Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα καταλάβετε ότι το ελαιόλαδο έχει χαλάσει

ΑρχικήΝέαΠώς θα καταλάβετε ότι το ελαιόλαδο έχει χαλάσει
spot_img

Και ιδέες για το πώς θα εκμεταλλευτείτε εκείνα τα καταχωνιασμένα μπουκάλια ελαιόλαδου στο ντουλάπι

Συχνά υπάρχει σύγχυση σχετικά με τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου και τους βέλτιστους τρόπους διατήρησής του. Τα καλά νέα είναι ότι η διάρκεια ζωής του ελαιολάδου είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέσο προϊόν και ορισμένα ελαιόλαδα μπορούν να διαρκέσουν έως και 18-24 μήνες προτού γίνουν δυσάρεστα στη γεύση.

- Advertisement -

Δείτε επίσης: Προσοχή: Πωλείται στην Ελλάδα επικίνδυνο τσάι με καρκινογόνα μηχανέλαια (φωτο)

Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τείνει να διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα, συνήθως γύρω στους 12-18 μήνες. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι σε αντίθεση με τα ραφιναρισμένα έλαια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει πρόσθετα ή συντηρητικά για να επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης μόλις ανοιχτεί. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρασκευάζεται από 100% φυσικά συστατικά και όπως τα περισσότερα φυσικά συστατικά, τείνουν να έχουν ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν χάσουν την υπέροχη γεύση τους.

Τα έλαια πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος μεταξύ 18 και 20°C, σε στεγνό μέρος, μακριά από το φως και προστατευμένα από έντονες μυρωδιές.

Πώς μυρίζει το ταγγισμένο ελαιόλαδο;

Μια σταγόνα λαδιού στη γλώσσα μαρτυρά αν το λάδι μας είναι καλό ή όχι – το φρέσκο ​​εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να έχει χορτώδη, φρουτώδη και ζωηρή γεύση, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ένα ήπιο έγκαυμα στο λαιμό.

Εάν δεν θέλετε να κάνετε γευστική δοκιμή, μπορείτε απλά να μυρίσετε λάδι σας. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει αρώματα φρεσκοκομμένου χόρτου, φρούτων ή βοτάνων μεταξύ άλλων. Το ταγγό λάδι μυρίζει σαν βρεγμένο χαρτόνι, πριονίδι ή στόκος.

Πετάω το ελαιόλαδο που έχει χαλάσει;

Και πώς να πετάξεις τώρα τον υγρό χρυσό, ειδικά αν σκεφτείς πόσο ακριβά το έχεις πληρώσει… Το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι χρήσιμο κι όταν δεν είναι τόσο ευχάριστο στη γεύση. Γιαλύζει και ανανεώνει ξύλινες και δερμάτινες επιφάνειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μαλακτικό δέρματος.

Αποτελεί επίσης εξαιρετική βάση για σπιτικό σαπούνι και μάσκα μαλλιών!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα