ότι μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ψυγείο για περίπου ένα χρόνο. Κάποιοι λένε ότι θα διατηρηθούν επ’ αόριστον… Είναι όμως όλη αυτή η διαδικασία ασφαλής για την υγεία μας;

Ο μικροοργανισμός που πρέπει να μας ανησυχεί σε αυτά τα προϊόντα είναι το Clostridium botulinum. Εάν τα σπόρια αυτού του βακτηρίου αφεθούν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν, παράγεται θανατηφόρα τοξίνη αλλαντίασης. Μικρές ποσότητες αυτής της τοξίνης μπορούν να προκαλέσουν μια συχνά θανατηφόρα ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση.

Τα σπόρια του Clostridium botulinum είναι άφθονα στη φύση, αλλά αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες μόνο σε τρόφιμα υψηλής υγρασίας που δεν βρίσκονται στο ψυγείο, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ και εκτίθενται σε ελάχιστο ή καθόλου οξυγόνο. Αυτές οι συνθήκες υπάρχουν σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία υπό πίεση σε θερμοκρασίες 240°F ή υψηλότερες για να βεβαιωθούμε ότι σκοτώνονται τα ανθεκτικά στη θερμότητα σπόρια. Έρευνα στο Penn State έδειξε ότι το ψωμί ή τα προϊόντα κέικ χαμηλής οξύτητας μπορεί να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των σπορίων Clostridium.

Εκτός από τον κίνδυνο αλλαντίασης, υπάρχει επίσης σημαντικός κίνδυνος για τους καταναλωτές να τραυματιστούν από σπασμένο γυαλί από τα υπερθερμασμένα γυάλινα βάζα κονσερβοποίησης που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τις θερμικές καταπονήσεις που προκύπτουν με την ξηρή θερμότητα του φούρνου.

Επομένως, συνιστάται να αποφεύγουμε την αγορά κονσερβοποιημένων ψωμιών ή κέικ σε γυάλινα βάζα, εκτός εάν αυτά περιέχουν πρόσθετα για την πρόληψη της μικροβιακής ανάπτυξης και πληρούν όλες τις απαιτήσεις επισήμανσης για εμπορικά τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο