Σε αυστηροποίηση των κανόνων στον τομέα των πουλερικών προχώρησαν οι ρυθμιστικές αρχές στη Νέα Ζηλανδία στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο έναν τύπο σαλμονέλας, ο οποίος συνδέεται με ανθρώπινες ασθένειες.
Πρόκειται για τη “Salmonella Enteritidis” και σύμφωνα με το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών (MPI), έχει εμφανιστεί – μεταξύ άλλων – σε εκτροφεία εκκολαπτήρια και, μονάδες παραγωγής αυγών.
Σύμφωνα με το FSN, το πρώτο κρούσμα, το οποίο εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2019, συνδεόταν με εστιατόριο στην περιοχή του Όκλαντ και έκτοτε τα κρούσματα, τα οποία έχουν συσχετιστεί με τέσσερις άλλες εστίες, έχουν ξεπεράσει τα 110. Μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2021 έχουν εντοπιστεί 48 κρούσματα.
Η αυστηροποίηση των κανόνων, οι οποίοι θα ισχύσουν για 6 μήνες, ήρθε μετά από τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πτηνοτροφικές μονάδες της Νέας Ζηλανδίας και στοχεύουν στο να μετριαστούν οι κίνδυνοι με περισσότερους ελέγχους και πιστοποιήσεις.
Αφορούν όλες τις μονάδες πλην εκείνων που αριθμούν λιγότερα από 100 πουλερικά και πωλούν κατευθείαν στους πελάτες.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας (NZFS) αύξησε την εμβέλεια του προγράμματος των σχετικών ελέγχων, το οποίο περιελάμβανε 20 μονάδες παραγωγής αυγών και πέντε εκτροφεία.
Στόχος ήταν να προσδιοριστεί η έκταση των κρουσμάτων στα κοπάδια των πουλερικών, να τεθεί υπό έλεγχο και να μηδενιστεί εν τέλει ο αριθμός τους.
Αφού εντοπίστηκαν νέα κρούσματα, μπήκαν περιοριστικά μέτρα στις εν λόγω μονάδες, ώστε να μη φτάσουν δυνητικά μολυσμένα αυγά στους καταναλωτές, στους οποίους έχει δοθεί οδηγία – για παν ενδεχόμενο – να βράζουν καλά τα αυγά.