Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος συναγερμός για τον καπνιστό σολομό με Listeria στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέος συναγερμός για τον καπνιστό σολομό με Listeria στην Ευρώπη
spot_img

Τα νέα κρούσματα και οι προειδοποιήσεις των αρχών ότι μπορεί να εμφανιστούν ακόμη περισσότερα μέχρι να εντοπιστούν σημεία μόλυνσης και να εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα

Σε επείγουσα ανάκληση σολομού και πέστροφας λόγω μόλυνσης με λιστέρια, προχώρησε η Γαλλία σύμφωνα με την επίσημη πλατφόρμα RappelConso όπου ανακοινώνονται καθημερινά τα θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Τα προϊόντα που ανακαλούνται προέρχονται από την εταιρεία Guyader L’esprit de la Mer, και πωλούνται σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως το U ή το Monoprix και άλλους διανομείς. Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα φέρουν τον υγειονομικό κωδικό FR 29 027 500 CE.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τρεις άλλες παρτίδες καπνιστού σολομού Guyader, Auchan και Ronde des Mers (E. Leclerc) είχαν ανακληθεί για τον ίδιο λόγο. Οι τροφογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από λιστέρια εκδηλώνονται με γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος, που συχνά συνοδεύονται από πυρετό, κεφαλαλγία και μυϊκό πόνο. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να έχει δραματικές επιπτώσεις στο έμβρυο, εάν προσβάλλει μια έγκυο γυναίκα.

Την ανησυχητική εικόνα της μόλυνσης των ψαριών έχει δώσει ο ευρωπαϊκός συναγερμός εδώ και 4 μήνες με τον καπνιστό σολομό να πρωταγωνιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μια μόλυνση που δεν γνωρίζει σύνορα

Τα πρώτα κρούσματα χρονολογούνται από το 2019, ενώ μόνο το 2024 έχουν καταγραφεί επίσημα είκοσι δύο ασθενείς και πέντε θάνατοι, ο τελευταίος εκ των οποίων αφορούσε έναν Δανό πολίτη τον Μάρτιο του 2024.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Δανία και ακολούθησαν μεμονωμένα περιστατικά στην Ιταλία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Σήμερα είναι η σειρά της Γαλλίας.

Πάλη ενάντια στο χρόνο

Εθνικές και διεθνείς έρευνες είχαν ήδη αποκαλύψει την επίμονη παρουσία του στελέχους Listeria στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής ψαριών. Η ανάλυση των γονιδιωματικών δεδομένων είχε επισημάνει μια στενή συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων ασθένειας και συγκεκριμένων μολυσμένων προϊόντων, αλλά το ακριβές σημείο μόλυνσης παραμένει ασαφές.

Οι υγειονομικές αρχές απάντησαν με σειρά ενεργειών με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας. Επιθεωρήσεις, ανακλήσεις μολυσμένων προϊόντων και βελτιώσεις στα πρωτόκολλα καθαρισμού και ασφάλειας, αλλά η αδυναμία πλήρους εντοπισμού και ελέγχου των σημείων μόλυνσης εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Δεν κερδήθηκε, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία περίπτωση των Άλπεων. Και οι δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων ECDC ακούγονται προφητικές : «Μπορεί να εμφανιστούν νέα κρούσματα στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε ευάλωτα άτομα, μέχρι να εντοπιστούν σημεία μόλυνσης και να εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα».

Πώς θα προστατευτούμε

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης.  Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την τήρηση καλών πρακτικών παραγωγής, κανόνων υγιεινής και αποτελεσματικού ελέγχου της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυριών. Συνιστάται στους καταναλωτές να διατηρούν χαμηλές τις θερμοκρασίες ψυγείου για να εμποδίσουν την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια που μπορεί να υπάρχουν σε παρασκευασμένα τρόφιμα.

Ο κατάλογος των προϊόντων που ανακλήθηκαν στη Γαλλία

Παρακάτω είναι ο κατάλογος των προϊόντων ανά σούπερ μάρκετ, που ανακλήθηκαν στη Γαλλία και κοινοποιήθηκαν δημόσια. Η λίστα ενημερώνεται συνεχώς στον γαλλικό ιστότοπο .

U

  • Καπνιστή πέστροφα U
    • Συσκευασία : 100 γρ
    • Barcodes, παρτίδες και ημερομηνίες λήξης :
      • Barcode: 3 256 229 504 417 Παρτίδες: 388 71 X243, 389
        60 X254, 389 61 X254, 389 61
      • Barcode: 3 256 220 507 998 Παρτίδες: 387 64 X226, 387 75 X227 ,
        388 42 X235, 389 10 024
    • Περιοχή πωλήσεων : όλη η Γαλλία

  • Καπνιστός σολομός U
    • Barcodes, παρτίδες και ημερομηνίες λήξης :
      • Barcode: 3 256 227 697 814 Παρτίδες: 389 23 X253, 389 24 X253 ,
        389 44 X253, 389 25 X254, 389 72
      • Barcode: 3 256 225 094 585
        Παρτίδες: 389 75 X254, 389 74 X255, 389 89 X255, 389 89 X256, 389 92
        024
    • Περιοχή πωλήσεων : όλη η Γαλλία

Guyader

  • Superior καπνιστός σολομός Νορβηγίας
    • Barcodes, παρτίδες και ημερομηνίες λήξης :
      • Barcode: 3 355 200 090 120 — 389 91 X255 and 389 91 X257 — μεταξύ 07/10/2024 και 09/10/2024
    • Διανομείς : E.Leclerc, Système U, Carrefour, Casino, Intermarché
    • Περιοχή πωλήσεων : όλη η Γαλλία

  • Καπνιστός σολομός Scotland Guyader
    • Barcodes, παρτίδες και ημερομηνίες λήξης :
      • Barcode: 3 355 200 090 144 — 38987X257 — 09/10/2024
      • Barcode: 3 355 200 793 816 — 39018X261 — 13/10/2024
    • Διανομείς : E.Leclerc, Système U, Intermarché
    • Περιοχή πωλήσεων : όλη η Γαλλία

Auchan

  • Καπνιστός σολομός, καπνιστή πέστροφα και βερίνες φτιαγμένες με σολομό Auchan
    • Barcodes : 3 596 710 337 781, 3 596 710 337 798, 3 596 710 345 939, 3 596 710 369 478, 3 596 710 5375 96 710 465 842
    • Διανομείς : Auchan
    • Περιοχή πωλήσεων : όλη η Γαλλία

Monoprix και Καζίνο

  • Καπνιστός σολομός Scotland Label Rouge Monoprix Gourmet
    • Barcodes, παρτίδες και ημερομηνίες λήξης :
      • Barcode: 3 350 030 175 849 — 2 φέτες, 80 g — 07/10/2024
    • Διανομείς : Monoprix
    • Περιοχή πωλήσεων : όλη η Γαλλία

E. Leclerc

  • Eco+ καπνιστός σολομός σε φέτες
    • Barcodes, παρτίδες και ημερομηνίες λήξης :
      • Barcode: 3 450 970 035 897 — 389 89 X255 – 09/10/2024

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο