Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε επιδόρπιο γιαουρτιού Arla – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε επιδόρπιο γιαουρτιού Arla - Άμεση ανάκληση
spot_img

Τι θα συνέβαινε αν κατά λάθος φάτε μούχλα στο γιαούρτι;

Η Arla Oy ανακοίνωσε ότι ανιχνεύτηκε μούχλα στην επιφάνεια μιας από τις παρτίδες  Arla Protein blueberry curd 200g χωρίς λακτόζη που πωλούνται στην Φινλανδία, καθιστώντας το προϊόν ακατάλληλο για κατανάλωση. Η ανάκληση ισχύει μόνο για την παρτίδα με καλύτερη ημερομηνία πριν από  τις 23 Μαρτίου 2025.  Ο κωδικός EAN του προϊόντος είναι 6413300017618. Το προϊόν πωλείται ευρέως σε καταστήματα διαφόρων αλυσίδων λιανικής από τις 18 Φεβρουαρίου 2025. Υπενθυμίζεται ότι η γαλακτοβιομηχανία Arla Foods και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακαλέσει το επιδόρπιο με ξινόγαλο Protino με ραβέντι/βανίλια και μήλο/κανέλα, από τα σούπερ μάρκετ της Δανίας λόγω προσβολής από μούχλα.

- Advertisement -

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλείται γιαούρτι λόγω μούχλας. Η αλλοίωση των γαλακτοκομικών προϊόντων από μύκητες είναι μια σημαντική ανησυχία λόγω της σπατάλης τροφίμων και των οικονομικών απωλειών, ενώ ορισμένοι μεταβολίτες των μυκήτων μπορεί επιπλέον να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τον Περασμένο Σεπτέμβριο και το σουπερμάρκετ Costco στον Καναδά, ανακάλεσε ελληνικό γιαούρτι λόγω παρουσίας μούχλας.

Αν και δεν είναι όλες οι μούχλες επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών, συστήνεται αυστηρά να μην καταναλώνονται γιαούρτια με μούχλα καθώς μερικά στελέχη μυκήτων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις κυρίως σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013, περισσότεροι από 200 καταναλωτές μολυσμένου ελληνικού γιαουρτιού Chobani στον Καναδά, αρρώστησαν με έμετο, ναυτία και διάρροια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανέλυσε τη μόλυνση και την αναγνώρισε ως το μούχλα Mucor circinelloides. Το συγκεκριμένο στέλεχος μύκητα που βρίσκεται στο γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει πιο σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τι θα συνέβαινε αν κατά λάθος φάτε μούχλα στο γιαούρτι;

«Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς θα το εκκρίνουν και δεν θα παρατηρήσουν τίποτα», λέει ο David Heber, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του UCLA. «Μπορεί να έχετε κάποια γαστρεντερική διαταραχή όπως ναυτία και διάρροια, αλλά θα ήταν παροδική». Η μούχλα θα περνούσε από το σώμα, λέει ο Heber και δεν θα περέμενε εκτός εάν κάποιος έχει υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο εάν δείτε μούχλα στην κορυφή του γιαουρτιού, θα πρέπει να απορρίψετε ολόκληρο το προϊόν αμέσως. Η μούχλα στην επιφάνεια των υγρών τροφών όπως το γιαούρτι συνήθως σημαίνει ότι το μυκήλιό του, ή μάζα από νήματα που μοιάζουν με νήματα, έχει διεισδύσει και στο εσωτερικό. Γι αυτό είναι καλύτερο να μην αγοράζετε γιαούρτι μετά την ημερομηνία λήξης του, ούτε γιαούρτι σε φουσκωμένες ή αλλοιωμένες συσκευασίες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα