Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ρύποι που προκαλούν καρκίνο στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας της ΕΕ στο 90% των κλάδων που μελετήθηκαν

ΑρχικήΝέαΟι ρύποι που προκαλούν καρκίνο στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας της ΕΕ στο 90% των κλάδων που μελετήθηκαν
spot_img

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα νέας μελέτης, καθώς η μόλυνση από διοξίνες παγκοσμίως έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μια μελέτη που διεξήχθη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι σχεδόν στο 90% των περιοχών που μελετήθηκαν, τα επίπεδα διοξινών που προκαλούν καρκίνο και πολυχλωριωμένων διφαινυλικών διφαινυλίων (PCB) σε αυγά ελευθέρας βοσκής υπερέβησαν τα κανονιστικά όρια τροφίμων της ΕΕ.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αφρική. Τα αυγά που έχουν μολυνθεί με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε διοξίνες, βρέθηκαν κοντά σε μια περιοχή ηλεκτρονικών αποβλήτων στο Agbogbloshie της Γκάνας. Ένα παιδί που καταναλώνει ένα αυγό από την περιοχή θα λάβει περισσότερες διοξίνες από ό,τι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θεωρεί «ανεκτή πρόσληψη» για πέντε χρόνια.

Οι διοξίνες είναι από τις πιο τοξικές από τις γνωστές ουσίες και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Απελευθερώνονται ακούσια κατά την καύση αποβλήτων και από διάφορες βιομηχανικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μετάλλων. Τα PCBs είναι επίσης καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Με την πάροδο των ετών, 1,3 εκατομμύρια τόνοι PCB έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως σε ηλεκτρικό εξοπλισμό, κτίρια και βιομηχανικές εφαρμογές. Και οι δύο ομάδες χημικών ουσιών είναι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POPs) που είναι μακράς διαρκείας, συσσωρεύονται σε ζωντανούς οργανισμούς, δημιουργούν εκτεταμένη ρύπανση παγκοσμίως και είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό KeAi Emerging Contaminants, δείχνει ότι, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, οι ουσίες αυτές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την υγεία του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ Jindrich Petrlik που είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Eurekalert: «Η τοξική κληρονομιά των διοξινών και των PCB συνεχίζει να θέτει τα παιδιά και τις οικογένειές μας σε κίνδυνο. Πρέπει επειγόντως να επιτύχουμε χαμηλότερα επίπεδα περιεκτικότητας στα απόβλητα και ισχυρότερη εφαρμογή της Σύμβασης της Στοκχόλμης για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος μας από αυτές τις μακροχρόνιες χημικές απειλές.»

Η μελέτη παρακολούθησε αυγά από περισσότερα από 110 κοπάδια κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής κοντά σε αποτεφρωτήρες αποβλήτων, βιομηχανίες μετάλλων, εργοστάσια τσιμέντου, χώρους υγειονομικής ταφής, χώρους ηλεκτρονικών αποβλήτων, χημικές εγκαταστάσεις και άλλες εγκαταστάσεις. Η ομάδα διαπίστωσε ότι:

  • Το 88% των δειγμάτων αυγών ήταν πάνω από τα όρια ασφαλείας της ΕΕ για τις διοξίνες ή για το άθροισμα διοξινών και PCB. Σε πολλούς τομείς, τα παιδιά που καταναλώνουν μόνο λίγα αυγά την εβδομάδα θα υπερέβαιναν την ανεκτή πρόσληψη διοξίνης που καθορίζεται από την EFSA, συχνά κατά 10 και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και αρκετές 100 φορές.
  • Το 92% των δειγμάτων αυγών που συλλέχθηκαν από περιοχές κοντά σε αποτεφρωτήρες υπερέβησαν τα κανονιστικά όρια τροφίμων της ΕΕ.
  • Το 100% των δειγμάτων αυγών που συλλέχθηκαν από περιοχές κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις μετάλλων και τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων υπερέβησαν τα κανονιστικά όρια τροφίμων της ΕΕ.
  • Το 14% των δειγμάτων αυγών υπερέβη τα όρια για τα τρόφιμα της ΕΕ κατά περισσότερες από 10 φορές. Ένα δείγμα από μια εγκατάσταση ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Γκάνα περιείχε την υψηλότερη μόλυνση που έχει ανιχνευθεί ποτέ, πάνω από 264 φορές το όριο τροφίμων της ΕΕ για τις διοξίνες.

Τα αυγά παράγονται συχνά τοπικά στις αναπτυσσόμενες χώρες και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής, καθώς είναι φθηνά και εξαιρετικά θρεπτικά. Αποτελούν επίσης σημαντικό μονοπάτι για την έκθεση του ανθρώπου σε τοξικές χημικές ουσίες από εδάφη και είναι ευαίσθητοι βιοδείκτες περιβαλλοντικής μόλυνσης των εδαφών.

Εκτός από τις βιομηχανικές περιοχές, μολυσμένα αυγά βρέθηκαν σε πολλές περιοχές όπου καήκαν πλαστικά. Η τέφρα από αποτεφρωτικές ή μεταλλουργικές εγκαταστάσεις συχνά απορρίπτεται στο περιβάλλον και αποτελεί κοινή πηγή μόλυνσης του εδάφους. Επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι η ετήσια ποσότητα διοξινών στην τέφρα αποτέφρωσης αποβλήτων υπερβαίνει τη μέγιστη ποσότητα – έως και 133 φορές – που η EFSA θα θεωρούσε ανεκτή πρόσληψη για ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εντομοφαγία στην ΕΕ: Η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν έθεσε θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις απαιτήσεις υποχρεωτικής επισήμανσης.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα