Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικροβιολόγος τροφίμων δίνει συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών

ΑρχικήΝέαΜικροβιολόγος τροφίμων δίνει συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών
spot_img

Από την αγορά μέχρι την προετοιμασία τα θαλασσινά εγκυμονούν κινδύνους

Τα θαλασσινά είναι νόστιμα, κάνουν καλό στην υγεία αλλά μπορούν να οδηγήσουν και στις χειρότερες τροφικές δηλητηριάσεις. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) και ειδικός στη μικροβιολογία τροφίμων, Τζούλιαν Κοξ, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αγορά θαλασσινών, την προετοιμασία τους και την αποτροπή περιπετειών για το στομάχι σας.

Κατά την αγορά

  • Κοιτάξτε τα ψάρια στα μάτια: «Αν παρατηρήσετε θαμπή ή θολή εμφάνιση στο μάτι, ή μια θαμπάδα στο δέρμα ή τα λέπια, αυτό είναι ένδειξη ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο», λέει ο Κοξ.
  • Μυρίστε το! «Το ψάρι θα πρέπει να μυρίζει θάλασσα, αλλά όχι πολύ ψαρίλα, γιατί τότε μάλλον έχει αρχίσει κάποιο είδος δραστηριότητας στο ίδιο το ψάρι ή μέσω μικροοργανισμών δηλαδή έχει ξεκινήσει η αλλοίωσή του.
  • Οι κακές γαρίδες γίνονται γκρίζες, γλοιώδεις και με κηλίδες.
  • Τα στρείδια και τα μύδια πρέπει να κλείνουν καλά κατά την αγορά – να ανοίγουν μόνο αφού τα ετοιμάσετε ή τα μαγειρέψετε. Τα στρείδια και τα μύδια είναι τροφοδότες φίλτρων, παίρνοντας θρεπτικά συστατικά από την ύλη και τα βακτήρια στο νερό. Εάν ο κακός καιρός ή μια διαρροή λυμάτων έχει επηρεάσει το μέρος που εκτρέφονται, το στομάχι σας θα περάσει άσχημα ανεξάρτητα από τον τρόπο προετοιμασίας τους. Αξίζει να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με το σημείο προέλευσης πριν από την αγορά.

Η απάτη με ψάρια

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της απάτης για τα θαλασσινά που πρέπει να προσέξετε, κατά την οποία ακριβά είδη θαλασσινών αντικαθίστανται με φθηνότερα είδη, κάπου στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά εξακολουθούν να πωλούνται στην τιμή του ακριβού ώστε να επιτυγχάνονται υψηλότερα κέρδη.

Μια αυστραλιανή μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν το 12 τοις εκατό των κοινών προϊόντων θαλασσινών είχαν εσφαλμένη επισήμανση.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα…σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να ξεγελαστεί και να αγοράσει στην πραγματικότητα ψάρι κατώτερης αξίας», εξηγεί ο Κοξ.

Επεξεργασία το σπίτι

  • Εάν έχετε αγοράσει τα θαλασσινά σας φρέσκα, πάρτε τα αμέσως στο σπίτι.
  • Αφού αφαιρεθούν από τον πάγο, τα φρέσκα θαλασσινά πρέπει να περνούν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε υψηλότερες θερμοκρασίες. «Τοποθετήστε τα σε ένα κρύο, μονωμένο δοχείο με τούβλα πάγου για να τα διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο κρύα».
  • Τα κατεψυγμένα προϊόντα καταναλώστε τα πολύ γρήγορα μετά την απόψυξη, έτσι ώστε να διατηρείται μια αλυσίδα ψύξης από την αγορά έως τη μεταφορά από το σπίτι μέχρι την αποθήκευση στην κατανάλωση. Τα κατεψυγμένα προϊόντα θεωρούνται από πολλούς ως μια εξαιρετική άμυνα ενάντια στα παράσιτα που μπορεί να αναπτύσσονται στα φρέσκα ψάρια. Η συμβουλή του παρασιτολόγου, καθηγητή Shokoofeh Shamsi , είναι ότι η κατάψυξη για τουλάχιστον τρεις ημέρες, σκληρά παγωμένη, θα πρέπει να εξαλείψει τα είδη των παρασίτων που μας απασχολούν στα ψάρια».

Σωστή προετοιμασία

Όσον αφορά τα ωμά θαλασσινά, ο Cox λέει ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο κινδύνου που πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Οι ιοί μπορεί να υπάρχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο έντερο ενός στρειδιού και να είναι μολυσματικοί ακόμη σε πολύ χαμηλές δόσεις. Τα στρείδια είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μετάδοσης του Νοροϊού».

Τρόφιμα όπως τα ωμά οστρακοειδή, το σασίμι και ο καπνιστός σολομός είναι πολύ νόστιμα, αλλά, για ορισμένες ομάδες κινδύνου όπως έγκυες, ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ιδιαίτερα ηλικιωμένους.

Βακτήρια όπως  το Vibrio και η Listeria προκαλούν επίσης γαστρικά συμπτώματα αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρα σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η λιστέρια έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε λιστερίωση, μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ασθένεια.

«Σκεφτείτε ότι το μαγείρεμα ειναι η μοναδική παρέμβαση για την αύξηση της ασφάλειας σας», καταλήξει ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο