Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρώμε χημικά; Νέα μελέτη αποδεικνύει την μετανάστευση PFAS από τη συσκευασία στο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρώμε χημικά; Νέα μελέτη αποδεικνύει την μετανάστευση PFAS από τη συσκευασία στο τρόφιμο
spot_img

Φθοριούχες συσκευασίες πηγή υπερφθοροαλκυλοκαρβοξυλικών οξέων σύμφωνα με ερευνητές της Notre Dame.

Η φθορίωση των πλαστικών πραγματοποιείται για να προσδώσει χημική αντίσταση μέσω της έκθεσης του πολυαιθυλενίου σε αέριο φθόριο. Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά. Όμως επιδημιολογικές μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στα PFAS, με καρκίνο νεφρών και όρχεων, χαμηλό βάρος γέννησης, νόσος του θυρεοειδούς, μειωμένη ποιότητα σπέρματος, υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και ανοσοτοξικότητα στα παιδιά. Σε έρευνα που είχε γίνει στην Ευρώπη σχετικά με τις συσκευασίες Fast Food, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα PFAS, σε πάνω από το ένα τρίτο από τα 65 είδη συσκευασίας που ελέγχθηκαν.

Η Δανία μπορεί είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορεύσει άμεσα ολόκληρη την ομάδα οργανικών φθοριούχων ενώσεων σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα από χαρτόνι και χαρτί, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ, FDA, έστειλε επιστολή σε κατασκευαστές, διανομείς και χρήστες ειδών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, και περιέχουν φθοριούχο πολυαιθυλένιο, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα είδη πρέπει να κατασκευάζονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες για να συμμορφώνονται με τον υφιστάμενο κανονισμό αλλιώς «δεν είναι νόμιμα»

Τώρα μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science and Technology Letters επιβεβαιώνει το γεγονός της μετανάστευσης ενός σημαντικού ποσοστού PFAS στα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε τέτοιες συσκευασίες. “Όχι μόνο μετρήσαμε σημαντικές συγκεντρώσεις PFAS σε αυτά τα δοχεία, αλλά μπορέσαμε να υπολογίσουμε τα PFAS που ελευθερώθηκαν δημιουργώντας μια άμεση διαδρομή έκθεσης”, δήλωσε ο Graham Peaslee , καθηγητής φυσικής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας της Notre Dame και συγγραφέας της μελέτης.

H  έρευνα περιγράφει τα αποτελέσματα πειραμάτων έκπλυσης που πραγματοποιήθηκαν σε ένα άμεσα φθοριούχο δοχείο υπό διάφορες συνθήκες και με διαφορετικές μήτρες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.

Η έκπλυση φθοριούχων δοχείων με νερό, μεθανόλη και ακετόνη παρήγαγαν αθροίσματα συγκεντρώσεων PFAS που κυμαίνονταν από 0,99 έως 66,92 ng/g πλαστικού. Τα πειράματα έκπλυσης σε μήτρες τροφίμων παρήγαγαν αθροίσματα συγκεντρώσεων PFAS που κυμαίνονταν από 2,66 έως 7,19 ng/g πλαστικού. Ένα υποσύνολο δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε έκπλυση σε υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησε αθροίσματα συγκεντρώσεων PFAS έως και 830% υψηλότερα.

Μια εκτίμηση για το PFAS που απελευθερώνεται στα τρόφιμα κυμαινόταν από 0,77 έως 2,68 ng/kg σωματικού βάρους την εβδομάδα, δείχνοντας ότι η κατάποση τροφής που αποθηκεύεται σε αυτά τα δοχεία θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης. Με βάση τον μεγάλο αριθμό εφαρμογών όπου χρησιμοποιούνται απευθείας φθοριούχα δοχεία, η παρατήρηση της μετανάστευσης PFAS υποδηλώνει ότι δικαιολογούνται οι κανονισμοί χρήσης και μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν την τύχη τους όταν απορρίπτονται ή ανακυκλώνονται.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα