Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κίνδυνος της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σουπερμάρκετ

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΟ κίνδυνος της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σουπερμάρκετ
spot_img

Πάνω από το 50% των τσαντών παντοπωλείου βρέθηκε ότι είναι μολυσμένες με βακτήρια. Οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές των ειδικών.

    Οι περισσότερες πλαστικές σακούλες έχουν πλέον απαγορευτεί σε αρκετές χώρες και τη θέση τους έχουν πάρει βιοδιασπώμενες, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείου ως πιο οικολογική λύση. Ωστόσο δεν έρχονται χωρίς κόστος. Όχι όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά όσον αφορά τους κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων και την υγεία.

   Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάδοση παθογόνων μικροβίων μέσω της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας και εφιστούν την προσοχή όσον αφορά τον εντατικό καθαρισμό τους από χρήση σε χρήση, ή το πιο σημαντικό, μεταξύ χρήσης για άλλες εργασίες.

   Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείου μπορούν λοιπόν, να μεταφέρουν θανατηφόρα παθογόνα. Οι προειδοποιήσεις είναι μεταξύ των πρώτων σχετικά με το πώς οι χρησιμοποιήσιμες σακούλες παντοπωλείου και η αναγκαστική χρήση τους από διάφορα μέρη μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων. Χρησιμοποιούνται συχνά κάθε εβδομάδα, με πολλούς να μεταφέρουν προϊόντα όπως ωμά πουλερικά τη μια εβδομάδα και φρέσκα προϊόντα την επόμενη.

    Η μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Δρ. Kelly Reynolds, λέει ότι η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. «Έχουμε πολύ σαφείς τύπους τροφίμων που γνωρίζουμε ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, και αυτά είναι πράγματα όπως το ωμό κρέας, ο κιμάς, τα πουλερικά, τα αυγά. Όλα αυτά είναι γνωστό ότι μεταφέρουν παθογόνα όπως το E. coli και, η σαλμονέλα, μια ποικιλία διαφορετικών ιών και βακτηρίων, που γνωρίζουμε ότι μπορούν να μας αρρωστήσουν», είπε. Τονίζει ακόμη ότι παρά την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, όλα τα κρέατα θα πρέπει να τυλίγονται σε πλαστικό εάν μπαίνουν σε επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα παντοπωλείου για να αποτραπούν πιθανές διαρροές από τη συσκευασία.

    Λέει ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Πανεπιστημίου Loma Linda διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% των τσαντών παντοπωλείου που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένες με βακτήρια και το E. coli βρέθηκε σε ποσοστό 12%. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% των ανθρώπων ο οποίοι χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες δεν τις πλένουν ποτέ. Έτσι για μέγιστη ασφάλεια, προτείνεται η χρήση χωριστών σακουλών για ξεχωριστά τρόφιμα και να πλένονται οι σακούλες μετά από κάθε επίσκεψη στο παντοπωλείο.

Πηγές:

https://www.foodsafetynews.com/2023/10/toss-or-wash-those-usable-grocery-bags-before-they-kill-you/

https://www.ckom.com/2019/08/12/there-could-be-danger-lurking-in-your-reusable-grocery-bag/

https://lluh.org/patients-visitors/health-wellness/live-it/online-health-show/episode-2-reusable-grocery-bags

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο