Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νωπό γάλα: Οφέλη, κίνδυνοι και συστάσεις για ασφαλή κατανάλωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝωπό γάλα: Οφέλη, κίνδυνοι και συστάσεις για ασφαλή κατανάλωση
spot_img

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το ανεπεξέργαστο γάλα και τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία.

Το νωπό γάλα, δηλαδή το γάλα που πωλείται απευθείας από τη φάρμα χωρίς παστερίωση ή ομογενοποίηση, θεωρείται από πολλούς μια πιο φυσική επιλογή. Ωστόσο, η κατανάλωσή του ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, το E. coli και το Campylobacter, που συνδέονται με σοβαρές τροφικές λοιμώξεις.

- Advertisement -

Το γάλα, ως φυσικό προϊόν, περιέχει μικρόβια, τα οποία προέρχονται είτε από το περιβάλλον της φάρμας είτε από τα ίδια τα ζώα. Παρόλο που πολλά από αυτά είναι αβλαβή, ορισμένα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 5% των δειγμάτων νωπού γάλακτος περιείχαν E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC), ένα παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια στα παιδιά. Επίσης, το βακτήριο Campylobacter, το οποίο ευθύνεται για σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις, βρέθηκε στο 2,5% των δειγμάτων.

Εκτός από τα βακτήρια, ιοί όπως ο ιός της εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια (TBE) μπορούν να μεταφερθούν μέσω του γάλακτος από μολυσμένα ζώα. Αν και οι περιπτώσεις μόλυνσης μέσω γάλακτος είναι σπάνιες, ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στη Γερμανία, η πώληση νωπού γάλακτος απαγορεύεται, με εξαίρεση την απευθείας διάθεσή του από τη φάρμα, όπου οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πρέπει να θερμαίνουν το γάλα πριν από την κατανάλωση.

Μια εναλλακτική μορφή είναι το προζυμωμένο γάλα, το οποίο προέρχεται από ειδικά ελεγχόμενες φάρμες και υπόκειται σε αυστηρούς μικροβιολογικούς ελέγχους. Αν και η πιθανότητα μόλυνσης είναι μειωμένη σε σχέση με το απλό νωπό γάλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) συνιστά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) να καταναλώνουν μόνο θερμικά επεξεργασμένο γάλα.

Υποστηρικτές του νωπού γάλακτος θεωρούν ότι έχει υψηλότερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με το παστεριωμένο, καθώς διατηρεί περισσότερες βιταμίνες και προβιοτικά βακτήρια. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα οφέλη.

Η παστερίωση του γάλακτος, διαδικασία κατά την οποία το γάλα θερμαίνεται για να εξαλειφθούν τα παθογόνα, οδηγεί σε μικρή απώλεια βιταμινών Β (περίπου 10%), ενώ τα μέταλλα και τα λίπη του γάλακτος παραμένουν ανέπαφα. Η μικρή αυτή απώλεια δεν επηρεάζει τη συνολική θρεπτική πρόσληψη, ειδικά σε χώρες όπου η διατροφή είναι ισορροπημένη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα