Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Έλληνες μπλόκαραν στα σύνορα καρκινογόνο ρύζι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι Έλληνες μπλόκαραν στα σύνορα καρκινογόνο ρύζι
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για επικίνδυνο εισαγόμενο ρύζι.

Για σοβαρό κίνδυνο από εισαγόμενο ρύζι ενημέρωσαν σήμερα οι Ελληνικές Αρχές, το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα). Στο ρύζι προέλευσης Πακιστάν μετά από έλεγχο στα σύνορα εντοπίστηκαν οι πολύ επιβλαβείς για την υγεία, αφλατοξίνες σε ποσότητα: Aflatoxin B1 – mycotoxins 5,3 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 2,0 µg/kg και Aflatoxin total – mycotoxins 5,3 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 4,0 µg/kg.

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ηπατική βλάβη.

Ο έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου και η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε σήμερα. Το φορτίο με το επικίνδυνο ρύζι δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απορρίπτει ρύζι προέλευσης Πακιστάν.  Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον περασμένο Μάιο όπως και τον Δεκέμβριο του 2023, όπου οι επιθεωρητές βρήκαν στο ρύζι υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων ενώ είχε προηγηθεί και άλλη ενημέρωση για ανίχνευση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos σε ποσότητα πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό

Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσουν ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών  που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο