Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ συλλέγει στοιχεία για τον κίνδυνο από βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ ΠΟΥ συλλέγει στοιχεία για τον κίνδυνο από βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα
spot_img

Ο ΠΟΥ ενδιαφέρεται να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την επιβάρυνση που προκαλούν οι τροφιμογενείς ασθένειες που οφείλονται στην παρουσία βαρέων μετάλλων.

Το Τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων για την εκτίμηση της παγκόσμιας επιβάρυνσης που πρόκειται να προκαλέσουν οι τροφιμογενείς παγκοσμίως ως το έτος 2025.

Αναζητώντας την βοήθεια εμπειρογνωμόνων και ομάδων με ειδικούς στον τομέα της διεξαγωγής συστηματικών ανασκοπήσεων για τη σύνθεση στοιχείων σχετικά με τέσσερα τοξικά βαρέα μέταλλα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Food Safety, ο ΠΟΥ ενδιαφέρεται να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την επιβάρυνση που προκαλούν οι τροφιμογενείς ασθένειες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Χρόνια νεφρική νόσος που προκαλείται από διατροφική έκθεση στο κάδμιο.
  • Διανοητική αναπηρία που προκαλείται από διατροφική έκθεση σε μεθυλυδράργυρο.
  • Καρκίνος του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος που προκαλείται από διατροφική έκθεση σε ανόργανο αρσενικό.
  • Διανοητική αναπηρία και καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από διατροφική έκθεση σε μόλυβδο.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έναν ή περισσότερους τομείς έχει καταληκτική ημερομηνία την 21η Ιουλίου 2023.

Σε προηγούμενες εκτιμήσεις του 2007–2015 για την παγκόσμια επιβάρυνση ασθενειών από τρεις χημικούς κινδύνους και τοξίνες, η Taskforce Chemicals and Toxins (CTTF) στην πρώτη επανάληψη της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ, «Ομάδα Αναφοράς Επιδημιολογικής Επιβάρυνσης Τροφίμων Νοσημάτων για το 2007–2015 (FERG1),» είχε διαθέσει στοιχεία για τους παραπάνω κινδύνους, οι οποίοι αυξάνονται από την κατανάλωση καδμίου, μεθυλυδραργύρου, ανόργανου αρσενικού και μόλυβδου που περιέχονται σε διατροφικά προϊόντα, με τα θέματα υγείας που συνδέονται με αυτά να ποικίλουν από στεφανιαία νόσο μέχρι και διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του πνεύμονα ή της ουροδόχου κύστης. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα μοντέλα και δεδομένα για τη δημιουργία των συνολικών εκτιμήσεων, αλλά όλα εφάρμοσαν μια προσέγγιση εκτίμησης κινδύνου.

Το CTTF στο πλαίσιο του FERG για την περίοδο 2021–2025 (FERG2) έχει αναπτύξει ένα σχέδιο εργασίας για τον ΠΟΥ, που δίνει προτεραιότητα σε διάφορες χημικές ουσίες και τοξίνες για συστηματικές αναθεωρήσεις για τον προσδιορισμό της παγκόσμιας επιβάρυνσης που προκαλούν οι τροφιμογενείς ασθένειες.

 Στη δεύτερη επανάληψη του FERG, το CTTF έχει δώσει προτεραιότητα στη συμπερίληψη της επιβάρυνσης από κάδμιο, μεθυλυδράργυρο, ανόργανο αρσενικό και μόλυβδο στις παγκόσμιες εκτιμήσεις για το 2025. 

Οι υποψήφιοι που υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα, καθώς και να αλληλοεπιδρούν τακτικά και σε συνεργασία με την ομάδα του ΠΟΥ και μια εξωτερική ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο