Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
8.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε δημοφιλές επιδόρπιο γιαουρτιού – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε δημοφιλές επιδόρπιο γιαουρτιού - Άμεση ανάκληση
spot_img

Τα μουχλιασμένα τρόφιμα προσβάλλονται από μούχλα, και παράγουν μυκητιασικές τοξίνες που μπορεί να είναι καρκινογόνες και να βλάψουν τη γενικότερη υγεία.

Δεν έφθαναν τα καλέσματα για μποϊκοτάζ που αντιμετωπίζει η γαλακτοβιομηχανία Arla Foods με δημοφιλή προϊόντα, όπως το βούτυρο Lurpac, λόγω της χρήσης του πρόσθετου τροφίμων Bovaer για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα βοοειδή, της ήρθε και η μούχλα σε δημοφιλή προϊόντα της!

- Advertisement -

Ο παγκόσμιος κολοσσός αναγκάστηκε να ανακαλέσει το επιδόρπιο με ξινόγαλο Protino με ραβέντι/βανίλια και μήλο/κανέλα, από τα σούπερ μάρκετ της Δανίας λόγω προσβολής από μούχλα που το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση. Σύμφωνα με την ανάκληση, οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν πρέπει να το απορρίψουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα από όπου το προμηθεύτηκαν.

Συγκεκριμένα ανακλήθηκαν τα προϊόντα:

PROTINO Περιεκτικότητα σε επιδόρπιο με βάση το μήλο/κανέλα
: 80 g
Ημερομηνία παραγωγής: 8 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία λήξεως: 23 Δεκεμβρίου 2024

PROTINO Περιεκτικότητα σε επιδόρπιο με βάση το ραβέντι/βανίλια
: 80 g
Ημερομηνία παραγωγής: 8 Νοεμβρίου 2024
Ημερομηνία λήξεως: 23 Δεκεμβρίου 2024.

Και βιολογικό ρυζόγαλο με μούχλα

Την ίδια ώρα η Σλοβενία αποσύρει από τα ράφια βιολογικό επιδόρπιο ρυζιού που παράγεται από την ALINOR SPA, επίσης λόγω εμφάνισης μούχλας στο προϊόν.

Πρόκειται για το Βιολογικό επιδόρπιο ρυζιού με βανίλια UHT 400g, μάρκας VITARIZ με ημερομηνία λήξης 18.05.2025, προέλευσης Ιταλίας.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγο αστοχίας της μεμβράνης σφράγισης του κυπέλλου που μπορεί να καταστραφεί ή να αποσφραγιστεί, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μούχλα στο προϊόν.

Το UVHVVR έλαβε πληροφορίες μέσω του συστήματος RASFF της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή προληπτικής απόσυρσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Μούχλα στα τρόφιμα

Τα μουχλιασμένα τρόφιμα προσβάλλονται από μούχλα, τα οποία παράγουν μυκητιασικές τοξίνες που μπορεί να είναι καρκινογόνες και να βλάψουν τη γενικότερη υγεία. Οι μυκητιασικές τοξίνες δεν εξαφανίζονται κατά το μαγείρεμα.

Τι κάνω λοιπόν αν δω μούχλα στα τρόφιμα;

  • Μουχλιασμένο ψωμί 

Το ψωμί με σημεία μούχλας πρέπει πάντα να απορρίπτεται, καθώς οι μύκητες της μούχλας μπορεί να έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το προϊόν χωρίς αυτό να είναι ορατό.

  • Φρούτα και λαχανικά και φρούτα με μούχλα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο σφιχτά και φρούτα όταν φτιάχνετε μαρμελάδα, χυμό, πουρέ και μούστο. Τα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να περιέχουν την τοξίνη του μύκητα πατουλίνη, και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε ιδιαίτερα εάν στύβετε χυμό από τα φρούτα αυτά.

Σε σκληρά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν λιγότερο νερό, π.χ. καρότα, κουνουπίδι και λάχανο, μπορείτε απλά να αφαιρέσετε το μέρος που έχει προσβληθεί από μούχλα. 

Αν δείτε «λευκή γούνα» στη ρίζα των μανιταριών σας, είναι δικό τους μυκήλιο και όχι μούχλα. Μπορείτε απλά να το αφαιρέσετε μαζί με οποιοδήποτε υπολείμματα χώματος.

  • Καρύδια και ξηροί καρποί με μούχλα

Τα μουχλιασμένοι ξηροί καρποί πρέπει πάντα να απορρίπτονται.

  • Τυρί με μούχλα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. κρέμα γάλακτος και κρέμα γάλακτος και τα μαλακά τυριά, π.χ. τυρί κρέμα, τυρί κότατζ, καπνιστό τυρί, τυριά που έχουν ωριμάσει με μούχλα και κανονικά κομμένα τυριά, πρέπει πάντα να απορρίπτονται εάν έχουν προσβληθεί από μούχλα. Στα σκληρά τυριά, μπορείτε να κόψετε το σημείο της μούχλας συν 1 cm γύρω από την πληγείσα περιοχή. 

  • Κρέας με μούχλα

Το κρέας πρέπει πάντα να απορρίπτεται εάν έχει προσβληθεί από μούχλα. Δεν αρκεί απλώς να αφαιρέσετε το μουχλιασμένο μέρος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο