Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κορυφαίες καινοτομίες στην ασφάλεια τροφίμων το 2024

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι κορυφαίες καινοτομίες στην ασφάλεια τροφίμων το 2024
spot_img

Οι δέκα κορυφαίες καινοτομίες για την ασφάλεια των τροφίμων για τη χρονιά που μας πέρασε.

Το 2024 σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι στην επιστήμη και την τεχνολογία ασφάλειας τροφίμων, με καινοτομίες που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα, από γρήγορες μεθόδους ανίχνευσης έως τεχνολογίες επεξεργασίας που βελτιώνουν την ασφάλεια.

O φετινός κατάλογος με τις δέκα κορυφαίες καινοτομίες για την ασφάλεια των τροφίμων επιλέχθηκε με βάση τις ανακαλύψεις και τις τεχνολογίες που προσέλκυσαν τη μεγαλύτερη προσοχή από τους αναγνώστες του Food Safety Magazine.

  • Γρήγορη ανίχνευση PFAS σε τρόφιμα και περιβάλλον

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Νιου Τζέρσεϊ ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο ανίχνευσης υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS) σε τρόφιμα, νερό και έδαφος. Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας με ψεκασμό χαρτιού (PS-MS), η μέθοδος παρέχει αποτελέσματα σε λιγότερο από τρία λεπτά, ενώ είναι 10-100 φορές πιο ευαίσθητη από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει PFAS σε επίπεδα μέρη ανά τρισεκατομμύριο, ενισχύοντας τις δυνατότητες ελέγχου της μόλυνσης.

  • Μικρόβια που διασπούν PFAS

Μια ομάδα μηχανικών περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψε βακτήρια του γένους Acetobacterium που μπορούν να διασπάσουν τους ισχυρούς δεσμούς άνθρακα-φθορίου των PFAS. Αυτά τα βακτήρια αποικοδομούν τις τοξικές ενώσεις σε μη επιβλαβή συστατικά, προσφέροντας μια φιλική προς το περιβάλλον λύση αποκατάστασης μολυσμένου πόσιμου νερού.

  • Αντιμικροβιακές επεξεργασίες γεωργικού νερού

Η EPA ενέκρινε για πρώτη φορά μια αντιμικροβιακή επεξεργασία για γεωργικό νερό πριν τη συγκομιδή, χρησιμοποιώντας το προϊόν SANIDATE 12.0. Αυτή η επεξεργασία μειώνει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως Escherichia coli και Salmonella, στο νερό που εφαρμόζεται στις καλλιέργειες, ενισχύοντας την ασφάλεια των τροφίμων.

  • Νέα μέθοδος παστερίωσης αυγών

Το USDA ανέπτυξε τεχνολογία παστερίωσης αυγών με ραδιοσυχνότητες (RF), η οποία μειώνει τη σαλμονέλα κατά 99,999% σε μόλις 24 λεπτά, σε σύγκριση με τα 57 λεπτά των παραδοσιακών μεθόδων. Η διαδικασία δεν επηρεάζει την ποιότητα των αυγών και είναι έτοιμη για εμπορική εφαρμογή.

  • Γρήγορο τεστ κοπρανώδους μόλυνσης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue ανέπτυξαν έναν φορητό χάρτινο βιοαισθητήρα που ανιχνεύει κοπρανώδη μόλυνση με ακρίβεια έως 100%. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί δείκτες DNA και παρέχει αποτελέσματα εντός μίας ώρας, καθιστώντας την ιδανική για επιτόπιες εφαρμογές.

  • Μείωση μυκοτοξινών με ψυχρό πλάσμα

Χρησιμοποιώντας ατμοσφαιρικό ψυχρό πλάσμα (ACP), ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν τις μυκοτοξίνες σε δημητριακά κατά 54%. Η διαδικασία είναι γρήγορη, δεν αφήνει χημικά κατάλοιπα και μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία βυνοποίησης.

  • Αυτόματη ανίχνευση του παρασίτου Cyclospora

Η νέα δοκιμασία Rheonix C. cayetanensis, που αναπτύχθηκε από τον FDA, ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα του παράσιτου Cyclospora σε προϊόντα όπως μούρα και φυλλώδη λαχανικά. Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, μειώνοντας τον χρόνο ανάλυσης.

  • Φορητός αισθητήρας βακτηρίων

Μια φορητή συσκευή που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία ανιχνεύει πολλαπλά τροφιμογενή βακτήρια σε λιγότερο από μία ώρα, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται σε εφαρμογή smartphone. Η τεχνολογία παρέχει ταχύτερες λύσεις παρακολούθησης.

  • Παρακολούθηση λυμάτων για παθογόνα

Οι ερευνητές του Penn State ανέδειξαν τη χρήση δειγμάτων λυμάτων για την ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων, όπως η σαλμονέλα. Η μέθοδος περιλαμβάνει αλληλουχία DNA για τη σύνδεση απομονωμένων παθογόνων με γνωστά ξεσπάσματα.

  • Ανακάλυψη νανοπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό

Νέα μικροσκοπική τεχνική ανίχνευσης από το Rutgers αποκάλυψε πολύ υψηλότερα επίπεδα νανοπλαστικών στα εμφιαλωμένα νερά από ό,τι ήταν γνωστό. Η μέθοδος χρησιμοποιεί Raman μικροσκοπία και αναγνωρίζει πλαστικά μεγέθη σε νανοκλίμακα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο