Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα επικίνδυνες χημικές ουσίες, μπορεί να υπάρχουν σε ανακυκλωμένα πλαστικά δοχεία με κίνδυνο να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα.
Η μόλυνση είναι ένα από τα μειονεκτήματα του ανακυκλωμένου επαναρχησιμοποιούμενου πλαστικού, αναλύει το NatureWorldNews, καθώς επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορεί να φιλοξενούνται και να μεταναστεύσουν αργότερα στα τρόφιμα. Κάποιους από τους επιβλαβείς ρύπους μπορεί να είναι η δισφαινόλη, το στυρόλιο, το βενζόλιο, τα βαρέα μέταλλα, η φορμαλδεΰδη και οι φθαλικές ενώσεις. Πολλές από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες οικογένειες χημικών, όπως επιβραδυντικά φλόγας, βαρέα μέταλλα, φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλες, καθώς και φθοριούχες ενώσεις, συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία πλαστικών, σύμφωνα με άρθρο του 2021 της Health and Environment Alliance. Σύμφωνα με την έρευνα, ανακαλύφθηκαν 853, τέτοιου είδους ενώσεις σε πλαστικά από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).
Οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγους περιορισμούς στα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα υλικά, ενώ η ΕΕ απαιτεί ελάχιστες δοκιμές για τον εντοπισμό των ενώσεων που χρησιμοποιούνται στο πλαστικό.
Η έρευνα επισημαίνει ότι ορισμένες χημικές ουσίες που ανιχνεύονται σε ανακυκλωμένα πλαστικά δεν μπορούν να εντοπιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο συνεχούς ανακύκλωσης και συσσώρευσης. Δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με την Birgit Geueke, ανώτερη επιστημονική υπεύθυνη για το Food Packaging Forum στη Ζυρίχη, επειδή ο αριθμός των επικίνδυνων ρύπων αυξάνεται καθώς η ποιότητα του ανακυκλωμένου πλαστικού μειώνεται.
Η έρευνα εστιάζει επίσης σε παράνομες πρακτικές ανακύκλωσης πλαστικού που δεν προορίζεται για τρόφιμα, που περιέχει επιβραδυντικά φλόγας και άλλα επιβλαβή υλικά. Μελέτες έχουν βρει ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά είδη σε αγορές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη παρά τους αυστηρούς ελέγχους στα είδη πλαστικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαφή με τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Geueke, υπάρχουν αποδείξεις πως οι παλιές τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές και τα πληκτρολόγια είχαν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας και κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Παρόμοια προβλήματα μόλυνσης υπάρχουν με επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά προϊόντα διατροφής όπως μπουκάλια νερού, επιτραπέζια σκεύη και εξοπλισμό κουζίνας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η στροφή σε υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια μπορεί να είναι ένας πιθανός τρόπος για τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συσκευασιών τροφίμων μιας χρήσης και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των μεταναστευτικών χημικών ουσιών, ανέφερε ο The Guardian.