Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούμε να αρρωστήσουμε από E. Coli μέσω των κρεμμυδιών;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπορούμε να αρρωστήσουμε από E. Coli μέσω των κρεμμυδιών;
spot_img

Η πρόσφατη επιδημία στις ΗΠΑ δημιούργησε ερωτήματα.

Τον Οκτώβριο του 2024 προκλήθηκε αναστάτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες από την επιδημία E.coli που ξέσπασε από μολυσμένα χάμπουργκερ. 59 επισκέπτες σε καταστήματα McDonald’s παρουσίασαν έντονα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ενός μπέργκερ, γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder», ενώ ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του.

Ωστόσο, η ύποπτη πηγή του E. coli δεν ήταν το κρέας που χρησιμοποιήθηκε στα μπιφτέκια, αλλά τα κομμένα κρεμμύδια που προήλθαν από έναν προμηθευτή που ονομάζεται Taylor Farms, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη προειδοποίηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Με αυτό κατά νου, ίσως αναρωτιέστε αν θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο κάθε φορά που τρώτε ωμά κρεμμύδια στο σπίτι ή σε εστιατόριο.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρεμμυδιών;

Η κατανάλωση κρεμμυδιών είναι γενικά ασφαλής, αλλά και υγιεινή. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε, προετοιμάζετε και καταναλώνετε κρεμμύδια. Όπως όλα τα είδη προϊόντων, τα κρεμμύδια είναι επιρρεπή στο να φιλοξενούν E. coli που μπορεί να μεταδοθεί στους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Το E. coli είναι σε γενικές γραμμές ένα φυσιολογικό και σχετικά αβλαβές βακτήριο. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα έχετε ένα στέλεχος του E. coli που ζει στο έντερό σας αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρείται συχνά στις πεπτικές οδούς ανθρώπων και ζώων. Εκεί, μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τα «καλά» βακτήρια του στομάχου και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ευεργετικού εντερικού βιόκοσμου.

Το E. coli γίνεται επικίνδυνο όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεπιθύμητα στελέχη. Αυτό περιλαμβάνει το στέλεχος που είναι γνωστό ως E. coli O157:H7. Αυτό το στέλεχος E. coli προέρχεται από εξωτερικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών.

Δεδομένου ότι οι συνθήκες πρέπει να είναι ιδανικές για να αναπτυχθούν ανθυγιεινά στελέχη όπως το E. coli O157:H7, τα περισσότερα κρεμμύδια δεν μολύνονται ποτέ με το βακτήριο. Εάν όμως τα μολυσμένα κρεμμύδια πωλούνται σε αγορές ή αποστέλλονται σε δημόσια εστιατόρια για χρήση στα είδη του μενού τους (όπως συνέβη στην περίπτωση της επιδημίας στα McDonald’s), μπορούν να δημιουργήσουν εκτεταμένα προβλήματα υγείας.

Πώς καταλαβαίνετε αν έχετε εκτεθεί σε έναν τύπο E. coli;

Συνήθως χρειάζονται μερικές ημέρες για να εμφανίσουν συμπτώματα οι άνθρωποι που έχουν φάει τρόφιμα μολυσμένα με E. coli, αλλά τα συμπτώματα συνήθως συγκεντρώνονται στο στομάχι και την κοιλιά.

Για παράδειγμα, οι κλασικές παρενέργειες της δηλητηρίασης από E. coli περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, χαμηλό πυρετό, κοιλιακές κράμπες, χαλαρά κόπρανα (και μερικές φορές αιματηρά κόπρανα) και πόνο στην κοιλιά. Ευτυχώς, ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες του E. coli μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Ωστόσο, το E. coli μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Τα παιδιά, τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από τροφική δηλητηρίαση από E. coli. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είστε διπλά ευσυνείδητοι όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων ασφαλούς υγιεινής και κατανάλωσης τροφίμων, εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμπίπτει σε ένα από αυτά τα δημογραφικά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου.

Μέτρα προφύλαξης

Μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά του E. coli είναι να διατηρείτε μια καθαρή κουζίνα. Απολυμαίνετε τα σκεύη και τις σανίδες κοπής, σκουπίζετε τις διαρροές από τον πάγκο, απομακρύνετε εγκαίρως τα τρόφιμα και, ίσως το πιο σημαντικό, πλένετε τα χέρια σας.

Δεύτερον, φάτε ή μαγειρέψτε τα κρεμμύδια σας αμέσως μόλις τα κόψετε. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων προειδοποίησαν επίσης κατά της χρήσης προ-κομμένων φρέσκων λαχανικών που έχουν συσκευαστεί σε σακούλες, καθώς η κοπή αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, εκθέτοντας τα τρόφιμα σε παθογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα.

Φυσικά, αν υποψιάζεστε ότι κάποιο συστατικό μπορεί να μην είναι ασφαλές, πετάξτε το. Τέλος, μείνετε ενήμεροι για τις ανακλήσεις και τις προειδοποιήσεις τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσετε ακούσια το E. coli.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο