Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιστέρια σε ελληνική φέτα ΠΟΠ – Οι Ιταλοί μας την επέστρεψαν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛιστέρια σε ελληνική φέτα ΠΟΠ – Οι Ιταλοί μας την επέστρεψαν
spot_img

Η Ιταλία ενημέρωσε την πύλη RASFF για Listeria monocytogenes σε φέτα ΠΟΠ που εισήχθη από την Ελλάδα.

H Αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Ιταλίας μαζί με τις ελεγκτικές αρχές της χώρας ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Πύλη για τα τρόφιμα RASFF για την παρουσία Listeria monocytogenes σε φέτα ΠΟΠ από την Ελλάδα.

Το επικίνδυνο παθογόνο ενποπίστηκε στην ελληνική φέτα κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων στην αγορά της Ιταλίας.

Τα προϊόντα, σύμφωνα με την RASFF, που χαρακτηρίζει τον κίνδυνο του περιστατικού σοβαρό,  δεσμεύτηκαν από τις Ιταλικές αρχές.

Η L. monocytogenes, είναι υπεύθυνη για απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που προκύπτουν συνήθως σε έγκυες γυναίκες, νεογνά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους. Οι προκύπτουσες λοιμώξεις, που μπορούν να παρουσιαστούν ως γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα μεταξύ άλλων, έχουν ποσοστό νοσηλείας πάνω από 90% και ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των μη εγκύων ατόμων μεταξύ 15 και 25% .

Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να “κρυφτεί” σε αρκετά τρόφιμα. Από ντελικατέσεν και γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το γάλα, μέχρι αλλαντικά, αυγά και φρούτα είναι συχνά «ένοχοι» για την πρόκληση λιστερίωσης, δηλαδή λοιμώξεις από λιστέρια. Τα παραδείγματα λιστέριας στα τρόφιμα και ανακλήσεων λόγω παρουσίας της είναι πολλά, με το 2022 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ για αντίστοιχες μολύνσεις.

Η λιστέρια μπορεί να ζήσει σε οποιοδήποτε μέρος όπου καλλιεργούνται, συσκευάζονται, αποθηκεύονται, μεταφέρονται, παρασκευάζονται ή σερβίρονται τρόφιμα, ακόμα και στα πιο φαινομενικά αθώα. Χάρη στην προσαρμοστικότητά της, μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -4 βαθμοί Κελσίου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα