ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚομμάτια πλαστικού σε έτοιμο μείγμα για ζύμη

Κομμάτια πλαστικού σε έτοιμο μείγμα για ζύμη

[yoast_reading_time]

Προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από επιμολυσμένο μείγμα ζύμης για ντόνατ

Η παρουσία ξένων σωμάτων, όπως κομμάτια πλαστικού, σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοια περιστατικά οδηγούν σε ανακλήσεις προϊόντων, καθώς η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, τραυματισμούς στο στόμα ή το πεπτικό σύστημα και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Η μόλυνση από ξένα σώματα δεν κάνει εξαιρέσεις — μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε βιομηχανικά επεξεργασμένα μείγματα ζύμης, τα οποία προορίζονται για μαζική κατανάλωση και περνούν, θεωρητικά, από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας.

- Advertisement -

Σε προειδοποιητική ανάκληση προϊόντος, για παράδειγμα, προχώρησε η καναδική εταιρεία Dawn Food Products Canada Ltd., με έδρα το Brampton του Οντάριο, μετά από εντοπισμό πιθανής επιμόλυνσης με πλαστικό σε μείγμα για ντόνατ. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε από τη Διατροφική Επιθεώρηση του Καναδά (CFIA) και αφορά αποκλειστικά τη συσκευασία των 20 κιλών του προϊόντος “Soft Raised Donut Mix”, με UPC κωδικό 0 29519 26996 8 και SAP code: 1003231237.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκρηκτική αύξηση 763% στις δηλητηριάσεις παιδιών από θήκες νικοτίνης

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μπαγκαζιέρας αυτοκινήτου που πωλείται και στην Ελλάδα – Αποκολλάται το καπάκι της οροφής εν κινήσει

Η ανάκληση έχει χαρακτηριστεί ως Κατηγορίας II, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει «μέτριος κίνδυνος για πρόκληση βραχυπρόθεσμων ή μη απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας». Αν και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι στιγμής, οι αρχές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ξένα σώματα –όπως κομμάτια πλαστικού– μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό, τραυματισμούς στα δόντια και στο στόμα, σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία ή και θανατηφόρες επιπλοκές.

Το εν λόγω προϊόν έχει διανεμηθεί μόνο εντός της επαρχίας Οντάριο και αποκλειστικά σε αποθήκες και εμπορικά σημεία, χωρίς να έχουν εντοπιστεί διανομές σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό ή σε άλλες επαρχίες του Καναδά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παραλείπουμε γεύματα;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπιτικές μαρμελάδες και σάλτσες: Πώς να αποφύγετε τον κίνδυνο αλλαντίασης

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους το ανακληθέν μείγμα καλούνται:

  • Να μην καταναλώσουν το προϊόν ακόμα κι αν φαίνεται ή μυρίζει φυσιολογικά.
  • Να μην το πουλήσουν, διανείμουν ή προσφέρουν το προϊόν σε τρίτους.
  • Να επικοινωνήσουν με το κατάστημα αγοράς για πιθανή επιστροφή χρημάτων ή να το απορρίψουν με ασφάλεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιγότερο αλάτι, ίδια απόλαυση: Πώς απαντά η βιομηχανία στις νέες καταναλωτικές απαιτήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπορεί το οξυζενέ να αλλάξει τον τρόπο επεξεργασίας του κοτόπουλου;

Νέα μελέτη εξετάζει τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου για τη μείωση επικίνδυνων μικροβίων στο κρέας πουλερικών

Κόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 6 νεκροί (πίνακες)

Ραγδαία αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφει ο ΕΟΔΥ – 54 ασθενείς εμφάνισαν προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ 20 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 8 σε ΜΕΘ

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για κίνδυνο αλλαντίασης από κονσέρβα χοιρινού – Προκάλεσε προβλήματα υγείας σε καταναλωτή (μάρκα και φωτογραφία)

Χοιρινό πατέ με Clostridium botulinum εντοπίστηκε στην Τσεχία, με την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF.