Πάνω από 3.414 καταγγελίες καταναλωτών ελήφθησαν από τη Γραμμή Συμβουλών της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) το 2021, με το 36% των καταγγελιών σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα και το 24% με χαμηλά πρότυπα υγιεινής. Συνολικά, οι καταγγελίες του 2021 σημείωσαν αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2020. Το εν λόγω έτος σημειώθηκε σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της COVID-19 και οι αριθμοί του 2021 είναι περισσότερο σύμφωνοι με τα στοιχεία πριν από την COVID-19 που ήταν 3.460 το 2019.
Το FSAI σημείωσε ότι αναφέρθηκαν συχνά περιστατικά μόλυνσης των τροφίμων από ξένο σώμα. Τα αντικείμενα που αναφέρονται συνήθως στα τρόφιμα περιλαμβάνονται: σκέλη μαλλιών, έντομα, πέτρες, κομμάτια πλαστικού, μέταλλο και γυαλί. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν γυαλί που βρέθηκε σε κουάκερ και chips γλυκοπατάτας, μαλλιά που βρέθηκαν σε πολλά takeaway τρόφιμα, μέταλλο που βρέθηκε σε ψητά φασόλια. ένα σκουλήκι που βρέθηκε στη σούπα και μια μεταλλική βίδα σε χοιρινά παϊδάκια.
Οι καταγγελίες σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα ανέφεραν μια κονσέρβα που θα έπρεπε να έχει χυμό πορτοκαλιού η οποία ήταν γεμάτη με φασόλια, ένα κομμάτι ξύλου που βρέθηκε σε ένα δοχείο σούπας, ένα μπουκάλι με χυμό φρούτων που εξερράγη. μια αράχνη σε ένα takeaway κοκτέιλ και ένα γάντι μιας χρήσης σε πίτα.
Τα παράπονα των καταναλωτών κυμαίνονταν από αναφορές ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων έως μη εμφάνιση πληροφοριών για αλλεργιογόνα:
- 1.235 καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα
- 815 καταγγελίες σχετικά με τα πρότυπα υγιεινής
- 622 καταγγελίες για υποψία τροφικής δηλητηρίασης
- 162 καταγγελίες για μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις τροφίμων
- 139 καταγγελίες για εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων
- 97 καταγγελίες σχετικά με τη μη εμφάνιση πληροφοριών αλλεργιογόνων
- 344 «άλλα» (δηλαδή, μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις τροφίμων, περιορισμοί COVID-19, διαφημιστικές καταγγελίες)
Όλες οι καταγγελίες που έλαβε η FSAI το 2021 παρακολουθήθηκαν και διερευνήθηκαν από επιθεωρητές τροφίμων σε όλη τη χώρα και η Αρχή συνεχίζει να αναπτύσσει νέες πληροφορίες σχετικά με μια σειρά θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων.
Η Γραμμή Συμβουλών της FSAI προσφέρει επίσης συμβουλές και πληροφορίες και κατά τη διάρκεια του 2021, υπήρξαν 4.718 ερωτήσεις από άτομα που εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων: κατασκευαστές, λιανοπωλητές, ερευνητές, διανομείς, συμβούλους και τους καταναλωτές. Οι ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο έναρξης μιας νέας επιχείρησης τροφίμων ήταν από τις πιο δημοφιλείς το 2021, με άλλα δημοφιλή θέματα να περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την επισήμανση των τροφίμων, την εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων, την νομοθεσία για τα συμπληρώματα διατροφής και αιτήσεις για δημοσιεύσεις της FSAI.
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, σχολίασε: «Καλωσορίζουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων που επικοινωνούν μαζί μας μέσω της Γραμμής Συμβουλών μας. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα. Το να έχουμε ανθρώπους να εντοπίζουν και να αναφέρουν ακατάλληλα και μη ασφαλή τρόφιμα και πρακτικές, βοηθά σημαντικά τη δουλειά μας, με τους επιθεωρητές τροφίμων και μας παρέχουν πληροφορίες πάνω στις οποίες μπορούμε να δράσουμε. Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο και κατανοούν καλύτερα τι πρέπει να περιμένουν από τις επιχειρήσεις τροφίμων στην Ιρλανδία. Υπήρξε σημαντική αύξηση των καταγγελιών σχετικά με τα ακατάλληλα τρόφιμα και τα ανεπαρκή πρότυπα υγιεινής και ευχαριστούμε το κοινό για την αυξημένη επαγρύπνησή του. Αν και οι αριθμοί μπορεί να είναι υψηλότεροι το 2021 από το 2020, αυτό μπορεί εν μέρει να συμβάλει στον αντίκτυπο των περιορισμών covid-19.»