Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι νοθευμένο και έχει σχεδιαστεί για να ξεγελάσει τον πελάτη ώστε να πιστέψει ότι καταναλώνει ένα φυσικό υγιεινό προϊόν, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα εξαιρετικά ανθυγιεινών και αφύσικων σιροπιών ζάχαρης, που παρασκευάζονται παράνομα σε κινεζικά εργοστάσια και εισάγονται στη Βρετανία.
Ταυτόχρονα έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του μελιού που πωλούνται στις ΗΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα μέλι. Είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν, στο οποίο δεν υπάρχει γύρη, θρεπτικά συστατικά, ένζυμα και βιταμίνες. Αυτό που μένει στο βάζο είναι απλώς ζαχαρούχο σιρόπι. Ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν ακόμη και τεχνητά γλυκαντικά και σιρόπι καλαμποκιού για να κάνουν το «μέλι» φθηνότερο αραιώνοντας το αρχικό προϊόν. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να αγοράζετε νοθευμένο μέλι που περιέχει φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και άλλες προσμείξεις που εισήχθη παράνομα από την Κίνα.
Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολες δοκιμές που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που αγοράσατε είναι πραγματικά μέλι.
Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ γνήσιου και νοθευμένου μελιού
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ
Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε για μέλι είναι να κοιτάξετε την ετικέτα. Οτιδήποτε λέει ανάμειξη πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα εάν υποδηλώνει ότι υπάρχουν μέλια εκτός ΕΕ. Ο έλεγχος των ετικετών σίγουρα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι στη βιομηχανία μελιού θα δοκιμάζουν το μέλι. Αλλά σε επίπεδο καταναλωτή, είναι η καλύτερη ένδειξη, ότι το μέλι έχει υποστεί νοθεία, αντί να έχει παραχθεί από μέλισσες. Το γνήσιο μέλι φτιάχνεται μόνο από τις μέλισσες και το μέλι των σουπερμάρκετ έχει την έγκριση από επιστήμονες τροφίμων στο εργοστάσιο παραγωγής του.
ΚΟΛΛΩΔΕΣ
Το αληθινό μέλι δεν κολλάει. Μπορείτε να το δοκιμάσετε τρίβοντάς το ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Το ψεύτικο μέλι θα κολλήσει λόγω των γλυκαντικών και των σιροπιών μέσα.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Όταν ζεσταθεί, το πραγματικό μέλι θα γίνει γρήγορα πιο πηχτό, ενώ το ψεύτικο μέλι θα κάνει αφρό.
ΠΑΧΟΣ
Το γνήσιο μέλι είναι παχύρρευστο σε υφή και θα χρειαστεί χρόνος για να μετακινηθεί γύρω από το βάζο. Καθώς το μέλι φτιάχνεται από νέκταρ, οι μέλισσες το επεξεργάζονται και το εμποτίζουν με ειδικά ένζυμα. Ένα από αυτά τα ένζυμα, η οξειδάση της γλυκόζης, βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν νερού από το μέλι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι το φυσικό μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνεται και να γίνεται πιο παχύρρευστο όταν αποθηκεύεται. Αντίθετα το νοθευμένο μέλι είναι πολύ ρευστό και χύνεται γρήγορα και κινείται επίσης γρήγορα μέσα στο βάζο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε εξετάζοντας πόσο χρόνο χρειάζεται για να πάει από τη μια πλευρά ενός βάζου στην άλλη.
Η ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΟ ΨΩΜΙ
Εάν απλώσετε μέλι σε μια φέτα ψωμί, το πραγματικό μέλι θα σκληρύνει μέσα σε περίπου 60 δευτερόλεπτα, ενώ το ψεύτικο μέλι δεν θα σκληρύνει ποτέ, λόγω της πρόσθετης υγρασίας. Δηλαδή αν είναι γνήσιο μέλι, το ψωμί θα γίνει τραγανό από πάνω μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν το μέλι είναι fake, το ψωμί θα μουσκέψει.
Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το πραγματικό μέλι δεν αναμειγνύεται εύκολα με το νερό. Απλώς ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό και θα δείτε ότι κατακάθεται στον πάτο του δοχείου σας (εάν είναι γνήσιο). Για να το ενσωματώσετε στο υγρό, πρέπει να το ανακατέψετε πολύ. Το ψεύτικο μέλι, από την άλλη, διαλύεται εύκολα στο νερό χωρίς καν να ανακατεύεται.
Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑΣ
Τοποθετήστε μερικές σταγόνες από το δείγμα που δοκιμάζετε, σε μια χαρτοπετσέτα. Εάν το μέλι είναι αγνό, θα παραμείνει στερεό και δεν θα μουλιάσει. Εάν το μέλι είναι νοθευμένο, θα βρέξει το χαρτί και ίσως ακόμη και να μουλιάσει μέσα από αυτό.
ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
Προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από το δείγμα σας σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και θερμαίνετε σε υψηλή ισχύ για 45 έως 60 δευτερόλεπτα. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει γρήγορα ενώ το τεχνητό μέλι θα κάνει αφρό.
ΜΥΡΩΔΙΑ
Το μέλι πρέπει να έχει ένα ήπιο ή λουλουδένιο άρωμα που μπορεί να αλλάξει όταν ζεσταθεί ή κρυώσει. Εάν δεν υπάρχει μυρωδιά, είναι πιθανό να είναι νοθευμένο.