Μικροβιολογική αξιολόγηση κομμένου πεπονιού, τυλιγμένου σε πλαστική μεμβράνη και εκτεθειμένου σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες.
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών στοχεύοντας σε πιο υγιεινή διατροφή. Πόσο ασφαλή είναι όμως τα κομμένα φρούτα που πωλούνται σε σουπερμάρκετ και λαϊκές αγορές;
Μελέτη επιστημόνων από την Πορτογαλία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο ειδικό τεύχος Μικροβιολογία και Ασφάλεια Έτοιμων Προϊόντων εξέτασε την ασφάλεια του κομμένου πεπονιού, το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα για τις αισθητηριακές και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Τα πεπόνια συχνά κόβονται σε τέταρτα ή μισά στα καταστήματα, χωρίς πλύσιμο ή καθάρισμα, τυλίγονται σε πλαστική μεμβράνη και παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες ή και ημέρες.
Να σημειωθεί πως το 2021, ένα ξέσπασμα σαλμονέλωσης από εισαγόμενα πεπόνια, σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη. Συνολικά σημειώθηκαν 348 κρούσματα σε 12 χώρες και οι 68 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Στο “στόχαστρο” των επιστημόνων από την Πορτογαλία μπήκε η μόλυνση από μικρόβια και βακτήρια ενός κομμένου πεπονιού, της ποικιλίας «Piel de Sapo», κομμένο από λιανοπωλητές, τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη και διατηρημένο σε θερμοκρασία δωματίου σε τοπικά οπωροπωλεία.
Επιπλέον, αξιολογήθηκε η πιθανή μεταφορά τροφιμογενών παθογόνων κατά τον τεμαχισμό, από τη φλούδα στο εσωτερικό του πεπονιού και η ανάπτυξη βακτηρίων όταν οι φέτες πεπονιού αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ημέρες. Σε αυτή την πιλοτική μελέτη αξιολογήθηκαν μικροβιολογικά 26 κομμένα πεπόνια.
Αν και δεν εντοπίστηκε Listeria spp. και Salmonella spp. σε κανένα από τα πεπόνια που εξετάστηκαν, βρέθηκε Escherichia coli και Staphylococcus aureus σε πολλά δείγματα και σε επίπεδα πάνω από τα καθορισμένα όρια.
Μετά από τεχνητή μόλυνση των πεπονιών με κοκτέιλ Salmonella spp., E. coli και Listeria monocytogenes , παρατηρήθηκε ότι, παρά τον μικρότερο αριθμό L. monocytogenes που ανακτήθηκε, όλα τα παθογόνα μεταφέρθηκαν από τις μολυσμένες φλούδες στο εσωτερικό των πεπονιών.
Επιπλέον, με το χρόνο αποθήκευσης, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μετρήσεων που λαμβάνονται από φέτες πεπονιού αμέσως μετά το κόψιμο (0 ώρα) και μετά από 24 και 48 ώρες στους 20 °C, με αύξηση περίπου 4 log CFU/g σε όλα τα παθογόνα.
Συμπερασματικά, ορισμένα κομμένα πεπόνια που ταξινομούνται ως μικροβιολογικά απαράδεκτα ή μη ικανοποιητικά πωλούνται σε τοπικά οπωροπωλεία στη Μητροπολιτική Περιοχή του Πόρτο της Πορτογαλίας. Αν και απουσίαζε στα δείγματα που αναλύθηκαν, η Salmonella spp. και L. monocytogenes, εάν υπάρχει, μπορεί να μεταφερθεί από το εξωτερικό στο εσωτερικό του καρπού με τη λεπίδα κοπής και, εάν δεν καταναλωθεί αμέσως και δεν αποθηκευτεί σε καταχρηστικές θερμοκρασίες, αυτό το έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν ενέχει κίνδυνο μόλυνσης.
Η μελέτη καταδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη για εκπαιδευτικές εκστρατείες για την ενημέρωση των πωλητών και των καταναλωτών για τον κίνδυνο που ενέχει το κομμένο πεπόνι.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.