Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια ελληνικά γλυκά απορρίφθηκαν για εξαγωγές στις ΗΠΑ λόγω… χρώματος

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΠοια ελληνικά γλυκά απορρίφθηκαν για εξαγωγές στις ΗΠΑ λόγω… χρώματος
spot_img

Οι ελληνικές εταιρείες που απορρίφθηκαν από τον FDA λόγω χρήσης απαγορευμένων πρόσθετων χρωμάτων.

Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, FDA απορρίπτει  προϊόντα από ξένες χώρες όταν κρίνει ότι παραβιάζουν τους εκεί ισχύοντες κανόνες ασφάλειας τροφίμων. Στις 10 Ιανουαρίου δημοσιοποίησε την αναθεωρημένη λίστα ( # 45-02) με τις πρόσφατες τροποποιήσεις στις ειδοποιήσεις εισαγωγής για εταιρείες από 35 χώρες, τα προϊόντα των οποίων απορρίφθηκαν λόγω παρουσίας απαγορευμένων πρόσθετων χρωμάτων. Σύμφωνα με την αναφορά έγιναν 450 κατακρατήσεις προϊόντων για παράνομα ή μη δηλωμένα πρόσθετα χρώματος.

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές 10 εταιρείες έχουν μπει στο στόχαστρο του FDA  (FDA Import Alert) στη λεγόμενη red list για παρουσία απαγορευμένων χρωστικών. Τα προϊόντα είναι ελληνικό κανόλι, καραμέλες, ζαχαρωτά με φρούτα, νουγκατίνες, γλυκό πορτοκάλι, καραμέλες ούζου, ζελεδάκια, μαρμελάδες, κονσέρβες φράουλας με μέλι, ζαχαρωτά με ξηρούς καρπούς και καραμέλες γλυκόριζας.

Τα μη επιτρεπόμενα χρώματα ήταν red 4, ALUMINUM-CALCIUM LAKE, ALLURA RED, YELLOW, BRILLIANT BLUE, ΤΑΡΤΡΑΖΙΝΗ, ΚΑΛΙΟ ΝΑΤΡΙΟ ΧΑΛΚΙΚΟ ΧΛΩΡΟΦΥΛΙΝΗ, chlorophyllis E141  ACID RED ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ, CI NATURAL YELLOW 3 ΕΡΥΘΡΟΣΙΝΗ CARMOISINE  carbon black και φυτικός άνθρακας δηλωμένος ως E153.

Τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία έχουν προστεθεί στην red list, (την ειδοποίηση εισαγωγής – FDA Import Alert) δεν επετράπηκε να μπουν ή να κυκλοφορήσουν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον έως ότου οι εταιρείες που τα παράγουν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με το πόρισμα του FDA.

Οι ειδοποιήσεις εισαγωγής ενημερώνουν το προσωπικό του FDA και το κοινό ότι ο οργανισμός έχει αρκετά στοιχεία για να επιτρέψει την κράτηση χωρίς φυσική εξέταση (DWPE) προϊόντων που φαίνεται να παραβιάζουν τους νόμους και τους κανονισμούς του FDA. Αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να σχετίζονται με το προϊόν, τον κατασκευαστή, τον αποστολέα ή/και άλλες πληροφορίες. Πριν από την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εισαγωγείς θα πρέπει να γνωρίζουν εάν τα προϊόντα τους υπόκεινται σε DWPE. Το DWPE επιτρέπει στο πρακτορείο να κρατήσει ένα προϊόν χωρίς να το εξετάσει φυσικά κατά την είσοδο.  

Εάν το προϊόν κρατηθεί χωρίς φυσική εξέταση, οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν στοιχεία στον FDA σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η παραβίαση. Εάν δεν προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία στον FDA ή εάν οι πληροφορίες που παρέχουν δεν επαρκούν για να ξεπεραστεί η εμφάνιση της παραβίασης, το προϊόν υπόκειται σε άρνηση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Για να διαβάσετε την λίστα με τις εταιρείες πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο