Ειδοποίηση RASFF από τη Γερμανία για σοβαρό κίνδυνο από θυμάρι.
Η Γερμανία ενημέρωσε το Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από άγριο θυμάρι «Quendel – thyme-leaf sandwort» προέλευσης Αυστρίας που διανέμεται μέσω Γερμανίας. Στο θυμάρι ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός salmonella spp.
Το μολυσμένο θυμάρι πωλείται σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία.
Στην ανακοίνωση ανάκλησης η Γερμανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει πως η εταιρεία παραγωγής είναι η Wurdies Kräuter GmbH & Co.KG, Kreuzweg 6, 92557 Weiding. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, η νόσος της σαλμονέλας εκδηλώνεται μέσα σε λίγες μέρες μετά τη μόλυνση με διάρροια, κοιλιακό άλγος και περιστασιακά έμετο και ελαφρύ πυρετό. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μετά από αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα, βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναπτύξουν πιο σοβαρές ασθένειες.
Τα άτομα που έχουν φάει αυτό το φαγητό και εμφανίζουν σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να αναφέρουν πιθανή μόλυνση από σαλμονέλα. Η αναζήτηση προληπτικής ιατρικής θεραπείας χωρίς συμπτώματα δεν έχει νόημα.
Η αγορά της ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μπαχαρικών και βοτάνων στον κόσμο. Κυρίως, αυτά τα προϊόντα εισάγονται ως αποξηραμένες πρώτες ύλες από περιοχές παραγωγής εκτός της ΕΕ. Παρά τη χαμηλή δραστηριότητα του νερού, η οποία αναστέλλει τη μικροβιολογική ανάπτυξη, τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα βότανα είναι φυσικά προϊόντα που μπορούν να μολυνθούν με αρκετούς μικροοργανισμούς, μεταξύ των οποίων παθογόνα και τοξικογόνα είδη. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν χημικές μολύνσεις. Στην ΕΕ, κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 91.000 κρούσματα σαλμονέλωσης.
Το 2022, αναφέρθηκαν 290 προβλήματα με μπαχαρικά και βότανα στο Ευρωπαϊκό RASFF.Το πιο κοινό πρόβλημα ήταν η υπέρβαση των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRL) για τα φυτοφάρμακα, ακολουθούμενη από τη σαλμονέλα. Η σαλμονέλα είναι το πιο κοινό τροφιμογενές παθογόνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμη και θάνατο. Η διάρροια, ο πυρετός και οι κράμπες στην κοιλιά αναπτύσσονται 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση και μπορεί να διαρκέσουν 4 έως 7 ημέρες. Τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας. Είναι.
Πώς μολύνονται τα μπαχαρικά;
Μετά τη συγκομιδή των μπαχαρικών από τα φυτά, συχνά τοποθετούνται στο έδαφος για να στεγνώσουν. Η σαλμονέλα προέρχεται από πουλιά και άλλα ζώα, επομένως τα ζώα έχουν πρόσβαση στα μπαχαρικά κάπου κατά τη συλλογή, το στέγνωμα, την επεξεργασία ή την αποθήκευση.
Πώς μπορούν τα μπαχαρικά να γίνουν πιο ασφαλή;
Υπάρχουν πολλές ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι για την εξάλειψη της σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων στα μπαχαρικά. Περιλαμβάνουν την ακτiνοβόληση, τη θερμική επεξεργασία (παστερίωση) και την επεξεργασία με το αέριο οξείδιο του αιθυλενίου.
Πόσα από τα μπαχαρικά στα ράφια των παντοπωλείων είναι μολυσμένα;
Οι ερευνητές του FDA εξέτασαν 20.000 δείγματα εισαγόμενων μπαχαρικών μεταξύ 2006 και 2009. Περίπου το 7% των εισαγόμενων μπαχαρικών ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα. Πιο πρόσφατα το 2021 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαπίστωσε ότι το 12% των εισαγόμενων μπαχαρικών ήταν μολυσμένα με παθογόνα όπως η σαλμονέλα ή ήταν βρώμικα με μέρη εντόμων ή τρίχες ζώων.Τα αλεσμένα και τα σπασμένα μπαχαρικά ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να μολυνθούν από τα ολόκληρα μπαχαρικά.