Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας (Fødevarestyrelsen) ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον νοροϊό σε εστιατόρια, βιομηχανία τροφίμων, σχολεία και σχολές μαγειρικής.
Εν όψει των Χριστουγέννων, η Δανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων εστιάζει στο πώς το προσωπικό σε επαγγελματικές κουζίνες, καφετέριες, καντίνες, εστιατόρια και ντελικατέσεν, αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων από νοροϊό, οι οποίες συνήθως κορυφώνονται προς το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει το Foodsafetynews, Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μένουν σπίτι εάν έχουν συμπτώματα μόλυνσης από νοροϊό ή μόλις εντοπιστεί η ασθένεια. Οι εργαζόμενοι είναι δυνητικά μολυσματικοί πριν ακόμα αισθανθούν άρρωστοι και τουλάχιστον 48 ώρες μετά την ανάρρωσή τους.
Ο Niels Ladefoged Nielsen, σύμβουλος στη Fødevarestyrelsen , είπε ότι ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και υπήρξαν φορές που ένα μόνο λάθος σε μια επαγγελματική κουζίνα έχει επηρεάσει μεγάλο αριθμό θαμώνων.
Ο Nielsen τόνισε ότι ενώ το μήνυμα «μην μαγειρεύετε για άλλους ενώ αισθάνεστε αδιαθεσία» απευθύνεται σε επαγγελματίες τροφίμων, ισχύει επίσης για άτομα που βρίσκονται στο σπίτι στη δική τους κουζίνα και όταν ετοιμάζουν ή σερβίρουν φαγητό για την οικογένεια ή τους φίλους.
Ο νοροϊός μπορεί να εισέλθει στην κουζίνα μέσω μικροσκοπικών ποσοτήτων εμετού και περιττωμάτων στα χέρια ή από μολυσμένα τρόφιμα, ειδικά μούρα, λαχανικά και στρείδια. Προκαλεί εμετό και διάρροια και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο καθώς και από τρόφιμα και ποτά.
Οι επιδημίες νοροϊού στη Δανία, μειώθηκαν από 19 με περισσότερους από 900 ασθενείς το 2019 σε έξι το 2020 με σχεδόν 400 ασθένειες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση. Η οδός μετάδοσης για τα τέσσερα από τα έξι κρούσματα ήταν το άρρωστο προσωπικό της κουζίνας ή ένας υγιής φορέας του ιού μεταξύ των εργαζομένων ή του προσωπικού της κουζίνας που κάποιος συγγενής τους στο σπίτι ήταν άρρωστος.
Η καμπάνια αναφέρει ότι είναι σημαντικό όλοι να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι πριν ξεκινήσουν να μαγειρεύουν ή να σερβίρουν φαγητό σε πελάτες και καλεσμένους. Η ενημερωτική καμπάνια απευθύνεται επίσης σε δασκάλους σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε σχολές μαγειρικής αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων. Το Βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους.
Για τον νοροϊό, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως περίπου 12 έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και διαρκούν μία έως δύο ημέρες. Περιλαμβάνουν σοβαρή ναυτία, έμετο, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο άλλοι, κυρίως οι πολύ νέοι ή ηλικιωμένοι, μπορεί να αφυδατωθούν και να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Και οι Νορβηγοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η εποχή αιχμής για τον νοροϊό.
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) δήλωσε ότι η καλή υγιεινή των χεριών μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης και προστατεύει από περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Τα πρώτα κρούσματα νοροϊού έχουν ήδη αναφερθεί στον οργανισμό φέτος. Το 2020 καταγράφηκαν τα μισά κρούσματα στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός ήταν 43 σε σύγκριση με 82 και 98 το 2018 και το 2019. Τα ενισχυμένα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων σε σχέση με την πανδημία COVID-19 αναφέρθηκαν ως ένας από τους λόγους της μείωσης.