Η αυξανόμενη δημοτικότητα της μπύρας χωρίς αλκοόλ συνοδεύεται από ερωτήματα για τις πραγματικές της επιπτώσεις στη μεταβολική υγεία
Το καλοκαίρι και οι συναντήσεις σε μπυραρίες ή αυλές με φίλους και συγγενείς συνοδεύονται, συχνά, από μια δροσερή μπύρα. Για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ, οι εναλλακτικές χωρίς αλκοόλ προσφέρουν μια «υγιεινή» επιλογή, χωρίς τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας. Όμως, κατά πόσο αυτές οι επιλογές είναι πραγματικά ωφέλιμες για την υγεία; Οι πωλήσεις των μη αλκοολούχων μπυρών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται εντυπωσιακά, καθώς μόνο το 2023 καταναλώθηκαν περίπου 120 εκατομμύρια πίντες, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2022 και σχεδόν 78% από το 2019. Ωστόσο, η δημοτικότητά τους συνοδεύεται πλέον από αυξανόμενες επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα.
Τι δείχνει η έρευνα
Σε πρόσφατη μελέτη, 44 υγιείς άνδρες κατανάλωσαν καθημερινά είτε δύο μπουκάλια νερό είτε δύο μπουκάλια μπύρα χωρίς αλκοόλ για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν πως οι καταναλωτές μπύρας είχαν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων, τρεις παράγοντες που σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2 και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές, προερχόμενοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, το Knappschaft Kliniken της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, αποδίδουν τις ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες ορισμένων μη αλκοολούχων μπυρών. Καθώς η αφαίρεση του αλκοόλ μειώνει τη γευστικότητα, οι ζυθοποιοί συχνά προσθέτουν ζάχαρη ή αρωματικά πρόσθετα. Ως αποτέλεσμα, μια μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από την αλκοολούχα εκδοχή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Erdinger Alkoholfrei των 330 ml, το οποίο περιέχει σχεδόν 12g ζάχαρης.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Drinkaware τονίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες, διευκρινίζοντας ότι οι θερμίδες ενός ποτού δεν οφείλονται μόνο στο αλκοόλ. Άρα, η αποχή από το αλκοόλ δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερες θερμίδες, εφόσον το υποκατάστατο είναι πλούσιο σε ζάχαρη.
Ο Dr. Richard Piper, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Alcohol Change UK, επισημαίνει ότι δεν είναι όλα τα μη αλκοολούχα ποτά βλαβερά. Πολλά προϊόντα περιέχουν λιγότερη ζάχαρη ακόμη και από αναψυκτικά. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει περίπου 13,8 g ζάχαρης ανά 100 ml, ενώ η τυπική κόλα περίπου 11 g, ποσότητες συχνά μεγαλύτερες από αυτές πολλών μπυρών χωρίς αλκοόλ. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα υπενθυμίζει ότι η σύγκριση με το νερό καταδεικνύει με σαφήνεια τις μεταβολικές επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης αυτών των «ελαφρύτερων» ποτών.