Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο “ασφαλή”.

Tης Δέσποινας Χάρου

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology Letters, αποκαλύπτει πως ουσίες αντικατάστασης ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) που ανακοινώνονται ως ασφαλείς για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων, είναι και αυτές επικίνδυνες για τον οργανισμό, καθώς μεταφέρονται απο τις συσκευασίες στα τρόφιμα. Έχει αποδειχθεί προηγουμένως πως τα “για πάντα χημικά” PFAS μεταναστεύουν σε μεγάλο βαθμό από τις συσκεύασες στα τρόφιμα και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας.

    Λόγω τον κινδύνων που έχει αποδειχθεί πως επιφέρουν στην υγεία τα μικρότερα μόρια PFAS όπως το PFOA και το PFOS που διατίθενται σε υλικά συσκευασίας, οι εταιρίες έχουν στραφεί στη χρήση μεγαλύτερων πολυμερών PFAS για να κάνουν τις συσκευασίες αδιάβροχες. Αν και αυτά τα πολυμερή προωθούνται ως ασφαλέστερες λύσεις, επειδή είναι πιο βαριά και είναι πιο δύσκολο να αποκολληθούν από τις συσκευασίες, για πρώτη φορά η μελέτη αυτή αποδεικνύει το αντίθετο.

“Είναι σαφές ότι τα πολυμερή δεν είναι το αβλαβές παραθυράκι στο οποίο βασιζόταν η βιομηχανία PFAS. Η χρήση τους στη συσκευασία τροφίμων εξακολουθεί να οδηγεί σε επιβλαβή και επίμονο PFAS που μολύνει τα τρόφιμα που τρώμε ακόμα και αφού διαχυθεί στον αέρα και το πόσιμο νερό μας”, δήλωσε η Marta Venier, συν-συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

    Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν 42 χάρτινες συσκευασίες που συλλέχθηκαν από ταχυφαγεία του Τορόντο. Οι συσκευασίες αυτές ήταν πλούσιες στο τοξικό PFAS 6:2 FTOH (6:2 φθοριοτελομερής αλκοόλη), το οποίο έχει μετατραπεί από το πολυμερές PFAS, στο οποίο εκτίθεται ο καταναλωτής.

   Ορισμένα μικρότερα μόρια PFAS έχουν συσχετιστεί με σοβαρές βλάβες για την υγεία, όπως καρκίνο, παχυσαρκία θυρεοειδή κ.α. και παράλληλα μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το πόσιμο νερό. Ο Λόγος αυτός είναι που οι ΗΠΑ άλλαξαν τους κανόνες για τα PFAS ορίζοντας ένα μέγιστο επιτρεπόμενο όριο μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν 11 πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύσουν το PFAS από τις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων και μεγάλες αλυσίδες όπως η McDonalds και η Chick-fil-A έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά τα PFAS έως το 2025.

“Υπήρξε μεγάλη πρόοδος προς τη σταδιακή κατάργηση των PFAS, συμπεριλαμβανομένων των πολυμερών, από τις συσκευασίες φαστ φουντ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του πολυμερούς PFAS για πολλές από τις χρήσεις του. Ο καλύτερος τρόπος δράσης για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές είναι να εξαλείψουμε ολόκληρη την κατηγορία PFAS από όλες τις μη βασικές χρήσεις, από τις συσκευασίες τροφίμων μέχρι τα μπουφάν, το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η συν-συγγραφέας Arlene Blum, Εκτελεστική Διευθύντρια του Green Science Policy Institute.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα