Οι δέκα κορυφαίες καινοτομίες για την ασφάλεια των τροφίμων για τη χρονιά που μας πέρασε.
Το 2024 σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι στην επιστήμη και την τεχνολογία ασφάλειας τροφίμων, με καινοτομίες που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα, από γρήγορες μεθόδους ανίχνευσης έως τεχνολογίες επεξεργασίας που βελτιώνουν την ασφάλεια.
O φετινός κατάλογος με τις δέκα κορυφαίες καινοτομίες για την ασφάλεια των τροφίμων επιλέχθηκε με βάση τις ανακαλύψεις και τις τεχνολογίες που προσέλκυσαν τη μεγαλύτερη προσοχή από τους αναγνώστες του Food Safety Magazine.
- Γρήγορη ανίχνευση PFAS σε τρόφιμα και περιβάλλον
Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Νιου Τζέρσεϊ ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο ανίχνευσης υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS) σε τρόφιμα, νερό και έδαφος. Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας με ψεκασμό χαρτιού (PS-MS), η μέθοδος παρέχει αποτελέσματα σε λιγότερο από τρία λεπτά, ενώ είναι 10-100 φορές πιο ευαίσθητη από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει PFAS σε επίπεδα μέρη ανά τρισεκατομμύριο, ενισχύοντας τις δυνατότητες ελέγχου της μόλυνσης.
- Μικρόβια που διασπούν PFAS
Μια ομάδα μηχανικών περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψε βακτήρια του γένους Acetobacterium που μπορούν να διασπάσουν τους ισχυρούς δεσμούς άνθρακα-φθορίου των PFAS. Αυτά τα βακτήρια αποικοδομούν τις τοξικές ενώσεις σε μη επιβλαβή συστατικά, προσφέροντας μια φιλική προς το περιβάλλον λύση αποκατάστασης μολυσμένου πόσιμου νερού.
- Αντιμικροβιακές επεξεργασίες γεωργικού νερού
Η EPA ενέκρινε για πρώτη φορά μια αντιμικροβιακή επεξεργασία για γεωργικό νερό πριν τη συγκομιδή, χρησιμοποιώντας το προϊόν SANIDATE 12.0. Αυτή η επεξεργασία μειώνει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως Escherichia coli και Salmonella, στο νερό που εφαρμόζεται στις καλλιέργειες, ενισχύοντας την ασφάλεια των τροφίμων.
- Νέα μέθοδος παστερίωσης αυγών
Το USDA ανέπτυξε τεχνολογία παστερίωσης αυγών με ραδιοσυχνότητες (RF), η οποία μειώνει τη σαλμονέλα κατά 99,999% σε μόλις 24 λεπτά, σε σύγκριση με τα 57 λεπτά των παραδοσιακών μεθόδων. Η διαδικασία δεν επηρεάζει την ποιότητα των αυγών και είναι έτοιμη για εμπορική εφαρμογή.
- Γρήγορο τεστ κοπρανώδους μόλυνσης
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue ανέπτυξαν έναν φορητό χάρτινο βιοαισθητήρα που ανιχνεύει κοπρανώδη μόλυνση με ακρίβεια έως 100%. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί δείκτες DNA και παρέχει αποτελέσματα εντός μίας ώρας, καθιστώντας την ιδανική για επιτόπιες εφαρμογές.
- Μείωση μυκοτοξινών με ψυχρό πλάσμα
Χρησιμοποιώντας ατμοσφαιρικό ψυχρό πλάσμα (ACP), ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν τις μυκοτοξίνες σε δημητριακά κατά 54%. Η διαδικασία είναι γρήγορη, δεν αφήνει χημικά κατάλοιπα και μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία βυνοποίησης.
- Αυτόματη ανίχνευση του παρασίτου Cyclospora
Η νέα δοκιμασία Rheonix C. cayetanensis, που αναπτύχθηκε από τον FDA, ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα του παράσιτου Cyclospora σε προϊόντα όπως μούρα και φυλλώδη λαχανικά. Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, μειώνοντας τον χρόνο ανάλυσης.
- Φορητός αισθητήρας βακτηρίων
Μια φορητή συσκευή που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία ανιχνεύει πολλαπλά τροφιμογενή βακτήρια σε λιγότερο από μία ώρα, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται σε εφαρμογή smartphone. Η τεχνολογία παρέχει ταχύτερες λύσεις παρακολούθησης.
- Παρακολούθηση λυμάτων για παθογόνα
Οι ερευνητές του Penn State ανέδειξαν τη χρήση δειγμάτων λυμάτων για την ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων, όπως η σαλμονέλα. Η μέθοδος περιλαμβάνει αλληλουχία DNA για τη σύνδεση απομονωμένων παθογόνων με γνωστά ξεσπάσματα.
- Ανακάλυψη νανοπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό
Νέα μικροσκοπική τεχνική ανίχνευσης από το Rutgers αποκάλυψε πολύ υψηλότερα επίπεδα νανοπλαστικών στα εμφιαλωμένα νερά από ό,τι ήταν γνωστό. Η μέθοδος χρησιμοποιεί Raman μικροσκοπία και αναγνωρίζει πλαστικά μεγέθη σε νανοκλίμακα.