Σοβαρό θέμα η έλλειψη γνώσης σχετικά με τις ασφαλείς θερμοκρασίες στην προετοιμασία των τροφίμων.
Με τον ιό της γρίπης των πτηνών να ανιχνεύεται στο αγελαδινό γάλα, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για πιθανές πηγές έκθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ωμού ή μη παστεριωμένου γάλακτος. Επανέλαβαν επίσης ότι η κατανάλωση άψητων ή μη μαγειρεμένων προϊόντων πουλερικών ή βοείου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.
- Δείτε επίσης: Προσοχή: Η Γαλλία ανακαλεί 66 καρκινογόνα βρεφικά παιχνίδια που πωλούνται και στην Ελλάδα
Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις, μια νέα αντιπροσωπευτική έρευνα σε εθνικό επίπεδο από το Annenberg Public Policy Center (APPC) του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποκαλύπτει ότι πολλοί Αμερικανοί δεν είναι σίγουροι για τις σωστές εσωτερικές θερμοκρασίες που απαιτούνται για να μαγειρέψουν με ασφάλεια τα τρόφιμα.
Κατανάλωση νωπού γάλακτος
Η έρευνα, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2024 σε σχεδόν 1.500 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι μόνο το 3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έπιναν νωπό γάλα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 4% ήταν αβέβαιοι αν το γάλα που έπιναν ήταν νωπό ή παστεριωμένο. Παρά το χαμηλό ποσοστό κατανάλωσης νωπού γάλακτος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό παραμένουν υψηλοί. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώνουν ότι η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που παράγονται από αυτό μπορεί να εκθέσει τα άτομα σε επιβλαβή μικρόβια όπως το Campylobacter, το Cryptosporidium, το E. coli, η Listeria, η Brucella και η Salmonella.
Ήδη μία επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με μη παστεριωμένο γάλα από την εταιρεία Raw Farm στην Καλιφόρνια, αρρώστησε 171 άτομα και 22 από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε περισσότερες από δύο δεκαετίες και που σχετίζεται με το νωπό γάλα. Παστερίωση σημαίνει να θερμάνουμε το νωπό γάλα στους 165 βαθμούς F (73 βαθμούς C) για τουλάχιστον 16 δευτερόλεπτα.
Χρήση θερμομέτρου τροφίμων
Η έρευνα ανέδειξε επίσης ένα ανησυχητικό κενό στη χρήση των θερμομέτρων τροφίμων. Λιγότερο από το 27% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν θερμόμετρο τροφίμων «συχνά» ή «μόνο» για να διασφαλίσουν ότι το κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια που καταναλώνουν έχουν φτάσει σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Ένα άλλο 29% παραδέχτηκε ότι «ποτέ» δεν χρησιμοποιεί θερμόμετρο, ενώ το 20 τοις εκατό είπε ότι το χρησιμοποιεί «σπάνια» και το 20% «μερικές φορές».
«Η χρήση ενός θερμομέτρου τροφίμων για να προσδιορίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά έχουν μαγειρευτεί σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία, που σκοτώνει βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα, είναι ένας τρόπος να προστατευτείτε από τροφική δηλητηρίαση», είπε η Kathleen. Hall Jamieson, διευθύντρια του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg.
Έλλειψη γνώσης σχετικά με τις ασφαλείς θερμοκρασίες
Η έρευνα της APPC αποκάλυψε σημαντική έλλειψη γνώσης σχετικά με τις σωστές θερμοκρασίες που απαιτούνται για να σκοτωθεί ο ιός H5N1, κοινώς γνωστός ως γρίπη των πτηνών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, το 51 τοις εκατό, δεν ήταν σίγουροι ποιες θερμοκρασίες θα σκότωναν αποτελεσματικά τον ιό. Μόνο το 38 τοις εκατό γνώριζε ότι τα πουλερικά πρέπει να έχουν θερμοκρασία τουλάχιστον 165 βαθμών F (73 βαθμούς C) ώστε να σκοτωθούν βακτήρια και ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του H5N1.
Μόνο το 29 τοις εκατό γνώριζε σωστά ότι ο κιμάς θα έπρεπε να έχει θερμοκρασία 165 βαθμών F (73 βαθμούς C) και μόλις το 21 τοις εκατό γνώριζε ότι η μπριζόλα έπρεπε να έχει θερμοκρασία 145 βαθμών F (63 βαθμούς C) και να αφεθεί να «ξεκουραστεί» για τρία λεπτά πριν την κατανάλωση.