Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παθογόνα σε φρούτα και λαχανικά – Έκθεση FAO-ΠΟΥ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαθογόνα σε φρούτα και λαχανικά – Έκθεση FAO-ΠΟΥ
spot_img

Ποια μέτρα μείωσης των μικροβιολογικών κινδύνων χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο FAO και ο ΠΟΥ δημοσίευσαν την πλήρη έκθεση μιας ανάλυσης που εξετάζει τη μείωση του κινδύνου μικροβιολογικών κινδύνων στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά  από την πρωτογενή παραγωγή έως μετά τη συγκομιδή, τη μεταφορά, το σημείο πώλησης και τη χρήση των καταναλωτών. Η τελική έκθεση είναι διαθέσιμη ως μέρος της σειράς Μικροβιολογικής Εκτίμησης Κινδύνου (MRA).

- Advertisement -

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα προληπτικά μέτρα όπως οι καλές γεωργικές πρακτικές (GAPs) και οι καλές πρακτικές υγιεινής (GHPs) κατά την πρωτογενή παραγωγή παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση του κινδύνου παθογόνων παραγόντων στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή απαιτούν GHP, καλές πρακτικές παραγωγής (GMPs) και ένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμο σημείο ελέγχου (HACCP) για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης, τη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης ή την αποφυγή της ανάπτυξης παθογόνων.

Το νερό άρδευσης κακής ή μεταβλητής μικροβιολογικής ποιότητας ονομάστηκε «μείζων παράγοντας κινδύνου» κατά την παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Η ποιότητα του νερού επεξεργασίας ήταν επίσης κρίσιμης σημασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως αναφέρει το Food Safety News, η  ακτινοβόληση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία μετά τη συγκομιδή κατά των παθογόνων παραγόντων στα λαχανικά, αλλά το κόστος και η δυσμενής ανταπόκριση των καταναλωτών συνεχίζουν να εμποδίζουν τις εμπορικές εφαρμογές. Το ηλεκτρολυμένο νερό με άλλες θεραπείες μπορεί να μειώσει τα βακτηριακά παθογόνα και οι βακτηριοφάγοι παρουσιάζουν επίσης δυνατότητες, αλλά και οι δύο έχουν μειονεκτήματα, είπαν οι επιστήμονες.

Μερικά στοιχεία της έκθεση είναι πως: το πλύσιμο δεν είναι συνηθισμένα στα μούρα λόγω του κινδύνου βλάβης και ανάπτυξης μούχλας, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία και το παλμικό φως, είχαν τη δυνατότητα σε ορισμένες περιπτώσεις για μούρα και τροπικά φρούτα. Οι μέθοδοι που βασίζονται στο αέριο, όπως τα μαξιλαράκια ελεγχόμενης αποδέσμευσης, είχαν επίσης ποικίλα αποτελέσματα. Συνήθως φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, υποβάλλονται σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και αποθήκευση στο ψυγείο για να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέλος η κύρια στρατηγική για την ασφάλεια των πεπονιών και των καρπών των δέντρων περιλαμβάνει τον υγιεινό χειρισμό και τον έλεγχο της υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής παρακολούθησης κατά τη διαλογή και τη συσκευασία. Η διατήρηση του περιβάλλοντος συσκευασίας και του εξοπλισμού συσκευασίας χωρίς μόλυνση είναι επίσης απαραίτητη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα