Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.
Για την επαλήθευση της ασφάλειας της προμήθειας κρέατος και προστασίας από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1, ερευνητές από τις Υπηρεσίας FSIS, APHIS και Agricultural Research Service (ARS) του USDA των ΗΠΑ διενήργησαν μελέτη σε μοσχαρίσιο κρέας για να διαπιστώσουν τις απαραίτητες συνθήκες εξάλειψης του ιού. Σημειώνεται πως ο ιός Η5Ν1 έχει εντοπιστεί σε αγελάδες και σε κατσίκια στις ΗΠΑ, ενώ είχε προηγηθεί μελέτη για την θανάτωση του ιού μέσω της παστερίωσης σε γαλακτοκομικά.
Οι ερευνητές «εμβολίασαν» ένα πολύ υψηλό επίπεδο υποκατάστατου ιού HPAI σε 300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιου κρέατος για να καθορίσουν εάν οι συνιστώμενες θερμοκρασίες μαγειρέματος είναι αποτελεσματικές για την αδρανοποίηση του ιού H5N1.
Τα μπιφτέκια στη συνέχεια ψήθηκαν σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες 50ο C, 63ο C και 70ο C (120, 145 και 160 βαθμούς Φαρενάιτ) και μετρήθηκε η παρουσία του ιού μετά το μαγείρεμα. Δεν υπήρχε ιός στα μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 63ο C (μέτρια ψημένα) και στους 70ο C (καλοψημένα), που είναι η προτεινόμενη θερμοκρασία μαγειρέματος από το FSIS. Ακόμη και το μαγείρεμα των μπιφτεκιών στους 50ο C (rare), που είναι πολύ κάτω από τη συνιστώμενη θερμοκρασία, ο ιός ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε.
Πριν την πειραματική αυτή μελέτη, έγινε δειγματοληψία και ανάλυση σε μοσχαρίσιο κιμά που πωλείται στη λιανική στις ΗΠΑ και προήλθε από κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό της γρίπης H5N. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την 1η Μαΐου έδειξαν ότι σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκαν σωματίδια του ιού.
Το USDA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι H5N1 η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής, όμως συστήνει στους καταναλωτές να χειρίζονται σωστά τα ωμά κρέατα και να μαγειρεύουν σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Το μαγείρεμα σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία σκοτώνει βακτήρια και ιούς στο κρέας.