Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοσοκομειακά γεύματα: Όταν τα τρόφιμα γίνονται απειλή για την ασφάλεια των ασθενών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝοσοκομειακά γεύματα: Όταν τα τρόφιμα γίνονται απειλή για την ασφάλεια των ασθενών
spot_img

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα νοσοκομειακά τρόφιμα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη

Τα νοσοκομεία εξ ορισμού θα έπρεπε να είναι τόποι θεραπείας, ωστόσο ένας κίνδυνος που συχνά παραβλέπεται ελλοχεύει στους δίσκους των γευμάτων των ασθενών. Μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε τρεις θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνδέονται με νοσοκομειακά επιδόρπια μολυσμένα με Listeria .

- Advertisement -

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα νοσοκομειακά τρόφιμα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Για τους ευάλωτους ασθενείς—αυτούς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου ή παλεύουν με χρόνιες ασθένειες—ένα απλό γεύμα μπορεί να γίνει πηγή απειλητικής για τη ζωή μόλυνσης.  

Οι κίνδυνοι προέρχονται από μια ανησυχητική διασταύρωση παραγόντων: εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τρόφιμα υψηλού κινδύνου και οι προκλήσεις της μαζικής παραγωγής τροφίμων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Σε αντίθεση με τα υγιή άτομα που μπορεί να αποφύγουν μια μικρή περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, οι ασθενείς στα νοσοκομεία μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές. Μια κρίση σαλμονέλας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σηψαιμία για κάποιον που κάνει χημειοθεραπεία.  

Γιατί οι ασθενείς στα νοσοκομεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο  

Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – είτε από αυτοάνοσα νοσήματα, μεταμοσχεύσεις οργάνων ή εντατική χρήση αντιβιοτικών – δεν έχουν τις φυσικές άμυνες για την καταπολέμηση κοινών παθογόνων μικροοργανισμών. Οι χειρουργικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους. Οι ανοιχτές τομές παρέχουν ένα εύκολο σημείο εισόδου για διεισδυτικά βακτήρια. Ακόμη και κάτι τόσο συνηθισμένο όπως η παραμονή στο νοσοκομείο για πνευμονία μπορεί να αφήσει έναν ασθενή πιο ευάλωτο σε γαστρεντερικές λοιμώξεις.  

Ορισμένα τρόφιμα ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους σε αυτό το περιβάλλον. Τα κακοψημένα κρέατα και τα αυγά, που συχνά σερβίρονται για την κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη, μπορεί να φιλοξενούν σαλμονέλα ή E. coli. Τα μαλακά τυριά και τα αλλαντικά, ενώ είναι βολικά για το σέρβις του φαγητού, μπορεί να περιέχουν Listeria—ένα βακτήριο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες και τους ηλικιωμένους ασθενείς. Τα προκομμένα φρούτα και λαχανικά, αν και φαινομενικά υγιεινές επιλογές, έχουν συνδεθεί με πολυάριθμα ξεσπάσματα λόγω μόλυνσης κατά την επεξεργασία.  

Πώς εμφανίζεται η μόλυνση στις κουζίνες των νοσοκομείων  

Η διαδρομή από την κουζίνα στο κρεβάτι παρουσιάζει πολλαπλές ευκαιρίες μόλυνσης. Πολλές καφετέριες νοσοκομείων λειτουργούν σαν μικρά εστιατόρια, προετοιμάζοντας εκατοντάδες γεύματα καθημερινά υπό αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς. Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής πίεσης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας μπορεί μερικές φορές να μην ακολουθηθούν κατά γράμμα. Ένα ξύλο κοπής που χρησιμοποιείται για ωμό κοτόπουλο μπορεί να μην απολυμανθεί σωστά πριν τεμαχιστούν τα λαχανικά πάνω του. Ένα πολυάσχολο μέλος του προσωπικού μπορεί να ξεχάσει να ελέγξει ότι τα τρόφιμα στο ψυγείο παραμένουν κάτω από τα κρίσιμα όρια θερμοκρασίας.  

Η διανομή προσθέτει ένα άλλο επίπεδο κινδύνου. Τα γεύματα που προετοιμάζονται ώρες νωρίτερα μπορούν να τοποθετηθούν σε θερμαινόμενα καρότσια όπου τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Οι επαναχρησιμοποιούμενοι δίσκοι γευμάτων, εάν δεν αποστειρωθούν καλά μεταξύ των ασθενών, μπορούν να μεταδώσουν παθογόνους παράγοντες από το ένα ευάλωτο άτομο στο άλλο. Ακόμη και η απλή μεταφορά τροφής μέσω μακρών διαδρόμων νοσοκομείων αυξάνει την έκθεση σε πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες.  

Η ιστορία παρέχει εντυπωσιακά παραδείγματα για το τι μπορεί να πάει στραβά. Το 2013, ένα ξέσπασμα του καναδικού νοσοκομείου που εντοπίστηκε σε προσυσκευασμένα σάντουιτς άφησε πολλούς νεκρούς από λοιμώξεις από Listeria. Τρία χρόνια αργότερα, το κακοψημένο κοτόπουλο που σερβίρεται σε μια καφετέρια νοσοκομείου των ΗΠΑ προκάλεσε ξέσπασμα σαλμονέλας που επηρέασε δυσανάλογα τους καρκινοπαθείς. Πιο πρόσφατα, ένα περιστατικό νοροϊού το 2020 σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου εξαπλώθηκε μέσω μολυσμένων τροφίμων που χειριζόταν ένας μολυσμένος εργαζόμενος στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να νοσήσουν δεκάδες ασθενείς.  

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην πρόληψη  

Καινοτόμες λύσεις εμφανίζονται για την αντιμετώπιση συστημικών προκλήσεων. Ορισμένα νοσοκομεία στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πλέον συστήματα υπεριώδους φωτός για την απολύμανση των επιφανειών της κουζίνας, σκοτώνοντας παθογόνους παράγοντες που μπορεί να «χάσει» ο παραδοσιακός καθαρισμός. Η τεχνολογία blockchain δοκιμάζεται για την παρακολούθηση συστατικών, επιτρέποντας ταχύτερη αναγνώριση των πηγών μόλυνσης όταν εμφανίζονται εστίες. Τα έξυπνα συστήματα ψύξης μπορούν να προσαρμόσουν αυτόματα τις θερμοκρασίες και να ειδοποιήσουν το προσωπικό για πιθανούς κινδύνους.  

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειες τους

Ενώ τα νοσοκομεία φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων, οι ασθενείς και οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν προστατευτικά μέτρα. Οι οικογένειες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις ομάδες φροντίδας πριν φέρουν απ’ έξω φαγητό, καθώς τα γεύματα που ετοιμάζονται στο σπίτι μπορεί να εγκυμονούν απροσδόκητους κινδύνους. Οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθούν αυστηρή υγιεινή των χεριών πριν βοηθήσουν στα γεύματα. Οι ασθενείς που εμφανίζουν ξαφνικά γαστρεντερικά συμπτώματα θα πρέπει να τα αναφέρουν αμέσως – κάτι που φαίνεται σαν μια μικρή στομαχική διαταραχή μπορεί να σηματοδοτεί μια σοβαρή τροφιμογενή λοίμωξη.  

Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Σε μια εποχή ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και ολοένα και πιο ευάλωτων πληθυσμών ασθενών, η πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών έχει καταστεί ιατρική επιταγή. Αν και κανένα σύστημα δεν μπορεί να εξαλείψει όλους τους κινδύνους, τα νοσοκομεία που υιοθετούν ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλειας τροφίμων μπορούν να μειώσουν δραματικά τους κινδύνους.  

Κάθε γεύμα στο νοσοκομείο πρέπει να θρέφει και να θεραπεύει – ποτέ να μην βλάπτει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα