Μετά από πόσες ημέρες μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια των μαγειρεμένο μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου;
Σήμερα 25η Μαρτίου η πλειοψηφία των Ελλήνων απόλαυσε μπακαλιάρο. Και επίσης η πλειοψηφία -πιθανότατα- μαγείρεψε παραπάνω από όσο καταναλώθηκε. Τι κάνουμε λοιπόν με το μπακαλιάρο που περίσσεψε; Τον πετάμε ή μπορούμε να τον βάλουμε στο ψυγείο και να τον φάμε αύριο, μεθαύριο ή σε πέντε ημέρες;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούν να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια στο ψυγείο;
Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά τη χρήση μαγειρεμένων υπολειμμάτων εντός 3 το πολύ 4 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για τα μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά και για τον μπακαλιάρο, εφόσον βέβαια δεν έχει αρχίσει να χαλάει πριν τον βάλουμε στη συντήρηση του ψυγείου και δεν έχει δυσάρεστη οσμή. Το χρονικό όριο των 3 ημερών, δίνεται από τους επιστήμονες ασφάλειας τροφίμων, επειδή η ψύξη επιβραδύνει, αλλά δεν σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το φαγητό εντός του συνιστώμενου χρόνου προτού χαλάσει ή γίνει επικίνδυνο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνική εταιρεία έξτρα παρθένου ελαιολάδου το νοθεύει με πυρηνέλαιο – Καταγγελία στην Ευρώπη από την Αυστρία
Όλα αυτά, εάν το μαγειρέψατε εσείς και γνωρίζετε την ποιότητά του ως ωμό. Εάν όμως πάρετε περίσσευμα από εστιατόριο, καλύτερα θα είναι να το καταναλώσετε εντός 24 ωρών καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε πόσο φρέσκο ήταν αρχικά το ψάρι πριν μαγειρευτεί και σερβιριστεί. Και βέβαια να το βάλετε αμέσως στο ψυγείο μόλις επιστρέψτε στο σπίτι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €246 σε πελάτισσα μεγάλου σουπερμάρκετ επειδή έφαγε ένα ραπανάκι ενώ ψώνιζε!
Γενικά θα πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων: τα παθογόνα βακτήρια, το είδος που προκαλεί τροφιμογενείς ασθένειες και τα βακτήρια αλλοίωσης, το είδος των βακτηρίων που προκαλούν αλλοίωση των τροφίμων και την ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών, γεύσεων και υφών. Τα βακτήρια που προκαλούν αλλοίωση μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στο ψυγείο. Μερικά βακτήρια όπως η Listeria monocytogenes (Lm) ευδοκιμούν σε χαμηλές θερμοκρασίες και εάν υπάρχουν, θα αναπτυχθούν στο ψυγείο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια.