Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl hr: Ανακαλείται αλάτι που περιέχει μικροπλαστικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl hr: Ανακαλείται αλάτι που περιέχει μικροπλαστικά
spot_img

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ανακαλείται αλάτι από τα Lidl στην Κροατία λόγω πλαστικών σωματιδίων.

Η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Κροατίας ανακοίνωσε την ανάκληση αλατιού από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Πρόκειται για το αλάτι Kotanyi αλάτι Ιμαλαίων, 88g, με ημερομηνία λήξης 10/02/2030, EAN 9001414841631, LOT-number 4420813, best used by to 2/2030. Στο αλάτι εντοπίστηκαν πλαστικά σωματίδια.

Η Αρχή αναφέρει: “Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό 178/2002 σχετικά με τη θέσπιση των γενικών αρχών και προϋποθέσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη θέσπιση διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων”.

Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Μάιο τα Lidl Κροατίας είχαν ανακαλέσει το αλάτι Deluxe Πέτρινο αλάτι Ιμαλαΐων.

Λεπτομέρειες για την ανάκληση προϊόντος είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της επιχείρησης τροφίμωνΕιδοποίηση απόσυρσης/ακύρωσης προϊόντος (lidl.hr)“.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από τα μικροπλαστικά

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης, στο εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και σε ποτά που καταναλώνονται συχνά, όπως η μπύρα και το αλάτι. Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας ο μέσος ενήλικας καταπίνει περίπου 2.000 κομμάτια μικροπλαστικού από επιτραπέζιο αλάτι ετησίως. Διαφορετικές χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα μαχαίρια και τα δερματολογικά προϊόντα μας για να εισέλθουν στο σώμα μας. Αυτές οι ενώσεις συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένη αναπαραγωγική υγεία και καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, τα μικροπλαστικά έχουν τεκμηριωθεί σε όλα τα μέρη του ανθρώπινου πνεύμονα , στους μητρικούς και εμβρυϊκούς ιστούς του πλακούντα , στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και στο ανθρώπινο αίμα .

Μικροπλαστικά σε επιτραπέζιο αλάτι

Τα μικροπλαστικά στο επιτραπέζιο αλάτι δεν είναι, λοιπόν, ούτε κάτι καινούργιο ούτε και σπάνιο. Αρκετές μελέτες έχουν βρει μικροπλαστικά (ΜΡ) σε επιτραπέζιο αλάτι με τα ευρήματα της τελευταίας (2023) να τονίζει ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών είναι υψηλότερα σε μη πιστοποιημένα /τυποποιημένα προϊόντα, αλλά και οι 40 διαφορετικές μάρκες αλατιού  που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένες με μικροπλαστικά. Επίσης σε μελέτη του 2018 ερευνήθηκαν συνολικά 39 διαφορετικές μάρκες αλατιού που παράγονται σε 16 χώρες/περιοχές σε έξι ηπείρους συμπεριλαμβανομένων 28 εμπορικών σημάτων θαλασσινού αλατιού. Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 90% του συσκευασμένου αλατιού, με ένα ευρύ φάσμα περιεκτικότητα σε ΜΡ – από 0 έως 1674 n/kg στο θαλασσινό αλάτι με εξαίρεση ένα να περιέχει την ποσότητα ρεκόρ των  13 629 n/kg). Μικροπλαστικά βρέθηκαν και σε ορυκτό αλάτι 0–148 n/kg ενώ το αλάτι από λίμνες βρέθηκε να περιέχει από 28 –462 n/kg.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο