Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για επικίνδυνο εισαγόμενο ρύζι.
Για σοβαρό κίνδυνο από εισαγόμενο ρύζι ενημέρωσαν σήμερα οι Ελληνικές Αρχές, το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα). Στο ρύζι προέλευσης Πακιστάν μετά από έλεγχο στα σύνορα εντοπίστηκαν οι πολύ επιβλαβείς για την υγεία, αφλατοξίνες σε ποσότητα: Aflatoxin B1 – mycotoxins 5,3 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 2,0 µg/kg και Aflatoxin total – mycotoxins 5,3 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 4,0 µg/kg.
Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ηπατική βλάβη.
Ο έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου και η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε σήμερα. Το φορτίο με το επικίνδυνο ρύζι δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απορρίπτει ρύζι προέλευσης Πακιστάν. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον περασμένο Μάιο όπως και τον Δεκέμβριο του 2023, όπου οι επιθεωρητές βρήκαν στο ρύζι υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων ενώ είχε προηγηθεί και άλλη ενημέρωση για ανίχνευση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos σε ποσότητα πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό
Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσουν ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι.