Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να κρατήσετε ασφαλές το φαγητό που περίσσεψε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠως να κρατήσετε ασφαλές το φαγητό που περίσσεψε
spot_img

Ειδικός δίνει συμβουλές για ασφαλή υπολείμματα τροφίμων.

   Η λογική του να μην πετάμε τρόφιμα και να τα αποθηκεύουμε για μελλοντική κατανάλωση, βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της σπατάλης και στην εξοικονόμηση χρημάτων, και παράλληλα δείχνει πως λαμβάνουμε υπόψην τους 25.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα. Ωστόσο η κατανάλωση υπολειμμάτων μπορεί να καταστεί απειλητική για την υγεία μας εάν δεν τηρήσουμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις που θα κρατήσουν ασφαλή τα τρόφιμα μας. Ο Primrose Freestone, Ανώτερος Λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, δίνει στο TheConversation, κάποιες βασικές συμβουλές.

     Καταψύξτε άμεσα 

    Τα βακτήρια που προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και η θερμοκρασία είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Μερικοί διπλασιάζονται σε αριθμό σε μόλις 20 λεπτά. Έτσι είναι σημαντικό τα υπολείμματα να μπαίνουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εντός δύο ωρών το πολύ, έτσι ως να μην παραμείνουν για πολύ σε επικίνδυνη θερμοκρασία (μεγαλύτερη των 5°C). Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να καλύπτονται τα υπολείμματα για την αποφυγή εισροής αέρα στο φαγητό, καθώς τα περισσότερα παθογόνα χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν.

Καταναλώστε εντός 2 ημερών

    Τα υπολείμματα πρέπει να καταναλωθούν εντός δύο ημερών, τονίζει ο ειδικός, καθώς δίνεται περισσότερος χρόνος στα επιβλαβή βακτήρια για να αναπτυχθούν, ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα καταναλώσετε την τροφή που έχει απομείνει εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. Τα υπολείμματα μπορούν να διατηρηθούν έως και τρεις μήνες εάν καταψυχθούν στους -18°C.

Προσοχή όταν ξαναζεσταίνετε 

   Όταν ξαναζεσταίνετε τα τρόφιμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι ζεστό όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Αν όχι, μην το φάτε. Τα φαγητά που περισσεύουν θα πρέπει να ξαναζεσταθούν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C. Για σάλτσες, μαγειρευτά και σούπες, είναι καλύτερο να τα φέρετε σε πλήρη βράση, ανακατεύοντας για τουλάχιστον τρία λεπτά. Αυτές οι πρακτικές θα σκοτώσουν τα περισσότερα βακτήρια και θα απενεργοποιήσουν τυχόν ευαίσθητες στη θερμότητα βακτηριακές τοξίνες που υπάρχουν. Εάν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα στο φούρνο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου σε τουλάχιστον 163°C και ψήστε αρκετή ώρα για να ζεσταθεί πλήρως το φαγητό στους τουλάχιστον 74°C. 

Μην ζεσταίνετε πάνω από μια φορά 

   Κάθε φορά που ένα τρόφιμο ζεσταίνεται και κρυώνει, παρέχει τη σωστή θερμοκρασία και το χρόνο που απαιτείται για να σταματήσουν να αναπτύσσονται τυχόν επιβλαβή βακτήρια Αυτό στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο για τη θερμότητα να σκοτώσει όλα τα παθογόνα που υπάρχουν την επόμενη φορά που θα ζεστάνετε τα υπολείμματα τροφίμων.

Προσοχή στο ρύζι

    O καθηγητής επίσης, εφιστά την προσοχή κατά την αποθήκευση πιάτων που περιέχουν ρύζι, καθώς τα μαγειρεμένα πιάτα με ρύζι είναι ίσως τα πιο επικίνδυνα. Το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός βακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Ενώ το σκοτώνετε όταν μαγειρεύεται το ρύζι, τα σπόρια του μπορούν να επιβιώσουν στη θερμοκρασία του βραστού νερού. Εάν το ρύζι δεν καταψυχθεί εντός δύο έως τριών ωρών, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια που με τη σειρά τους απελευθερώνουν τις τοξίνες του ρυζιού που προκαλούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετο. Όσο περισσότερο το μολυσμένο μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται να παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο θα υπάρχει Bacillus cereus και τόσο πιο ανασφαλές γίνεται το πιάτο.

   Εάν πρέπει να σωθεί το μαγειρεμένο ρύζι, θα πρέπει να καλυφθεί μόλις ψηθεί και να κρυώσει γρήγορα (ιδανικά μέσα σε 2 ώρες), στη συνέχεια  αποθηκεύεται και διατηρείται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες. Τα μαγειρεμένα υπολείμματα ρυζιού πρέπει να είναι ζεστά όταν ξαναζεσταθούν και δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν περισσότερο από μία φορά.

  Τα υπολείμματα μπορεί να είναι ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Αλλά αν έχετε ποτέ αμφιβολίες ή δεν πιστεύετε ότι θα τα φάτε μέσα σε δύο ημέρες, η αποθήκευση τους στην κατάψυξη θα σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία από το να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο