Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένα γαλακτοκομικά: Ποια χώρα εξάγει τα πιο επικίνδυνα – Στοιχεία RASFF σε διάστημα 13 ετών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένα γαλακτοκομικά: Ποια χώρα εξάγει τα πιο επικίνδυνα – Στοιχεία RASFF σε διάστημα 13 ετών
spot_img

Ιεράρχηση μικροβιακών και χημικών κινδύνων.

Η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία είχε αγοραία αποτίμηση περίπου 164,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα. Πέρα από την οικονομία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής διατροφής και κουλτούρας. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί αμέτρητα άτομα σε όλη την ήπειρο.

Ωστόσο, αναδύονται ανησυχίες για το πώς οι αλλαγές στο κλίμα μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον τομέα. Δεδομένου του ζωτικού ρόλου της γαλακτοκομικής βιομηχανίας και της πιθανής ευπάθειας στις κλιματικές προκλήσεις, υπάρχει μεγαλύτερη και επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι τροφιμογενείς ασθένειες επηρεάζουν περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ετησίως, με αποτέλεσμα 420.000 θανάτους ετησίως.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment διερεύνησε τους πιο συχνά εμφανιζόμενους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη, μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) και της βάσης δεομένων GEMS-FOOD* του ΠΟΥ, σε διάρκεια 13 ετών. Το RASFF προσφέρει απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και χρησιμεύει ως μηχανισμός άμεσης απόκρισης για σοβαρούς κινδύνους που εντοπίζονται στην αλυσίδα τροφίμων ή ζωοτροφών, επιτρέποντας την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη. 

 Αυτή η έρευνα είχε στόχο να ιεραρχήσει τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους με βάση την παρουσία και τη σοβαρότητά τους μέσω διερευνητικής ανάλυσης δεδομένων και να ταξινομήσει τη σοβαρότητα των χημικών κινδύνων χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις μηχανικής μάθησης. Επίσης έδωσε προτεραιότητα στους δέκα κορυφαίους χημικούς κινδύνους με βάση την παρουσία και τη σοβαρότητά τους.

Μέσω μοντέλων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαθέσιμες ιστορικές μεταβλητές δεδομένων συναγερμού RASFF από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2021 για τις, χημικές και τοξικολογικές τιμές δόσης αναφοράς και τις τιμές χημικής ουσίας που αναφέρονται στο RASFF. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα πιο μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από την Τουρκία η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό ειδοποιήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων, ακολουθούμενη από την Ινδία και την Κίνα στην πρώτη 10άδα. Η Τουρκία εξάγει σχεδόν το ένα δέκατο του τυριού που παράγει και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2023 η Ευρώπη εισήγαγε από την Τουρκία 1.288.000 τόνους τυρί το 2023 και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024, 354.000 τόνους. Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, μελιού, βρώσιμων προϊόντων από την Τουρκία στην ΕΕ, ήταν 45,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων COMTRADE των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπόριο.

Μικροβιολογικοί κίνδυνοι

Οι Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas spp. Staphylococcus spp. , Bacillus cereus, Clostridium spp. , και Cronobacter sakazakii προσδιορίστηκαν ως μικροβιακοί κίνδυνοι προτεραιότητας στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χημικοί κίνδυνοι

Η μελέτη έδωσε επίσης προτεραιότητα στους δέκα κορυφαίους χημικούς κινδύνους με βάση την παρουσία και τη σοβαρότητά τους. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν νιτρικά, νιτρώδη, εργοκορνίνη, εστέρα 3-MCPD, μόλυβδο, αρσενικό, ωχρατοξίνη Α, κάδμιο, υδράργυρο και αφλατοξίνη (G1, B1, G2, B2, G5 και M1).

Αυτά τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μοντέλων μηχανικής μάθησης για την ταξινόμηση των προειδοποιήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων που σχετίζονται με χημικές προσμίξεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης ακριβών και αποτελεσματικών μοντέλων ταξινόμησης για έγκαιρη παρέμβαση.

* Το ΠΟΥ GEMS-Food είναι μια διεθνής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας παρέχοντας δεδομένα για τους μολυντές των τροφίμων παγκοσμίως .

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο