Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παθογόνα σε φρούτα και λαχανικά – Έκθεση FAO-ΠΟΥ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαθογόνα σε φρούτα και λαχανικά – Έκθεση FAO-ΠΟΥ
spot_img

Ποια μέτρα μείωσης των μικροβιολογικών κινδύνων χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο FAO και ο ΠΟΥ δημοσίευσαν την πλήρη έκθεση μιας ανάλυσης που εξετάζει τη μείωση του κινδύνου μικροβιολογικών κινδύνων στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά  από την πρωτογενή παραγωγή έως μετά τη συγκομιδή, τη μεταφορά, το σημείο πώλησης και τη χρήση των καταναλωτών. Η τελική έκθεση είναι διαθέσιμη ως μέρος της σειράς Μικροβιολογικής Εκτίμησης Κινδύνου (MRA).

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα προληπτικά μέτρα όπως οι καλές γεωργικές πρακτικές (GAPs) και οι καλές πρακτικές υγιεινής (GHPs) κατά την πρωτογενή παραγωγή παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση του κινδύνου παθογόνων παραγόντων στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή απαιτούν GHP, καλές πρακτικές παραγωγής (GMPs) και ένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμο σημείο ελέγχου (HACCP) για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης, τη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης ή την αποφυγή της ανάπτυξης παθογόνων.

Το νερό άρδευσης κακής ή μεταβλητής μικροβιολογικής ποιότητας ονομάστηκε «μείζων παράγοντας κινδύνου» κατά την παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Η ποιότητα του νερού επεξεργασίας ήταν επίσης κρίσιμης σημασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως αναφέρει το Food Safety News, η  ακτινοβόληση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία μετά τη συγκομιδή κατά των παθογόνων παραγόντων στα λαχανικά, αλλά το κόστος και η δυσμενής ανταπόκριση των καταναλωτών συνεχίζουν να εμποδίζουν τις εμπορικές εφαρμογές. Το ηλεκτρολυμένο νερό με άλλες θεραπείες μπορεί να μειώσει τα βακτηριακά παθογόνα και οι βακτηριοφάγοι παρουσιάζουν επίσης δυνατότητες, αλλά και οι δύο έχουν μειονεκτήματα, είπαν οι επιστήμονες.

Μερικά στοιχεία της έκθεση είναι πως: το πλύσιμο δεν είναι συνηθισμένα στα μούρα λόγω του κινδύνου βλάβης και ανάπτυξης μούχλας, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία και το παλμικό φως, είχαν τη δυνατότητα σε ορισμένες περιπτώσεις για μούρα και τροπικά φρούτα. Οι μέθοδοι που βασίζονται στο αέριο, όπως τα μαξιλαράκια ελεγχόμενης αποδέσμευσης, είχαν επίσης ποικίλα αποτελέσματα. Συνήθως φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, υποβάλλονται σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και αποθήκευση στο ψυγείο για να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέλος η κύρια στρατηγική για την ασφάλεια των πεπονιών και των καρπών των δέντρων περιλαμβάνει τον υγιεινό χειρισμό και τον έλεγχο της υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής παρακολούθησης κατά τη διαλογή και τη συσκευασία. Η διατήρηση του περιβάλλοντος συσκευασίας και του εξοπλισμού συσκευασίας χωρίς μόλυνση είναι επίσης απαραίτητη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο