Ποια προϊόντα και από ποια χώρα έχουν τις περισσότερες καρκινογόνες αφλατοξίνες – Συγκριτική μελέτη.
Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης αφλατοξινών στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
Τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια (MPL) των AF μεταξύ των χωρών παγκοσμίως ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με το εάν η χώρα εισάγει ή εξάγει τα επηρεαζόμενα εμπορεύματα. Η ΕΕ έχει αποτελεσματικές πολιτικές συνοριακού ελέγχου για εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων, μεταξύ των οποίων το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) που ιδρύθηκε το 1979 ως αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας κινδύνου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Microbial Risk Analysis, πραγματοποίησε ανάλυση των 10 κορυφαίων κοινοποιήσεων χωρών προέλευσης για τις αφλατοξίνες (AF) που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων RASFF της ΕΕ τα τελευταία 26 χρόνια.
Από τις 12.400 κοινοποιήσεις για AF κατά την περίοδο μεταξύ 1997 και 2022, οι 10.340 (83,39 %) αφορούσαν το Ιράν που ήταν η πιο συχνά κοινοποιημένη χώρα (21,56 %), ακολουθούμενη από την Τουρκία (20,48), την Κίνα (9,99 %), την Ινδία ( 7,88 %), ΗΠΑ (7,74 %), Αργεντινή (5,82 %), Αίγυπτο (3,94 %), Βραζιλία (3,05 %), Πακιστάν (1,52 %) και Νιγηρία (1,41 %).
- Δείτε επίσης: Πηγή θειωδών τα πατατάκια: Ανάκληση στη Δανία
Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και οι σπόροι ήταν η υψηλότερη κατηγορία προϊόντων που κοινοποιήθηκε και ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι περισσότερες κοινοποιήσεις με τον υψηλότερο σοβαρό κίνδυνο έγιναν για τα μολυσμένα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία, ακολουθούμενα από τα κελυφωτά φιστίκια από το Ιράν.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των καταναλωτών στα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν περισσότερο στο RASFF για αφλατοξίνες, αποτελεί ανησυχία για την υγεία.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.