Τα μουχλιασμένα τρόφιμα προσβάλλονται από μούχλα, και παράγουν μυκητιασικές τοξίνες που μπορεί να είναι καρκινογόνες και να βλάψουν τη γενικότερη υγεία.
Δεν έφθαναν τα καλέσματα για μποϊκοτάζ που αντιμετωπίζει η γαλακτοβιομηχανία Arla Foods με δημοφιλή προϊόντα, όπως το βούτυρο Lurpac, λόγω της χρήσης του πρόσθετου τροφίμων Bovaer για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα βοοειδή, της ήρθε και η μούχλα σε δημοφιλή προϊόντα της!
- Δείτε επίσης: Γενική απαγόρευση κατανάλωσης μουστάρδας στη Βρετανία σε συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών
- Δείτε επίσης: Το ψωμί που βοηθά τους διαβητικούς, χορταίνει και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής – Επιστημονική ανακάλυψη
Ο παγκόσμιος κολοσσός αναγκάστηκε να ανακαλέσει το επιδόρπιο με ξινόγαλο Protino με ραβέντι/βανίλια και μήλο/κανέλα, από τα σούπερ μάρκετ της Δανίας λόγω προσβολής από μούχλα που το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση. Σύμφωνα με την ανάκληση, οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν πρέπει να το απορρίψουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα από όπου το προμηθεύτηκαν.
- Δείτε επίσης: Η Μαφία της Ιταλοποίησης Κινεζικής ντομάτας ξαναχτυπά – Θα γέμιζαν την Ευρώπη και με σπόρους λαχανικών από την Κίνα
- Δείτε επίσης: Επιδημία νοροϊού μετά το Σαββατιάτικο δείπνο σε εστιατόριο – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη

Συγκεκριμένα ανακλήθηκαν τα προϊόντα:
PROTINO Περιεκτικότητα σε επιδόρπιο με βάση το μήλο/κανέλα
: 80 g
Ημερομηνία παραγωγής: 8 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία λήξεως: 23 Δεκεμβρίου 2024
PROTINO Περιεκτικότητα σε επιδόρπιο με βάση το ραβέντι/βανίλια
: 80 g
Ημερομηνία παραγωγής: 8 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία λήξεως: 23 Δεκεμβρίου 2024.
Και βιολογικό ρυζόγαλο με μούχλα
Την ίδια ώρα η Σλοβενία αποσύρει από τα ράφια βιολογικό επιδόρπιο ρυζιού που παράγεται από την ALINOR SPA, επίσης λόγω εμφάνισης μούχλας στο προϊόν.

Πρόκειται για το Βιολογικό επιδόρπιο ρυζιού με βανίλια UHT 400g, μάρκας VITARIZ με ημερομηνία λήξης 18.05.2025, προέλευσης Ιταλίας.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγο αστοχίας της μεμβράνης σφράγισης του κυπέλλου που μπορεί να καταστραφεί ή να αποσφραγιστεί, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μούχλα στο προϊόν.
- Δείτε επίσης: Καουτσούκ σε σοκολάτα της Mondelēz International – Εντοπίστηκε πρόβλημα στη μηχανή παραγωγής
Το UVHVVR έλαβε πληροφορίες μέσω του συστήματος RASFF της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή προληπτικής απόσυρσης του συγκεκριμένου προϊόντος.
- Δείτε επίσης: Αγορές από σουπερμάρκετ: Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε τα δικαιώματά σας;
- Δείτε επίσης: Τι είναι τα μαύρα καρότα και πού ωφελούν την υγεία;
Μούχλα στα τρόφιμα
Τα μουχλιασμένα τρόφιμα προσβάλλονται από μούχλα, τα οποία παράγουν μυκητιασικές τοξίνες που μπορεί να είναι καρκινογόνες και να βλάψουν τη γενικότερη υγεία. Οι μυκητιασικές τοξίνες δεν εξαφανίζονται κατά το μαγείρεμα.
Τι κάνω λοιπόν αν δω μούχλα στα τρόφιμα;
- Μουχλιασμένο ψωμί
Το ψωμί με σημεία μούχλας πρέπει πάντα να απορρίπτεται, καθώς οι μύκητες της μούχλας μπορεί να έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το προϊόν χωρίς αυτό να είναι ορατό.
- Δείτε ακόμη: Το δώρο του Αη Βασίλη: Πρέπει να λέμε στα παιδιά ψέματα;
- Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο πραγματικά εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίζετε τη φριτέζα αέρος
- Φρούτα και λαχανικά και φρούτα με μούχλα
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο σφιχτά και φρούτα όταν φτιάχνετε μαρμελάδα, χυμό, πουρέ και μούστο. Τα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να περιέχουν την τοξίνη του μύκητα πατουλίνη, και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε ιδιαίτερα εάν στύβετε χυμό από τα φρούτα αυτά.
Σε σκληρά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν λιγότερο νερό, π.χ. καρότα, κουνουπίδι και λάχανο, μπορείτε απλά να αφαιρέσετε το μέρος που έχει προσβληθεί από μούχλα.
Αν δείτε «λευκή γούνα» στη ρίζα των μανιταριών σας, είναι δικό τους μυκήλιο και όχι μούχλα. Μπορείτε απλά να το αφαιρέσετε μαζί με οποιοδήποτε υπολείμματα χώματος.
- Δείτε επίσης: «Άγρια» τρόφιμα: Είναι πραγματικά «άγρια» η νέα διατροφική τάση;
- Δείτε επίσης: Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής με πέτρες και θραύσματα μετάλλου
- Καρύδια και ξηροί καρποί με μούχλα
Τα μουχλιασμένοι ξηροί καρποί πρέπει πάντα να απορρίπτονται.
- Τυρί με μούχλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. κρέμα γάλακτος και κρέμα γάλακτος και τα μαλακά τυριά, π.χ. τυρί κρέμα, τυρί κότατζ, καπνιστό τυρί, τυριά που έχουν ωριμάσει με μούχλα και κανονικά κομμένα τυριά, πρέπει πάντα να απορρίπτονται εάν έχουν προσβληθεί από μούχλα. Στα σκληρά τυριά, μπορείτε να κόψετε το σημείο της μούχλας συν 1 cm γύρω από την πληγείσα περιοχή.
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Δείτε επίσης: Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο καταψύκτης μου για να διατηρήσω τα τρόφιμα με ασφάλεια και να έχω οικονομία στο ρεύμα;
- Κρέας με μούχλα
Το κρέας πρέπει πάντα να απορρίπτεται εάν έχει προσβληθεί από μούχλα. Δεν αρκεί απλώς να αφαιρέσετε το μουχλιασμένο μέρος.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.